Leek en omstreken krijgen binnenkort een ‘echt’ cultureel centrum

Leek Punt 1

Punt 1 krijgt ook een nieuwe naam

LEEK – Wat nu nog Jongerencentrum Punt 1 heet krijgt binnenkort een nieuwe naam en een (veel) uitgebreidere culturele bestemming. Tot dusverre was het pand aan de Rodenburg in Leek – naast de Rodenburghal – vooral een ontmoetingsplek voor jongeren tot een jaar of 25. Ook voert de stichting Noordermaat van daar uit de maatschappelijke en welzijnsactiviteiten, die voordien in het (afgekeurde) Oude Ulo pand, naast het Leekster gemeentehuis, werden verricht. “Maar daar komt binnenkort nog een belangrijke dimensie bij,”zegt Noordermaat-manager Olivier Micheneau. “We willen hier een ontmoetingsplaats en vooral cultureel centrum voor álle inwoners van Leek en omstreken van maken.”

Door de week blijft het welzijnswerk vanuit het pand opereren. Maar er worden daarnaast en dan vooral in de weekenden muziek- en theatervoorstellingen voor niet alleen jongeren maar ook ouderen georganiseerd. En ook symposia en lezingen over belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals huiselijk geweld, sociale media, financiële perikelen en schuldproblematiek. Maar, aldus Micheneau: ”Vooral voor muziek- en theatervoorstellingen is onze grote zaal echter bijzonder geschikt. We beschikken over een groot podium en uitstekende licht- en geluidfaciliteiten. De zaal kan ruim tweehonderd personen ‘bergen’. Kortom: de gemeente Leek krijgt (of eigenlijk: heeft al) hiermee een theaterzaal die er zijn mag.”

Nieuwe naam!

Wat Punt 1 bij deze nieuwe plannen echter vooral dwars zit is de naam. Micheneau: “Punt 1 wordt door veel Leeksters namelijk vooral geassocieerd met het begrip ‘jongerencentrum’. Hoewel deze benaming de lading ook nu bij lange niet dekt, zit die ons toch behoorlijk in de weg bij het ontwikkelen van nieuwe culturele initiatieven voor ook oudere Leeksters. En dat willen we niet. Onze theaterzaal moet een locatie zijn, waar iedere Leekster zich thuis gaat voelen. Een, met een wat hoogdravend maar niet zo bedoeld woord, ‘cultureel centrum’ voor alle inwoners van Leek en omstreken. Eentje die om kosten te besparen wordt gerund door onze vrijwilligers die voor alle initiatieven open staan. De ‘bemanning’ is dus rond. En de naam Punt 1 wordt vervangen door een nieuwe die de nieuwe ‘lading’ volledig dekt. Over die naam zijn we nog aan het brainstormen, binnenkort wordt hij bekend gemaakt.”

Regionale talentenpool en meer

Er worden in de theaterzaal al één keer per maand op de zaterdagavond live-concerten georganiseerd, vaak van opkomende talenten uit de drie noordelijke provincies. Micheneau daarover: “Dat willen we verder uitbreiden, niet alleen als een talentenpool maar ook met optredens van landelijk bekende artiesten. Op zondag zijn er al theater- en filmvoorstellingen, maar ook dat willen we verder ontwikkelen; daarbij denken we vooral aan evenementen voor 25-plussers. We zijn ‘in’ voor alle suggesties, want we willen qua cultureel centrum voor echt iedereen nu vooral doorpakken.”

Micheneau tot slot: “We gaan er voor, en dat zeg ik niet als dooddoener. Leek verdient immers een mooi cultureel centrum. Dat willen we waar maken. Zodra we alles intern hebben geregeld gaan we los, ook met een open dag om iedereen in Leek en omstreken met ons, nee hún cultureel centrum vertrouwd te maken.”