Loopgroep Roden maakt zich op voor lustrum loopclinics

Laagdrempelig lopen op alle niveaus

RODEN – Alweer voor het vijfde jaar op rij organiseert Loopgroep Roden een tiental loopclinics in aanloop naar de Run van Roden. De loopclinics zullen op woensdagavond 11 april weer van start gaan en bieden een laagdrempelige manier om bekend te raken met hardlopen, de draad weer op te pakken of gewoon beter te gaan lopen. Maurice Henssen van Loopgroep Roden, vertelt over de populaire clinics en de explosieve groei die de loopgroep dankzij deze clinics heeft doorgemaakt.

Een lustrum dus, voor Loopgroep Roden. Al vijf jaar organiseren zij de zeer populaire loopclinics. In totaal deden er de afgelopen jaren al zo’n 130 lopers mee aan de clinics van Loopgroep Roden. ‘Daarvan zijn ongeveer zeventig á tachtig man blijven lopen’, gokt Maurice. ‘Je ziet dat de mensen die eenmaal beginnen met de loopclinics, direct enthousiast zijn.’ Het voordeel aan deze clinics is de variëteit, meent Maurice. De clinics zijn namelijk voor beginnende lopers, maar ook voor de al meer ervaren loper. ‘De trainingen zijn hier op aangepast. Bij de beginnerscursus begin je bij de basis: waar moet je op letten? Het is dan de bedoeling dat wij die lopers blessurevrij kunnen laten genieten van de sport.’ Voor de beginner is de laagdrempeligheid een groot voordeel. ‘De mensen moeten zich niet bezwaard voelen, omdat er ook een aantal gevorderde lopers meedoen. Het is juist een heel gezellige groep.’

De Loopclinics zullen vanaf 11 april weer van start gaan en in totaal tien weken duren. Iedere week wordt er getraind op de woensdagavond vanaf 19:30 tot 20:45 uur. De deelnemers staan onder goede begeleiding van ervaren trainers. Er wordt getraind met specifieke oefeningen tijdens de training. Zo wordt er natuurlijk gelet op de looptechniek, maar is er ook aandacht voor een stukje krachttraining. Vooral corestability is van belang voor een hardloper.

Uiteindelijk zijn de Loopclinics uiteraard nauw verbonden met de Run van Roden, die dit jaar op 17 juni 2018 plaatsvindt. ‘In principe zijn de clinics geboren als voorbereiding op de Run van Roden’, vertelt Maurice. ‘Vandaar dat deelnemers van de clinics ook direct een startbewijs voor de Run krijgen. Het is natuurlijk niet verplicht, maar de meeste lopers doen ook mee aan de Run van Roden.’ Volgens Maurice is plezier toch wel het allerbelangrijkst. ‘Hardlopen is gewoon leuk’, zegt Maurice. ‘Of je dan uiteindelijk meedoet aan de Run, is minder belangrijk.’

De Run van Roden is al jaren een begrip in Roden. Eerder stond de loop bekend onder de naam ‘Ot en Sien- loop’, maar sinds een aantal jaren heet het de Run van Roden. Volgens Maurice is vooral de sfeer heel bijzonder. ‘Er is altijd reuring en het is heel gezellig. De combinatie tussen bos en dorp maakt het ook bijzonder. Je ziet écht de mooiste stukjes Roden. Voor het publiek is het al even aantrekkelijk, aangezien de hardlopers relatief snel voorbij komen. De rondjes zijn 3,5 kilometer lang, dus ze komen vaak voorbij. Met het opzwepende publiek langs de kant, zie je de hardlopers mooie prestaties leveren.’ Naast de ‘gewone loop’ biedt de Run van Roden nog een bedrijvenloop en kidsrun.
Terug dan naar de loopclinics. De afgelopen jaren konden ze steeds rekenen op een man of vijftig per clinic. De loopgroep heeft zelf veel baat gehad bij de clinics. ‘Door de jaren heen zijn we van een man of dertig naar ongeveer honderd doorgegroeid. Dat ligt voor een groot gedeelte aan de clinics, waar men vaak heel enthousiast door wordt. De loopgroep bestaat nu uit een grote groep met een breed loopniveau’, vertelt Maurice. Gezelligheid is dus troef bij Loopgroep Roden, die zelfs tripjes naar het buitenland organiseert. Zoals laatst, naar Parijs. Toen ging een dertigtal lopers daarheen, om daar de marathon te lopen. ‘Zo zie je dat een groot gedeelte ook best serieus is’, zegt Maurice. De loopgroep traint op woensdag, donderdag en zondag.

Maurice hoopt vooral dat de clinics het goed gaan doen. ‘We hebben allereerst een info-ochtend op zaterdag 7 april om 10:00 uur bij Fitnesscentrum Roden. Daar krijgen de aanwezigen informatie en kunnen ze direct zien of hardlopen wat voor hen is. Ook krijgen de aanwezigen uitleg over het materiaal, zoals de schoenen.’ De clinic zelf kost uiteindelijk zestig euro. Voor dat geld krijgen de deelnemers tien trainingen, twee gezellige borrels, een T-shirt en een startbewijs voor de Run van Roden ter waarde van tien euro.
Opgeven voor de loopclinics kan via mauricehenssen@hotmail.com. Meer informatie: Facebook, Loopgroep Roden.