LV Gala ‘nieuwe stijl’ toe aan dertigste editie

  leek voetbalgala haulerwijk ltc 2

  In the sportlight: Leekster Voetbalgala
  LEEK – Het is december en dus begint het bij de echte voetballiefhebbers al weer te kriebelen. De dertigste editie van het Leekster Voetbalgala zit er namelijk weer aan te komen. Een editie waarnaar reikhalzend en met toch wel wat spanning naar uit gekeken wordt. Want de organisatie heeft besloten na de vorige editie maatregelen te nemen. Nodig ook, want de Gala-avond eindigde in een chaos.
  De feiten. Het B-toernooi duurt deze editie slechts één avond. De winnaar van het A-toernooi van vorig jaar, Pelikaan S, doet niet mee op last van de organisatie, die de club uitsloot van deelname. Feit is ook dat er dit jaar een damestoernooi gespeeld wordt. De damesfinale zal tijdens de Gala-avond gespeeld worden. Bovendien wordt ingezet op veiligheid. Deelnemende clubs tekenen een gedragsreglement, de indeling van de zaal zal tijdens de finale-avond anders zijn er clubs leveren tijdens die gala-avond twee ‘stewards’. Er komt bovendien beveiliging bij de deur en er ligt straks een calamiteitenplan klaar. Ook zal er in de zaal geen alcohol meer geschonken worden. Kortom: de touwtjes zijn wat aangehaald en daarmee lijkt het altijd drukbezochte evenement weer toekomstbesteding.
  Het B-toernooi duurde te lang. De animo van deelnemers en publiek werd minder en daarom duurt dit toernooi nu nog slechts eén avond. Wat niet is veranderd is dat de finale op de gala-avond gespeeld gaat worden. Nieuw is een damestoernooi. Damesvoetbal floreert en is wereldwijd de snelst groeiende tak van sport. Ook de poulewinnaars van het damestoernooi spelen hun finale op de Gala-avond, een avond die ook al anders aangekleed wordt. Dat er meer aan de veiligheid van spelers en bezoekers gedacht wordt, heeft uiteraard te maken met de schermutselingen van vorig jaar. Nóg meer nieuws. Gerard Bosman is niet langer voorzitter. Zijn positie is ingenomen door Marja Wardenier. Bosman blijft wel bestuurslid. Ook Roel Klazinga is er niet bij. Het boegbeeld van het toernooi overleed eerder dit jaar en ongetwijfeld zal bij het wegvallen van deze gouden kracht nog wel even stil worden gestaan.

  Het gedragsreglement doet eigenlijk niet meer dan een beroep op het gezonde verstand van deelnemers en bezoekers. Wel kunnen er sancties opgelegd worden als de reglementen overtreden worden. Zo kan aan bezoekers de toegang tot de zaal ontzegd worden en kunnen clubs uitgesloten worden van deelname. De organisatie hoopt verder dat toeschouwers elkaar op wangedrag zullen aanspreken. Met andere woorden: de organisatie hoopt dat het gezonde verstand zegeviert.

  Voetbal dan. Zonder Pelikaan S zal het evenement spannender als ooit tevoren worden. Kanshebbers? Dat zijn zonder twijfel VEV’67, Marum en FC Grootegast. Maar ook van Roden en ONR kan en mag best wat verwacht worden. Roden kwam de laatste jaren met een allegaartje naar Leek, nu zaalvoetbalicoon Harry Zwiers aan het roer staat, zal dat ongetwijfeld anders worden. Ook Boerakker zal wel weer een aardig woordje meespreken. Dat zijn de toeschouwers ondertussen al gewend. Kortom: er is niet echt een topfavoriet aan te wijzen. De vorm van de dag zal beslissend zijn. Niemand minder dan Gerard Kemkers verrichtte onlangs de loting voor het dertigste Gala. Wat betreft het B-toernooi lootte hij als volgt. In poule C komen Fochteloo, Haulerwijk, Ezinge, Zevenhuizen en Houtigehage uit, terwijl poule D gevormd wordt door TLC, Wispolia, De Sweach, GVB en Yde de Punt. De poules A en B worden ingenomen door de vrouwenploegen. Poule A bestaat uit VAKO, Nieuw Roden, Grootegast, Zevenhuizen en Niekerk, poule B uit JV Oostenburg, HFC’15, Marum, TLC en Houtigehage. Ook hier dus geen Pelikaan S.
  Kemkers lootte uiteraard ook voor het hoofdgerecht: het A-toernooi. In poule E spelen De Griffioen, ONR, Grijpskerk, De Lauwers en de nummer 2 van poule C. Poule F is ook aantrekkelijk, met VEV’67, Aduard 2000, Gomos, Waskemeer en de nummer 2 van poule D. Roden, HFC’15 zaterdag, Nieuw Roden, SVMH en de nummer 1 van poule C vormen poule G. VAKO, Actief, Boeraker, Peize en de nummer 1 van poule D komen uit in poule H, terwijl de poules I en J bestaan uit FC Grootegast, Niekerk, ZFC Zuidlaren zaterdag Opende, ODV zaterdag (I) en Oerterp, Marum, DIO Oosterwolde, De Wilper Boys en HFC’15 zondag. De speeldata dan nog. De dames trappen af, en wel op 17 december. Het B-toernooi vindt plaats op 18 december, terwijl het A-toernooi afgewerkt wordt op 21, 22 en 23 december. Na de jaarwisseling – op 2 januari – wordt de tweede ronde gespeeld en de Gala-avond staat voor zaterdag 9 januari op de agenda. Er wordt met veel spanning uitgekeken naar de dertigste editie van het LV-Gala. Zoveel is zeker. En met de genomen maatregelen én het gezonde verstand van de deelnemers en de bezoekers, moet het weer worden wat het was: een waar voetbalfeest.
  Leekster Voetbalgala
  Editie: 30
  Data: 17 december (vrouwentoernooi), 18 december (B-toernooi), 21, 22 en 23 december (A-toernooi). 2 januari: Tweede Ronde en 9 januari Gala-Avond.
  Bestuur: Marja Wardenier, Grietje Stuivinga, Rob Meijboom Jeroen Keuter, Gerard Bosman, Tom Stuve, Alex Roelenga en Theo Amsing.
  Informatie:
  www.lvgala.nl