Leekster Voetbalgala: beetje vernieuwing graag!

Sport

LEEK – Wat goed is, moet je zo laten. Zo doen we het toch al jaren? Waarom zou je veranderen? Dit is een goed concept gebleken. En zo kun je nog wel even doorgaan. Toegegeven, wie naar de publieke belangstelling voor het Leekster Voetbalgala kijkt, kan niet anders dan concluderen dat het wel een goed evenement moet zijn. Maar: het kan ook beter. Veel beter.

Dat er zoveel publiek naar het meest aftandse deel van Sportcentrum Leek komt, heeft ook te maken met een gebrek aan concurrentie. Voor de voetballiefhebber is er niets te doen dezer dagen en dus staat een bezoek aan Leek al snel op het prioriteitenlijstje. Bovendien vervult het Gala steeds meer een alternatief voor welke nieuwjaarsreceptie dan ook. In Leek tref je alle voetballiefhebbers. Heel veel mensen komen niet eens echt voor de wedstrijden, maar meer om bij te praten. Oude koeien uit de sloot te halen. Voor het tiende jaar dezelfde anekdote vertellen. Om een biertje te drinken.

Het B-toernooi van het Leekster Voetbalgala begint onderhand lachwekkend te worden. Met alle respect, maar als al reserve-elftallen opgetrommeld moeten worden om een volwaardig(?) toernooi af te kunnen werken, dan is er iets niet goed. Waarom vasthouden aan kwantiteit? Ook in het B-toernooi kan het om kwaliteit gaan. Maar niet met de zondagvoetballers van Marum en de zaterdagtak van Peize. Met alle mogelijke respect. Dat is gekunsteld, net als het meedoen van Wispolia. Vulling. Meer is het niet.

De organisatie van het Gala bestaat- en dat meen ik oprecht- uit prima mensen. Aardige mensen vooral. Maar wel wars van vernieuwing. Een tikkeltje ouderwets met weinig gevoel voor de moderne tijd. Dat begint al bij de loting. Dit jaar slaagde de organisatie – met dank aan vooral Johan Wardenier- er in om Henk de Jong voor de loting te strikken. Hartstikke mooi! Jammer is het dan dat de aimabele oefenmeester in het oudste hokje van het sportcentrum zijn verhaal moet doen. Waarom de boel niet wat aankleden? Nu zit het publiek onder de TL-verlichting, op stokoude stoelen in een dus afschuwelijk ongezellige ruimte naar een mooi verhaal te luisteren. Waarom niet in de nieuwe kantine? Kleed het aan. Maak wat meer show. Dan was de loting alleen al een happening geworden, want Henk was op dreef en had er zin in. Had Henk in de rust voor alles gasten een analyse van de na de loting gespeelde wedstrijd van de Leekster Eagles laten geven. En zo kun je wel even doorgaan.
Ook de Gala avond loopt al jaren volgens een vast stramien. Gerrie Mühren is helaas niet meer, anders had ie zaterdag 10 januari nog gewoon op de vloer van het Sportcentrum gestaan. Bovendien: zit Jan Publiek te wachten op de intermezzo? Op dansende meiden en sterrenteams? Volgens mij zit de tribune vooral vol met supporters van de finalisten. Die willen echt voetbal zien. Komen voor hun helden. Niet voor een man die uit een koffertje kruipt, een B-artiest of dansmariekes. En Edwin Grunholz kan nog steeds voetballen. Klopt, maar hoe lang moeten we hem nog zien? Totdat ie gezien z’n omvang helemaal niet meer in het shirt past? Wil je dan toch een – volgens mij compleet overbodig- randprogramma, kom dan met iets nieuws. Verbeter je. Ontwikkel je en pak niet steeds het oude draaiboek weer. ‘We’ weten inmiddels precies wat er komt.

Kortom: ook goede concepten mogen best eens onder de loep worden genomen. Je moet altijd weer proberen te verbeteren. Houd het spannend. Zoek naar nieuwe dingen. Stop met de Super Cup – een gedrocht- en zorg dat ook het B-toernooi weer aantrekkelijk wordt. Werk aan de winkel dus. En oh ja. Ook de spencers zijn zo onderhand toe aan vernieuwing.

Vincent Muskee

UIT DE KRANT