Leek, centrum

Leek standwerkers OG-3

Datum: 4 september
Tijd: 14.00 uur

LEEK – In Leek was het bijzonder goed toeven vorige week tijdens de LeekWeek. Waar het ook bijzonder goed toeven was, was op de markt, donderdagmiddag. Behalve een gevarieerd aanbod werden de bezoekers getrakteerd op standwerkers. Mensen die – zo vinden ze althans zelf- op ludieke wijze hun waar aan de man en vrouw proberen te brengen. Mensen die bijzonder vlot van de tongriem gesneden zijn en zorgen voor in elk geval een lach rond elk gezicht.

In Leek werd donderdag een heuse wedstrijd gehouden, want er is een Nederlands kampioen standwerken. In Leek werd donderdag een soort van voorronde gehouden. Zo was er bijvoorbeeld de Speed Cleaner, een uitermate handig apparaat om ramen mee te wassen. Streeploos, uiteraard. Een meneer – met zonnebril- prees het ding aan. ‘Een druppie afwasmiddel is al genoeg. Je haalt echt alles weg’, schreeuwt meneer de bezoekers van de markt tegemoet. Meneer praat als Brugman in zijn beste jaren. ‘Je krijg geen natte handen en je werkt altijd streeploos’, zegt hij. Een meneer mag het even proberen. Bijzonder: want meneer is linkshandig en dat schijnt normaliter lastig te zijn als je plannen hebt je ramen te doen. Nu niet, want meneer- die nog nooit een raam schoonmaakte- kan het. ‘Het is alleen wel jammer dat uw vrouw het nu ook gezien heeft. Bent u voortaan de bok’, lacht de standwerker. Nog iets: de Speed Cleaner is voor drie-handigen: de linkshandige, de rechtshandige en de onhandige. Hoe vaak zou meneer dit grapje ondertussen verteld hebben?

Andere kanshebber om Nederlands kampioen standwerken te worden is een mevrouw. Zo te horen komt ze niet uit de buurt. Ze heeft wel een accent, maar slikt de N niet bepaald in. Mevrouw kucht, en dat maakt geen deel uit van de act. Kennelijk heeft ze kriebelhoest. Of is ze nerveus. Mevrouw verkoopt ‘Magic Curls’. Een eenvoudige manier voor vrouwen om krullen in het haar aan te brengen. Na een hele hoop informatie blijft ‘het is twee keer zo snel droog’ eigenlijk alleen hangen. Net als het feit dat mensen honderd procent garantie krijgen. Moeten ze gewoon even naar haar website gaan en wordt alles geregeld. De drie vrouwen die voor de kraam staan, twijfelen. Dit kan toch niet. Is het dan echt zo eenvoudig allemaal? Ja dus, al kwam de heer van de Speed Cleaner beter over. Bovendien was hij een stuk grappiger ook.

Een andere standwerker, afkomstig uit Brabant, verkoopt keramische messen. Gezien het aantal dozen en de omvang van de mesjes, verwacht hij vandaag nogal wat af te zetten. Meneer verkoopt de Knife 4 Life. Een mes dat nooit afgaat. Dat scherp is en dat ook altijd blijft. Een mes dat nooooooit kapot gaat, tenzij je het laat vallen. Want het is en blijft natuurlijk keramisch spul. Meneer is bedreven, want zonder moeite en met zijn gezicht gericht naar de toehoorders snijdt hij een komkommer in kleine stukjes. Een applaus was op z’n plaats geweest. De toeschouwers krijgen daar echter geen kans voor, want meneer snijdt en praat onverdroten voort. ‘Dames en heren, dit is echt het scherpste mes ter wereld’, roept hij. ‘En let op hè, dit mes blijft scherp. Echt waar. Altijd.’ En hup: daar gaat een tomaat in stukjes. Meneer maakt ingestudeerde grapjes. ‘Wie de billen brandt moet blij zijn dat hij niet andersom stond’, zegt hij. Hij is zelf de enige die echt lacht. Maar dat mes: dat intrigeert. Echt scherp. Meneer kan er bovendien uitermate goed mee omgaan. Kanshebbertje hoor. Aan het eind van zijn ‘voorstelling’ horen we dat de Brabander getrouwd is. ‘Ik weet dat nog goed. Zij stond met een lange jurk, ik met een lang gezicht.’ Tsja. De blikopener-meneer, ietsje verderop, kunnen we na deze mop niet meer aan. Het is goed zo. Maar: standwerker zijn is een vak. Moet je kunnen. En je moet vooral heel hard om je eigen grappen willen en kunnen lachen.

Leek standwerkers OG

Leek standwerkers OG-2