Leek en de ‘goed nieuws show’

De beste wensen van de gemeente Leek

LEEK – Nieuwjaarrecepties zijn doorgaans elk jaar hetzelfde. Mensen die elkaar anders niet eens groeten, wensen elkaar nu het aller-, allerbeste toe. Heil en zegen. Kussen en gekust worden. Feest der herkenning en een speech van de burgemeester. Hapjes en drankjes en alleen maar leuk nieuws. Het was dinsdag in Leek niet anders. Ofwel Leek en de ‘goed nieuws show’.

Om met wat goed nieuws te beginnen: de jaarwisseling. Slechts achthonderd euro schade. Slechts, hoewel elke euro er één teveel blijft. ‘De vergrijzing zal wel toegeslagen hebben’, lachte politicus Jan Willem Slotema, ook al perplex van zo weinig raddraaiers tijdens de jaarwisseling. ‘Nog teveel natuurlijk, maar vergeleken met vroeger en als je het landelijke bedrag – 70 miljoen- in ogenschouw neemt, dan mogen we trots zijn’, zei Hoekstra. Geen branden ook dit keer en amper baldadige of stomdronken mensen op straat. Kon minder allemaal.

Meer goed nieuws: Leek groeit. Nieuwe wijken, meer woningen en een prima leefklimaat zorgen ervoor dat Leek weer in inwonertal toegenomen is. Niet schokkend, – 98- maar toch. Leek timmert aan de weg. In alle opzichten. Eigenlijk jammer dat de gemeente er over ruim een jaar niet meer is vanwege de herindeling. ‘Ook dat loopt goed. De samenwerking met de andere gemeenten loopt. Natuurlijk zijn er knelpuntjes en zijn er zaken  waar wij ons niet meer mee bemoeien, maar in ’t algemeen mogen we niet klagen.’ Dat deed zelfs het grootste deel van het personeel niet. Er is iets van een baangarantie na de herindeling, spannend is het natuurlijk wel. Gooi vier keer een afdeling op een hoop, maak er één wat grotere afdeling van en je weet dat er banen gaan sneuvelen. Maar toch: positivisme overheerst. Voor nu en voor straks.

Tekenend voor de relatief weinig dieptepunten was wel het feit dat Hoekstra het mislopen van een medaille voor Kim Polling tijdens de Olympische Spelen in Brazilië noemde. Hoekstra merkte op het voor Kim maar ook voor de inwoners van Zevenhuizen – ze hadden hun eigen ‘Polling Café- bijzonder sneu vond. Leuk vond sportman Hoekstra wel weer het feit dat de Olympische turnploeg in Leek te gast was geweest, net als de Koning. Alweer dus, want drie jaar eerder was hij al op Nienoord. ‘Nu kwam hij alleen, vanwege de prijs voor de Gaveborg in Oostwold. Mooie reclame voor dat dorp en onze gemeente’, zei Hoekstra, die zoals vertrouwd bij het schudden van de handen van de bezoekers werd bijgestaan door zijn vrouw. Niet van de partij was wethouder Karin Dekker, opvolger van de uiteraard door Hoekstra genoemde veel te vroeg overleden Rien Honnef. Over echte dieptepunten gesproken. Dekker had de griep, Ben Plandsoen sloot pas laat aan in de rij bij de deur van het gemeentehuis. Het kwam toch allemaal al wat langzaam op gang in Leek, waar de doorsnee bezoeker ondertussen weet dat de burgervader pas na een uur aan het speechen slaat. Heel vroeg was Tanja Haseloop, bijgestaan door zoon en man. Niet vroeg was Sikko Cazemier, wel vroeg genoeg. Sikko straalde, en dat is niet gek. De ondernemer kende een voortreffelijk 2016 en heeft plannen genoeg voor dit jaar. Mark Mozes was er, net als Rene Hoekzema, die van de Sint blauwe schoenen had gekregen. De ex-gemeentesecretaris schudde zijn handen blauw, en dat deed ook Coby Kuiper. Willem Pastoor was heel vroeg en daardoor kon hij zijn niet misselijke Porsche nog mooi en ruim parkeren. Achter hem reed ook een Porsche, met vooralsnog onbekende bestuurder. Stralen deed ook Geert Pruiksma, de nieuwe sterke man van het museum op Nienoord. Pruiksma is de juiste man op de juiste plaats. Jammer dat hij Leek niet eerder ontdekte, of andersom. Makelaar Gert Klinker was er ook. Ook hij had een goed jaar. ‘Enorm druk. Ik heb me voorgenomen het wat rustiger aan te doen. Soms moet je de kerk wat meer in het midden laten. Het gekke is ook dat ik en met mij velen alles voor de jaarwisseling in orde wil hebben. En waarom eigenlijk? Gek is dat, alsof de wereld daarna ophoudt te bestaan. Drukte is mooi, je moet het wel allemaal een beetje binnen de perken houden. En dat ga ik proberen’, zei Klinker.
En zo had iedereen wel een goed voornemen, of een lijst met goede bedoelingen voor dit jaar. Of er wat van terechtkomt is maar de vraag. Na de ook al bekende woorden van Hoekstra – ‘veul hail en zegen’- zat de ‘goed nieuws show’ en de prima bijeenkomst er op en ging iedereen weer over tot de orde  en de waan van de dag. Gelukkig maar.