Lekker racen in het centrum van Roden

Roden winkelerf

Irritatie neemt toe

RODEN – De irritatie neemt hand over hand toe. Regelmatig wordt de redactie van de Krant gebeld door ondernemers en mensen die boodschappen in het centrum van Roden willen doen. Want dat laatste – boodschappen doen dus- lijkt meer en meer een risicovolle onderneming te worden. Er wordt- is de algehele conclusie- véél te hard gereden. Een wonder dat er nog geen ongelukken gebeurd zijn, is een andere conclusie.

Hoe hard mag je in het centrum van Roden, zeg maar als je via de Kanaalstraat/Wilhelminastraat, Padkamp en Albertsbaan het centrum binnenrijdt? De meeste mensen zullen deze vraag met 30 kilometer per uur beantwoorden. Niets is echter minder waar, want in het centrum mag maar 15 kilometer per uur gereden worden. Het is – zoals de borden op de toegangswegen al aangeven- een woonerf. En binnen een woonerf mag maximaal vijftien kilometer per uur gereden worden. Bovendien zijn alle kruispunten gelijkwaardig en hebben dus ook bestuurders die vanaf de parkeerplaats van de Albertsbaan van rechts komen, voorrang. Ook dat gaat vaak (bijna) mis. Voetgangers mogen bovendien de gehele breedte van de openbare weg gebruiken om te lopen om of te spelen en parkeren mag alleen op de daarvoor bestemde plaatsen. Bestuurders die het woonerf vanaf de weg binnenkomen, en of het woonerf verlaten, moeten het overige verkeer (dus ook voetgangers) voorrang verlenen.

Duidelijk dus, maar kennelijk niet voor iedereen. Er wordt in het centrum namelijk stelselmatig te hard gereden en het is eigenlijk een wonder dat er niet vaker ongelukken gebeuren. En kinderen die gewoon buiten spelen? Kinderen van ondernemers mogen vaak niet eens naar buiten, bang als die zijn voor ongelukken. Ook klinkt meer en meer de roep om een blauwe zone in de Heerestraat door. Want daar is het op zaterdag een chaos. De politie gedoogt parkeren aan de Heerestraat, feitelijk is het verboden. De ergernis groeit en groeit, alhoewel niemand dé oplossing heeft. Meer borden? De gemeente en de provincie willen het aantal verkeersborden juist verminderen. Het zal dus een kwestie van uitkijken blijven in hartje Roden.