Leekster Lenteloop belooft voor de 31ste keer spektakel

Spotlight

LEEK – In Leek weten ze: het is pas lente, als de Leekster Lenteloop is geweest. Dit jaar staat hét hardloopevenement van Leek alweer voor de 31ste keer op het programma. De organisatie ligt – als altijd – in handen van Loopgroep Nienoord.
Dit jaar vindt de loop op zaterdag 23 maart plaats. Momenteel zien de voorspellingen er goed uit. Het is weliswaar triest weer, maar dat moet vanaf volgende week aan gaan trekken. Mooi op tijd voor de Leekster Lenteloop dus!

Tijdens het jaarlijkse hardloopfeest worden kosten noch moeite gespaard om tot een uitdagend parcours te komen. Vanuit het hele land – en daarbuiten – komen de fanatieke sporters naar Leek om vooral de traditionele lenteloop in het Groningse dorp niet te missen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Dat moet ook wel, want de deelnemers verwachten iets van de organisatie. Tot nog toe is het jaar in, jaar uit gelukt om prachtige parcours uit te zetten. De verwachting is dat ook dit jaar weer een paar prachtige parcours worden gepresenteerd. Veel is er ten opzichte van vorig jaar niet veranderd, zegt Peter Wolters. Hij zit in het bestuur van Loopgroep Nienoord en is nauw betrokken bij de Leekster Lenteloop. ‘Het parcours is goed, daar is weinig in veranderd. We zijn met zo’n tien man bezig met het coördineren van de loop. Daarnaast kunnen wij ieder jaar buigen op zo’n negentig vrijwilligers.’

Juist die vrijwilligers maken het evenement ieder jaar tot een succes. ‘De Leekster Lenteloop is een begrip’, zegt Peter. ‘Door de jaren heen zijn er steeds meer lopen bij gekomen. De Leekster Lenteloop was één van de eerste grote lopen in de regio en bestaat nog steeds dankzij de vrijwilligers. Bij andere lopen zie je nog wel eens dat zij verdwijnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers, maar wij hebben daar gelukkig geen problemen mee. Ieder jaar staan dezelfde mensen voor ons klaar.’

Tijdens de loop zijn er verschillende afstanden en disciplines. Er is de scholierenloop (1200 meter), de jeugdloop (een duurloop van zestig minuten), de recreatie loop (vijf kilometer), de wedstrijdloop (tien kilometer) en de halve marathon.
De organisatie hoopt een ongeveer achthonderd deelnemers, net als vorig jaar. ‘Dat was een succes. Wat het hoogste deelnemersaantal was? Geen idee eigenlijk. Ik denk dat dat aan de begindagen was, toen zat het wellicht rond de duizend’, zegt Peter.
Tijdens de Leekster Lenteloop wordt de tijdregistratie bij de jeugdloop en de 5, 10 en 21,1 kilometer geregeld door middel van een Bibtag in het startnummer. De start vindt uiteraard weer plaats op De Dam in het centrum van Leek. Omdat het parcours niet autovrij is, wordt geadviseerd om géén geluidsdragers te dragen. Op het parcours is verzorging (water, sportdrank, thee, bouillon en fruit) aanwezig.
Ook is de Rode Kruis Colonne op het gehele parcours aanwezig.

Om 11:30 uur verzorgt wethouder Elly Pastoor het startschot van de jeugdloop voor kinderen van 8,9 en 10 jaar. Om 11:45 uur vertrekt de jeugd van 10 tot en met 13 jaar. Om 12:00 uur zijn de recreatielopers aan de beurt, gevolgd om 13:00 uur door de halve marathonlopers. Dan vertrekken ook de wedstrijdlopers. De Scholieren Uurloop is om 13:50 uur.

Entertainment

Naast het hardloopgeweld, is er uiteraard ook entertainment geregeld. De band De Smit zal de gehele dag zorgen voor de muzikale omlijsting, zodat er ook voor de toeschouwers genoeg te genieten valt.

Parkeren

Tijdens de Leekster Lente Loop is helaas een wegvak in centrum Leek afgesloten voor doorgaand verkeer.
Het advies voor deelnemers en bezoekers is om de auto te parkeren op het Evenemententerrein (Oosterheerdtstraat) tegenover de RABOBANK. 

  • Verkeer uit richting Roden neemt op de rotonde in Leek de afslag rechtsaf
  • Verkeer vanaf de A7 rijdt na de 3de rotonde richting Roden, en dan bij de volgende rotonde parkeren linksaf. 

Het parkeerterrein op Landgoed Nienoord bij het informatiecentrum is via eenrichtingsverkeer bereikbaar. 
Elders in Leek is een parkeerschijf verplicht.

Wat: Leekster Lenteloop
Wanneer: zaterdag 23 maart
info: www.loopgroepnienoord.nl/.