Leekster kunstenares Caroline Botman: Natuurtalent in boetseren en schilderen

“Eigenlijk zou ik mijn bescheidenheid maar eens aan de kant moeten zetten”

Je zou dit een estafetteverhaal kunnen noemen. Want kon u vorige week in deze rubriek over kunstschilder Jan Ernst Douma uit Leek lezen, deze keer gaat het over Caroline Botman uit diezelfde plaats. Caroline is behalve kunstschilder ook gespecialiseerd in boetseren. Een door haar geboetseerde uitermate goed uitgevallen ‘kop’ van Jan Ernst voornoemd siert diens atelier. Reden om ook eens met deze kunstenares te gaan praten?, veronderstelde de verslaggever.“Dat verdient ze zeker,”reageerde Douma prompt op dit voornemen, “want Caroline is veel te bescheiden.”

Dús werd een afspraak met haar gemaakt in haar woning aan de Swarte Ruiters waar Caroline, getrouwd met fervent zeiler Hans Jonker, zich als kunstenares onder haar meisjesnaam Botman manifesteert. Ze is inderdaad erg bescheiden en zo stelt ze zich ook op. Ten onrechte, constateert de verslaggever meteen want de door haar smaakvol op een tafel in de huiskamer uitgestalde beelden en de vele schilderijen van haar hand aan de wanden bewijzen in een oogopslag dat het hier werk op professioneel niveau betreft. Terwijl Caroline (1955, Amsterdam) pas na haar middelbare schoolperiode actief met – eerst – schilderen is begonnen. “Voordien kwam het er niet van,”vertelt ze lichtelijk blozend. “Ik mocht als kind wel graag tekenen, maar door het werk van mijn vader, hij was mijnbouwingenieur, was ons gezin veel in het buitenland. Zo woonden we een tijdje in Lapland, in Marokko, twee jaar in Indonesië en acht jaar in Zimbabwe. Op mijn twaalfde vestigde ons gezin, ik heb nog een broer en een zus (lachend:’Nee geen van beiden is echt creatief’; red.) zich weer in Nederland. We woonden ondermeer in Amsterdam en Voorschoten; ik volgde na de middelbare school – toen mijn tekeninteresse écht vorm kreeg – de middelbare tuinbouwschool. Ik ontwierp en ontwerp nóg graag tuinen, maar dat staat nu op een laag pitje. Ook qua creativiteit ontwikkelde ik me. Ik volgde jarenlang elk jaar wel een paar cursussen: modeltekenen, boetseren, schilderen – ik won daarmee zelfs de derde prijs bij een Rembrandt-schilderwedstrijd – en ik volgde in Den Haag de Vrije Academie.”

Caroline vervolgt haar beknopte CV aldus: “Ik trouwde in 1980. We hebben twee dochters en hebben jarenlang vanwege Hans’ werk in het westen gewoond maar verhuisden in 1992 naar Leek omdat hij bij de gemeente Groningen ging werken. Eerst hebben we nog een half jaar in de stad gewoond maar Leek is het helemaal voor ons: Lekker rustig zonder al die randstedelijke stress. Het is hier fijn wonen in een mooie natuur. En toch met de stad Groningen binnen bereik. Ik ging daar vrijwel meteen op boetseercursus bij het Kunstencentrum – vroeger heette dat de Snieschoule, maar wat is die nu dúúr geworden….- waar Dick Swaak mijn docent werd en nog is. Wat later werd ik ook lid van de Teken en Schildergroep Roden. Weet je, van elke docent steek je wat op. Schilderen doe ik vooral in olieverf nadat ik de achtergrond in acryl heb opgezet. Mensen, dieren, stillevens, ik schilder het allemaal. Figuratief en ook wel impressionistisch. In die laatste stijl zou ik me nog wel verder willen bekwamen. Beeldhouwen, boetseren dus, kwam wat later in the picture doordat ik met Jan Ernst Douma die op school de kunstdocent van een van mijn dochters was, in gesprek kwam. Hij vroeg me wat later of ik model wilde zitten tijdens een van zijn schildersessies. En zo kwam van het een het ander. Ikzelf fotografeerde hem tijdens zo’n poseersessie van alle kanten. Ik vind hem een karakteristieke kop hebben en heb hem gevraagd of ik die mocht boetseren. Toen hij toestemde, heb ik er pittig aan gewerkt. Eerst een hele dag en avond plus de opvolgende morgen in zijn atelier. Vervolgens ging ik thuis verder met de afwerking. Daar heb ik een week of vier over gedaan, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Dat vindt Jan Ernst, maar ook ik zelf eigenlijk wel. Weet je, ik zou wel wat meer aan de weg willen timmeren en dan vooral met het boetseren van koppen in opdracht. Ik moet, zeggen anderen maar diep van binnen ben ik er ook zelf wel van overtuigd, mijn bescheidenheid maar eens aan de kant zetten.”

 

 

Contact met Caroline Botman kunt u opnemen via 0594-516224.