Maak werk van je Gezondheid

Norg ouderengym

‘Bewegen voor 50 plus’

NORG – Bewegen, sporten, leren. Het stopt niet als je 50 bent.  Ook tijdens de komende edities van de NorgerLympics is er aandacht voor sport en bewegen voor de ouder wordende mens. Dit keer zijn er activiteiten op verschillende locaties en op verschillende dagen in Norg.
Op maandag 23 juni, woensdag 25 juni en vrijdag 27 juni van 9.30 tot 11.30 uur worden in respectievelijk De Brinkhof, De Wiekslag en De Vijversburg drie sport- en beweegochtenden georganiseerd. Tai Chi, bewegen met de Wii op de computer, stoelmassage, het gebruik van de Duofiets en kunt u 4 verschillende sport- en beweegactiviteiten ervaren. Koosje Meiborg is de sportbegeleidster van alle drie de activiteiten. Samen met sportcoach Esther Witte coördineert zij de drie ochtenden. (foto, met Koosje Meiborg op de voorgrond)
Esther Witte: ‘ Van 9.30 tot 10.00 uur drinken we een kopje koffie en is er tijd voor informatie en advies. Deze 50+ ochtenden zijn bedoeld om bij te dragen aan het lichamelijk, geestelijk en sociaal goed functioneren van de 50+er. Ook als er beperkingen zijn, zijn de activiteiten goed te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden en ook hoeft u zich van te voren niet op te geven.’ In De Wiekslag wordt de activiteit samen gedaan met activiteitenbegeleidster Marleen Schepers en zijn op alle drie de dagen vrijwilligers van de Sportgroep Norg Henk  Winkel en Piet de Vries actief. Meer informatie kunt u krijgen bij Welzijn in Noordenveld 050 317 65 00. Deze organisatie coördineert de activiteiten van de sportcoaches in de gemeente. 
Koosje Meiborg is geen onbekende op het gebied van lesgeven in deze regio. Zelf zegt zij daarover:  ‘Het afgelopen seizoen gaf ik les aan een aantal 50+ groepen. Het ging dan om de Zitgymgroep in De Vijversburg in Norg, de Sport- en spelgroep en de Sportiefgroep in De Brinkhof, de Nordic Walkinggroep vanuit Theehuis de Bosrand en Fifty Fit in ‘t water bij het Plonsbad op het terrein van Visio De Brinkstichting in Vries. Ook geef ik momenteel les in het zwembad in Eelde. Even voorstellen dus. ‘Ik ben Koosje Meiborg, geboren op 1 april 1955 en woon in Eelde in een 50+ woning. Heb een caravan op Boerencamping Desiree van de familie van den Berg, vlak bij bos en heide in het Noorscheveld. Een gebied met historische waarde. Ik wandel hier graag, met nordic walkers, hond, familie, vrienden en vriendinnen. Ik heb geen gezin en dat is een gegroeide keuze. Ik doe sinds mijn 22ste aan meditatie en sinds mijn 30ste aan Boeddhistische meditatie. Ik ben volledig bevoegd onderwijzeres alsook volledig bevoegd zwemonderwijzeres, allround wandelbegeleidster en seniorensportleider. Ik doe dit werk  met heel veel plezier. Ik werk samen met 3 Fysiotherapeuten onder de naam Gezond-sportief, kijk maar op www.gezond-sportief.nl.’
De drijfveer van Esther Witte is duidelijk. In dienst bij SportDrenthe wil zij iedereen aan het bewegen krijgen. ‘Dat is mijn motivatie in dit werk. Gezonder ouder worden is belangrijk en daarnaast is samen bewegen en sporten gewoon leuk. Je ontmoet anderen, hebt even ‘andere praat’ en het heeft dus op die wijze ook iets sociaals. Mij spreekt dat altijd erg aan.’ Koosje Meiborg vult aan: ‘Het onomstotelijk bewezen dat regelmatig bewegen bijdraagt aan gezondheid en welbevinden. Mensen blijven mobieler, slapen beter en ook niet onbelangrijk, het herstellend vermogen wordt na een ziekte of bijvoorbeeld een heupoperatie beter. Mooi vind ik ook dat we aandacht hebben voor Tai Chi. Dat kan ook de jongere 50 plusser aanspreken, omdat je die wijze een ander beroep doet op je spierkrachten. Het is goed voor geest en lichaam om steeds iets nieuws te doen. Ook weer aan de slag gaan met sporten en bewegen hoort daarbij. Ik hoop veel mensen te ontmoeten tijdens onze drie activiteiten tijdens de NorgerLympics.’