Marechaussee doet onderzoek naar gekantelde vrachtwagen vol munitie

HUIS TER HEIDE – Bij Huis ter Heide in de buurt van Assen is vorige week een aanhanger met munitie van defensie gekanteld. Daarbij kwamen meerdere pallets met schutters- en mortiermunitie op het wegdek, in de berm en in het water terecht. De voorraad is inmiddels is geborgen. De vrachtwagen waar de aanhanger aan was gekoppeld, lag nog half in een greppel. Omdat het om een explosieve lading ging, kwamen specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar Huis ter Heide. De weg werd in een straal van 300 meter rond de aanhanger afgesloten voor verkeer. Ook werd een aantal huizen in de omgeving ontruimd. Op donderdag 28 oktober werd het sein gegeven dat de Kolonievaart weer open mocht.

Op woensdag 29 oktober rond half tien kantelde de vrachtwagen met aanhanger van Defensie op de Kolonievaart. De bestuurder kon de cabine ongedeerd verlaten. De aanhanger raakte total loss. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. Door de kanteling raakte de lading los en kwam op de weg en in het kanaal terecht. De lading bleek kogels te bevatten voor geweren en pistolen. Ook zaten er mortiergranaten bij. Al snel waren alle hulpdiensten ter plaatse. Binnen een straal van een kilometer werd de omgeving afgezet. Er moesten zelfs een paar bewoners uit hun huis. De explosieven opruimingsdienst van Defensie was de daaropvolgende uren druk doende om alle munitie te ruimen. Na uren werk, werd ’s avonds duidelijk dat nagenoeg alle patronen waren opgeruimd. Op zestien na. Deze lagen nog op de bodem van de vaart. Duikers werden ingezet om deze op te vissen.

Melveerhouder Bert Hommes mocht zijn vee nog voeren, maar moest toen snel vertrekken. Op woensdagochtend hoorde jij een keiharde klap. Recht voor zijn huis schaarde de vrachtauto. De auto was net vertrokken uit het depot in Veenhuizen. De aanhanger bleek geladen met negen pallets springklare schutters- en mortiermunitie. De straat ligt ermee bezaaid, maar ook is explosief materiaal in het water geslingerd. Het witte fietsbruggetje is door de enorme knal zwaar beschadigd, de oplegger is compleet verwoest.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet bekend. De bestuurder van de vrachtwagen kon ongedeerd uit het voertuig stappen. Volgens omstanders was de vrachtwagen onderweg van het munitiedepot in Veenhuizen naar een oefenterrein in Duitsland. Volgens de woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee komt het vaker voor dat vrachtwagens met munitie langs de Kolonievaart rijden. Of er maatregelen moeten worden genomen naar aanleiding van dit ongeluk, moet uit onderzoek blijken. De verkeersongevallenanalyse van de Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar het ongeluk.