Liewes Roden klaar voor de toekomst.

Roden Liewes Roden

RODEN – Familiebedrijf Liewes bestaat dit jaar negentig jaar. Ooit begonnen als mechanisatiebedrijf in Tolbert is Liewes al lang niet meer weg te denken uit Roden en de Roner gemeenschap. Liewes is Roden, Roden is Liewes. Alhoewel: klanten uit Den Helder en Amersfoort rijden frequent naar Roden om daar de auto te kopen en onderhouden. Het zegt veel over het bedrijf. Over de familieband die maar geen deuk op wil lopen. De liefde voor het merk Opel is groot. De familie en haar werknemers hebben hart voor de zaak. Er wordt niet op een uurtje gekeken en de nieuwe generatie – Hendrik en Laurens- zijn klaar om over een paar jaar het stokje definitief over te nemen.

Eerst het nu. Het zal niemand ontgaan zijn dat er het een en ander gebeurd is bij Liewes de afgelopen weken. ‘De showroom is gerenoveerd en helemaal ingericht volgens de laatste normen van Opel’, laat Hendrik (31 pas) zien. Wat opvalt is het feit dat het een stuk lichter lijkt. ‘Inderdaad. We hebben een heel frisse en lichte uitstraling, een uitstraling ook die past bij wat Opel graag wil. Ook de receptie balie is vergroot. We hebben extra ramen gecreëerd. Alles is heel mooi zichtbaar, een beetje het ‘open keuken’ idee. De werkzaamheden zijn gewoon doorgegaan tijdens de verbouwing door de prima samenwerking met bouwbedrijf van der Sluis. Het was een behoorlijke operatie, maar alles is eigenlijk perfect verlopen. We wilden het voor de Kerst ook klaar hebben. Kunnen we tijdens ons open huis – van 27 tot en met 31 december- ondermeer de nieuwste Opel modellen presenteren. Waaronder de nieuwe Opel Corsa een geweldige auto trouwens. Met een nieuw design, nieuw interieur en zuinige en stille motoren.’

Van 27 tot en met 31 december, inclusief de zondag, houdt Liewes dus open huis. Opdat iedereen met eigen ogen kan zien hoe mooi de zaak is geworden. Een zaak die daarmee weer jaren vooruit kan. Maar zonder verleden geen toekomst. Dat weet Koert Liewes (62 inmiddels) als geen ander. Liewes een (h)echt familiebedrijf. Altijd geweest ook. ‘Nu werken Wim, Jelleke, Koert, Greet, Hendrik en Laurens als familie leden in het bedrijf.

Vader Hendrik Liewes overleed vroeg op 54 jarige leeftijd en daardoor stonden de beide broers er al vroeg alleen voor.” Ook Hendrik beschouwt de familieband eerder als voor- dan als nadeel. ‘Het gaat om duidelijke afspraken maken. Iedereen heeft zijn eigen takenpakket. Ik vind het heel prettig met familie om me heen. Ik ben verkoper, mijn broer Laurens heeft de leiding over de werkplaats. Zo hebben we beiden dus eigenlijk ons afdeling waar we verantwoordelijk voor zijn. Ik zie alleen maar voordelen, zeker omdat we trots zijn op ons bedrijf. Dus altijd weer iets extra’s willen doen. Voor het bedrijf, voor de mensen, voor de klanten die het groot hebben gemaakt. Nee, dat voel ik niet als druk. Helemaal niet. Natuurlijk doen Laurens en ik dingen anders. Neem internet en social media. Dat wordt steeds belangrijker. Toen m’n vader Wim en Koert begonnen was dat er nog niet, nu is het leading in onze branche. Dát bedoel ik dus.’

Bij Liewes Roden werken veertien mensen. Topmensen, als je Wim (algemeen directeur) vraagt. ‘We waarderen onze werknemers, ook zij maken deel uit van de familie. Geweldig stuk teamwork maakt het mogelijk om een uitstekende service te bieden aan onze klanten tegen een scherpe prijs.”

In de zaak hangt tegenwoordig een prachtige fotocollage. Over de rijke historie van Liewes. ‘Ik zou er een boek over kunnen schrijven’, zegt Koert. ‘Wist je bijvoorbeeld dat we ooit ook BMW-dealer zijn geweest? Dat was van 1962 tot 1967, toen waren we overigens wel al subdealer van Opel. Er is inderdaad een tijd geweest dat we zowel in Tolbert als in Roden gevestigd waren. Vooruitlopend op de schaalvergroting en kosten beheersing hebben we 1994 besloten om beide bedrijven samen te voegen. In 2001 is er een grote showroom voor gebruikte auto’s bijgebouwd en nu dus de nieuwe showroom voor alle Opel modellen.

Wim “Daarnaast kunnen we nu ook het bedrijfswagen gamma van Opel onderhouden en tonen. De nieuwe Opel Vivaro, Movano en Combo zijn allemaal te zien bij ons en voor de ondernemer kan “maatwerk” worden geleverd.” Nieuw is ook het KCC (KlantenContactCentrum) bij Liewes. Vanuit hier worden klanten op de hoogte gehouden voor onderhoud en tevredenheidsmeetingen. Met een 8.6 score is dit meer dan gemiddeld in de branche. Liewes Roden is klaar voor de toekomst met nieuwe Opel modellen en motoren die in 2015 gepresenteerd zullen worden. Als een van de weinige merken wist Opel in 2014 te plussen in een markt met minder aantallen.

Liewes Roden nodigt iedereen uit om eens te komen kijken wat wij voor u kunnen beteken als het gaat om mobiliteit. De open huis dagen zijn van 27 t/m 31 december (ook zondag 28 december).