Lezing Mariët Meester over Hollands Siberië

Nederland - Veenhuizen - Drenthe- 24-05-2012
Mari‘t Meester schrijfster die voor haar boek Koloniekak een jaar in de Pastorie in Veenhuizen heeft gewoond.

Foto: Sake Elzinga

RODEN – Begin deze maand werd onder zeer grote belangstelling Mariët Meesters nieuwste boek, Hollands Siberië, gepresenteerd in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.
Noordenveldleest.nl is dan ook heel blij het nieuwe literaire seizoen op donderdag 16 oktober te openen met een avond rondom Mariët Meester en haar nieuwe boek. Zij keerde voor het schrijven van deze roman tijdelijk terug naar Veenhuizen, waar zij opgroeide, en nam haar intrek in de pastorie, het decor waar haar boek zich grotendeels afspeelt.
Tijdens haar lezing worden ook fragmenten vertoond uit de zeer boeiende, recent verschenen documentaire die kunstenaar Jaap de Ruig maakte over het gevangenisdorp in de twintigste eeuw. In deze film speelt de schrijfster een belangrijke rol als vertelster en volgt De Ruig haar met zijn camera terwijl ze onderzoek doet voor haar boeken. Hollands Siberië is het verhaal van de franciscaan Peter Pex die in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Veenhuizen wordt gestuurd. Hij komt er in dienst van de strafgestichten. Hoewel eerder geen enkele pastoor het er lang heeft kunnen uithouden begint hij vol vuur aan zijn taak.
Tegelijkertijd probeert hij het hiërarchisch georganiseerde justitiedorp te doorgronden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt hij samen met zijn huishoudster in het verzet. Bovendien krijgen ze een geheime relatie, die steeds ingrijpender en gecompliceerder wordt. Hollands Siberië is een onthullend verhaal over de opkomst en ondergang van een pastoor die alleen ’s nachts zichzelf kan zijn en zich gaandeweg van het geloof afkeert en uiteindelijk roemloos het veld moet ruimen.  Daarnaast biedt het boek een fascinerend inkijkje in het dagelijks leven in Veenhuizen vanaf de jaren ’30 tot 1950. De lezing van Mariët Meester begint om 20.00 uur in Café/restaurant Het Wapen van Drenthe te Roden. Toegangskaarten à € 8,00 zijn van tevoren te koop bij Boekhandel Daan Nijman in Roden en bij de bibliotheken in Norg, Peize en Roden. Aan de zaal kost een kaartje € 10,00. Kijk voor een overzicht van alle literaire activiteiten in Noordenveld op noordenveldleest.nl. Voor meer informatie over de lezing: info@daannijman.nl.