Leeksters zat van overlast steenmarters

LEEK – Steenmarters houden behoorlijk huis in Leek. En dat bevalt de mensen die daar schade van ondervinden allerminst Omdat veel verzekeringen de schade niet dekken, vinden Leeksters dat de gemeente Leek de bestrijding van steenmarters aan te pakken.

‘Eergisteren werd ik voor de vijfde keer geconfronteerd met schade door toedoen van steenmarters. Ondanks alle getroffen voorzorgsmaatregelen – zoals toiletblokjes in het motorcompartiment, een kastje die hoge tonen uitzendt en gaas- is het nog steeds met regelmaat raak’, zegt gedupeerde Anne Roorda uit Tolbert. Koelslangen, beveiliging van remkabels en isolatiemateriaal. Het wordt allemaal kapot gebeten. Gemiddelde schade per keer: een paar duizend euro. ‘Het is me zelf nu al drie keer overkomen met een nieuwe Audi. In mijn straat is al acht keer overlast geweest. Er is bijna geen verzekering die deze schade dekt en daarom is het nu aan de gemeente Leek om de bestrijding van steenmarters aan te pakken’, vindt Roorda. ‘Andere gemeenten gingen Leek al voor. Tynaarlo bijvoorbeeld. Ondanks de beschermde status is bestrijding dus wél mogelijk.’

Ondertussen loopt – zo is gebleken uit navraag bij garages in Leek- de vraatschade door steenmarters de spuigaten uit. ‘Het is volgens ons aan de gemeente om ons inwoners voor verdere schade te behoeden en de bestrijding voortvgarend aan te pakken’, besluit Roorda.