Lian Vijfschaft uit Peize finalist Miss Teen of Groningen

‘Ik heb een hekel aan het woord influencer’

PEIZE – De 17-jarige Lian Vijfschaft timmert flink aan de digitale weg. Ze is erg actief op TikTok, waar ze meer dan 220.000 volgers heeft, en op Instagram, waar ze ruim 21.000 volgens heeft. ‘Ik begon ermee tijdens de lockdown. Ik deed playbackfilmpjes van bijvoorbeeld Bert en Ernie. Daar begon het mee.’

 
Op dit moment werkt Lian veel samen met bedrijven. ‘Ik show hun kleding en vertel verhalen, waarbij ik het vooral heel belangrijk vind om humor te gebruiken. Op Instagram gaat het vooral om die samenwerking met bedrijven. Dat zijn bijvoorbeeld de HEMA, Hunkemöller of Shein’, waar ik maandelijks mee samenwerk. Of ik mezelf een infuencer vind? Oh, dat woord vind ik verschrikkelijk. Maar ja, zo zou je me wel kunnen omschrijven, ja.’In maart doet Lian mee met de Miss Teen of Groningen-verkiezing. Ze is een van de finalisten. ‘Als ik dat win, kan ik door naar de landelijke Miss Beauty of the Netherlands. Ik probeer als finalist geld in te zamelen voor de LINDA.foundation, een stichting die zich ten doel stelt om arme gezinnen te ondersteunen. Ik doe dat door bij de winkel waar ik werk statiegeldbonnetjes te verzamelen, en ik heb een flyer gemaakt met daarop een QR-code, waardoor mensen makkelijk geld kunnen overmaken. Naast bij een winkel, werk ik ook nog bij een hotel, dus daar wil ik de flyer ook ophangen.’

Lian heeft er zin in. ‘Elke zaterdag tot aan de finale hebben we een activiteit. Zo hadden we afgelopen zaterdag een fotoshoot voor een stemfoto. Die komt op de website te staan en daar mensen dan op stemmen. En komende zaterdag hebben we een catwalktraining. Daar leren we onder andere lopen op hoge hakken. Dat wordt nog wel een uitdaging ja.’
De wedstrijd is op 27 maart. ‘Je moet jezelf dan presenteren. Het gaat daar natuurlijk ook wel om hoe je eruit ziet, maar ook vooral om wie je bent als persoon. Er is een hele leuke sfeer onderling. Omdat we elkaar zo regelmatig zien, hebben we een leuke band opgebouwd. We willen allemaal graag winnen, maar we gunnen het elkaar ook. Ik zie er bijvoorbeeld wel een beetje tegenop om mezelf in bikini te presenteren, omdat ik vroeger erg onzeker was over mijn lichaam. Maar die meiden zijn zo aardig, dat ik me daar goed overheen kan zetten. Kijk, het blijft een wedstrijd, maar als je het elkaar niet gunt, dan hoor je daar niet thuis.’