Marktmeester Mensinga na vijftien jaar weg

PEIZE – Na vijftien jaar vindt ze het wel mooi geweest. De afgelopen jaren was ze ieder jaar steevast marktmeester voor de jaarmarkt in Peize, en was ze actief betrokken bij de volksvermaken in het Drentse dorp. Maar nu is dus het tijd om het stokje door te geven, vindt ze. “Och, we doen zo veel,” zegt Rianne Mensinga lachend terwijl ze in haar achtertuin aan tafel gaat zitten. “We sturen uitnodigingen rond, doen de aanmeldingen, en de dag voor de markt doen we de hele indeling van de markt. “ Dat komt nog heel nauw met de verschillende afmetingen van iedere kraam. “De ene kraam waar ze worst verkopen kan niet tegenover de ander, het is al met al altijd een heel gepuzzel.”

Officieel is ze de afgelopen vijftien jaar marktmeester geweest, maar ook in de jaren daarvoor was ze al actief binnen de vereniging. “Ik ben er in 2000 bijgekomen, toen waren er twee mensen die het deden, en liep ik een paar jaar met hen mee. Toen zij een keer allebei op vakantie waren, heb ik het in mijn eentje moeten doen. Aanvankelijk was ik daar een beetje nerveus over, maar toen heb ik tegen mezelf gezegd: ‘verman je even. Dit kun je potverdorie ook zelf.’ En zo gezegd, zo gedaan.”

Na bijna twintig jaar actief geweest te zijn, vindt Mensinga het nu dus wel mooi. “Het is allemaal vrijwilligerswerk, en er zit heel veel tijd in. Dat moet je allemaal naast je baan doen. Ik heb er best wel lang gezeten, dan mag je op een gegeven moment ook wel stoppen. Twintig jaar is best respectabel.” Waarom de Peizenaar het zo lang gedaan heeft al die jaren, is voor haar heel duidelijk. “Het is gewoon heel leuk om te doen. Je doet het met elkaar, het bestuur bestaat uit negen man en is een heel hechte groep, een vriendengroep bijna. En uiteindelijk zorg je er samen voor dat het er ieder jaar weer staat, en dat is toch een prestatie. Dan drinken we daarna ook wel een borrel met elkaar, hoor,” zegt ze lachend. “Het leuke is ook het ons-kent-onsgevoel: heel veel mensen komen ieder jaar weer terug, en dan is het leuk om elkaar weer even te zien. Sommige van die handelaren komen al twintig jaar hier naartoe. Die herkenning is toch fijn.”

Over de jaren zijn er wel wat dingen veranderd, heeft ze gemerkt. Vooral wat er verkocht wordt, is anders. “Vroeger waren het veel meer sokken en ondergoed wat er verkocht wordt, nu is er veel meer variëteit in de waren, en is er veel meer huis- en tuindecoratie. Ook waren er vroeger veel meer dieren op de markt: pony’s, kippen, schapen. Na de eerste MKZ-uitbraak destijds is dat niet meer en dat heeft het gezicht van de markt ook veranderd.“ De jaarmarkt hoeft het de komende tijd niet zonder marktmeester te doen: penningmeester Nico Beuving zal het stokje van Mensinga overnemen. “Het is al met al vaak wel lastig om bestuursleden te vinden, er blijven nu acht man over. Maar goed, dat zal ook allemaal wel loslopen. Daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Hoewel Mensinga er dus officieel mee ophoudt, zal ze nog wel even actief zijn, vermoedt ze. “De komende tijd zal een beetje een overgangsperiode worden, ik zal er nog wel een of twee jaar bij betrokken zijn, maar dan wel op de achtergrond. En ja, als er nog eens iets moet gebeuren, dan ga ik dat nog steeds wel doen. Maar één ding is zeker: ik ga het wel missen, dat weet ik nu al.”