Leesbaar landschap

column-cees-leesbaar landschap

Puur Natuur

Jaarlijks bezoek ik de nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Mycologische Vereniging. Het is een traditie dat deze in het landelijk centraal gelegen Wageningen plaatsvindt. De weg ernaartoe voert je door een landschap waar je al zo vaak bent langsgekomen dat je er nog maar weinig oog voor hebt. Behalve als we even voorbij Heelsum onder Renkum door enkele kilometers parallel langs de Neder-Rijn rijden. Dan veer ik altijd op, zo’n boeiend landschap vind ik het.

Het heeft ook met, zeg maar, nostalgische gevoelens te maken. Alweer 46 jaar geleden was het dat ik in het dichtbij gelegen Arnhem enige tijd werkzaam was. Mijn vrije tijd placht ik dan al fietsend en lopend door te brengen in het rivierenlandschap. Daar viel altijd veel te beleven. Misschien is het daarom dat het voornemen om er een weekje vakantie te plannen steeds sterker wordt. Dit jaar zal het er niet van komen, maar wellicht gaat het in 2017 gebeuren. Dan ben ik benieuwd hoeveel plekjes me na zo lange tijd nog bekend voorkomen. Het is hier en daar behoorlijk veranderd, iets dat vooral met het waterbeleid heeft te maken. Er moest meer ruimte voor water komen om overlast te voorkomen. Dat heeft geleid tot de inrichting van meerdere natuurprojecten, onder andere de Gelderse Poort bij Nijmegen en de Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen. Het lijkt me best interessant om in dat soort gebieden wat rond te neuzen, want ik vermoed dat hier voor een natuurliefhebber veel valt te beleven en ontdekken.

Nou valt er dag in, dag uit ook in je eigen omgeving veel te beleven en je kunt ook gewoon genieten van het landschap waarin je verkeert. Toen we afgelopen zaterdag ’s avonds uit Wageningen vertrokken, we hebben er eerst met een leuke groep mensen gegeten, werden we overvallen door stevige sneeuwbuien. Aangezien de temperatuur rond het vriespunt lag en het de volgende dag niet zou gaan dooien mocht je de hoop koesteren dat de sneeuw zou blijven liggen. Dat levert altijd fraaie plaatjes op en bovendien komen de accenten van en in het landschap meer tot leven. Het laat zich beter lezen. De foto maakte ik vanaf het bruggetje over het Lieverse Diep tussen Roden en Lieveren. Helaas was de sneeuw al grotendeels gesmolten, maar onder de strakblauwe hemel heb je daar in beide richtingen een prachtig uitzicht over het beekdallandschap. Komende zondag organiseert de gidsengroep van IVN Roden een stevige winterwandeling die onder andere langs deze plek voert. Tijdens deze wandeling van ruim twee uur vertellen de gidsen u over het landschap waardoor u loopt. Meer informatie vindt u in een aankondiging elders in dit blad.

Vuurwerk

Elders in dit weekblad komt u tevens een artikel tegen van Bert van der Pol, lid van de milieuwerkgroep van IVN Roden. In een open brief aan het gemeentebestuur van Noordenveld blikt Bert terug op de afgelopen periode en pleit om meerdere redenen nog eens voor het afschaffen van consumentenvuurwerk. Al eerder is samen met de IVN-afdelingen Norg en Peize een vrij uitvoerig rapport met dezelfde strekking aan het gemeentebestuur van Noordenveld aangeboden, maar ook andere overheden mogen zich zo langzamerhand eens achter de oren krabben nu de weerzin tegen vuurwerk steeds meer toeneemt. Het wordt tijd dat de landelijke politiek niet langer blijft wegkijken, maar met besluiten komt. Het is toch te gek voor woorden dat je wekenlang hinder van geknal ondervindt, waartegen ten onrechte niet handhavend wordt opgetreden, terwijl vuurwerk slechts op één dag tijdens één periode mag worden afgestoken. In een artikel in de Volkskrant vertelde een militair deskundige dat hij aan een stuk of 20 regels moet voldoen voordat hij met explosieven aan de gang mag gaan. Hij begreep er dan ook niets van dat kinderen dit zomaar in handen krijgen.