Levinus Alveringh, voorzitter IJsvereniging Peize

‘Hoe ik voorzitter van de IJsvereniging Peize ben geworden? Ik zat al een kleine tien jaar in het bestuur en op den duur hield de voorzitter ermee op. Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Er werd gekeken wie de rol wel wilde overnemen en zodoende ben ik gevraagd.
Ik zie mezelf als een echte Peizenaar. Weliswaar werd ik geboren in Groningen, maar ik woon al mijn hele leven in het dorp. Vroeger mocht ik graag schaatsen. Menig uren bracht ik door op de ijsbaan en ik mocht graag meedoen aan wedstrijdjes. Ik voel me verbonden met het dorp en dus ook met de ijsbaan.
Momenteel is de winter nog niet ingetreden in Nederland. Vaak hoor je dan mensen over vroeger. Dat we toen veel strengere winters hadden. Ik houd daar niet zo van. Ook vroeger had je vaak genoeg een kwakkelwinter. En toen ik net in het bestuur van de ijsvereniging kwam, maakten we een aantal strenge winters mee. Dan waren we zomaar weken open.
Het maakt mij eigenlijk niet uit wanneer het winter wordt, zolang de ijsbaan maar open kan. Vaak zie je de eerste dagen dan wel duizend man op de ijsbaan af komen. Mensen kijken er echt naar uit. Als de winter dan wat langer duurt, ebt het ook langzaam weg. Maar omdat men zeker de eerste dagen veel op de ijsbaan af komen, willen wij ook minstens zeven centimeter ijs hebben.
In het bestuur zitten nu negen personen. Als er iets moet gebeuren op de ijsbaan, is eigenlijk altijd het voltallige bestuur aanwezig. Mochten we handen tekort komen, dan zijn er nog veel mensen uit het dorp die willen helpen. Je merkt dat de mensen in Peize de ijsbaan een warm hart toedragen. Dat zie je ook terug in het ledenbestand. We hebben ongeveer duizend leden, voornamelijk families. Voor zes euro heb je al een abonnement. Als je dan nagaat dat de grond van de vereniging zelf is en wij tóch het hoofd boven water houden, dan maakt mij dat heel trots.
Mocht de winter intreden, dan is de opening van de ijsbaan een hoogtepunt voor mij. Als ik al die blije kinderen op het ijs zit, dan maakt mij dat blij. Dat is mijn hele beleving, mijn drive. Daar doen we het voor!’