Lezen is leuk!

Minikul voor 01.12.15

Dat is nog eens een berichtje naar mijn hart! Dat eindelijk? (dat vraagteken zet ik er bij omdat ik lang niet alle berichten zomaar geloof) een einde lijkt te zijn gekomen aan de kennelijke? (alweer dat twijfelachtige vraagteken) neergang in de verkoop van papieren boeken. De afgelopen jaren was het, als je de media mag geloven – maar ook daar zet ik weer een vraagteken bij – met de verkoop van papieren boeken huilen met de pet op. Het e-boek was aan een onstuitbare opmars begonnen. En áls je dan nog, hopeloos ouderwets, papieren boeken kocht, deed je dat online.

Maar de boekenwinkel-met-papier begint weer te leven! (Dat uitroepteken zet ik er zonder vraagteken bij want de wens is bij mij de vader van de gedachte.) Boekenverkoop is maatwerk, gebaseerd op de wensen van de consument. Een boekenminnaar zoekt in een gespecialiseerde boekwinkel niet alleen naar het boek van zijn keuze, maar ook naar sfeer. Hij wil er onbekommerd kunnen rondsnuffelen, inspiratie opdoen. En desgevraagd goede voorlichting krijgen. Wil hij dan tóch perse een boek online kopen, dan kan ie dat ook via de boekhandelaar doen. Want die biedt – en ik weet dat dit een beetje reclametechnische onzin kan zijn – een toegevoegde waarde. Niet alleen door het hebben van een breed assortiment, maar ook door een spin in het culturele speelveld te zijn. (Is dat mooi gezegd of niet?) Ik bedoel daarmee dat een beetje boekhandelaar zich tegenwoordig niet alleen beperkt tot het simpelweg verkopen van een boek, maar ook lezingen organiseert. En muziekuitvoeringen. En vaak een koffiehoekje heeft. Zo creëert hij sfeer.

Ik las dat boekenkopers nu gemiddeld vijf boeken per jaar aanschaffen. Dat waren er volgens de statistieken twee jaar geleden nog zeven, maar die neergang schijnt tot staan te zijn gebracht. De omzetcijfers stijgen weer. Dit zijn, realiseer ik me heel goed, allemaal gegevens die door de bond van boekenverkopers of hoe die belangenclub mag heten, werden gepubliceerd. Daar kan een tikkeltje van de Wens die de vader van de gedachte is, bij zitten. Maar dan houden ze zichzelf voor de gek. Ik geloof hen zonder meer. Omdat ik hen als fervent boekenlezer wíl geloven. Als kind liep ik op weg naar school altijd langs een boekwinkel die de dwingende slogan ‘Leest, het verrijkt uw geest!’- met uitroepteken – in gigaletters op de gevel had staan. Ik zeg het simpeler: Lezen is leuk! Ook met uitroepteken.

Henk Hendriks