Leekster schrijver debuteert met spannende kwajongensfictie

Leek Schrijver Lamberst

LEEK – Na je zestigste levensjaar debuteren als schrijver. Het kan! De in Leek woonachtige Wob Lamberst bewijst dat met zijn eerste boek ‘Jopie, een vrolijke babyboomer’. Acht maanden heeft de schrijver in het boek gestoken. “Maar nu is het dan toch echt zo ver”, lacht Wob. “Het boek is uit, daarmee is de druk van de ketel.”

Wob noemt zijn boek fictie met een vleugje realiteit. “Het verhaal gaat over de kwajongen Jopie die opgroeit in het Hoogezand van de jaren zestig”, vertelt Wob. “We volgen Jopie vanaf zijn geboorte en lezen hoe de jongen gaandeweg volwassen wordt.” Volgens Wob Lamberst gaat dat niet zonder slag of stoot. “Jopie is een boefje, maar wel eentje met een hart van goud.” Op de vraag of het leven van Jopie misschien gebaseerd is op de schrijver zelf begint Wob te lachen. “Ik ben ook een babyboomer én opgegroeid in het Hoogezand van de jaren zestig en zeventig”, zegt hij glimlachend. “Maar Jopie is toch echt een fictief personage.” Dat doet echter niets af aan de levensechte gebeurtenissen in het boek. De Leekster schrijver put regelmatig uit eigen ervaring, maar zegt ervoor op te passen dat Jopie niet te dichtbij komt. “Het is heerlijk om je te verplaatsen in een fictief personage. Gewoon lekker je fantasie de vrij loop laten zonder geremd te worden door de werkelijkheid.”

Spanning, liefde, seks, humor en verdriet passeren de revue in het debuutboek van Lamberst. “Het is dan ook geen boek voor kinderen” weet Wob.

Inmiddels heeft de schrijver de geest goed te pakken. “Nu het eerste deel van Jopie een feit is, kan ik niet meer stoppen”, besluit Wob. “Het vervolg op ‘Jopie, de vrolijke babyboomer’ staat in de steigers en is ook bijna klaar. Ik weet nog niet hoeveel delen er uiteindelijk gaan komen, maar de avonturen van Jopie zijn zeker nog niet ten einde”, verzekert de schrijver ons. ‘Jopie, de vrolijke babyboomer’ is online te bestellen en verkrijgbaar bij de betere boekenhandels in Roden en Leek.”