Marleen van Engelen gaat ‘de hoogte’ in en Ad Breedveld zoekt het in ‘de diepte’

Veenhuizen Ad Breedveld

Open Atelier Route Noordenveld  toont gevarieerd werk van professionele kunstenaars

Onlangs was Veenhuizen hét middelpunt van de door de Stichting Kunstmomenten Noordenveld georganiseerde atelierroute langs plekken, waar amateurkunstenaars hun creaties exposeerden. In het weekend van 9 en 10 mei wordt een bijzondere en ook prima befietsbare route langs ateliers van professionals – samengebundeld in Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in de gemeente Noordenveld – georganiseerd. Dat belooft voor kunstminnaars weer een ‘must’ te worden. Er zijn 13 Verkuno-leden wier werk valt te bewonderen. Ze zijn geconcentreerd in Veenhuizen, Een, Roderwolde en Peize. De meeste deelnemers exposeren naast hun eigen werk ook creaties van een ‘gastkunstenaar’ in een andere discipline dan de hunne. 
Onderaan deze rubriek vindt u daarover meer gegevens. Maar we focussen ons hier op twee  aan de atelierroute deelnemende professionele kunstenaars: Het in Veenhuizen werkende en wonende min- en muzeduo Marleen van Engelen en Ad Breedveld. Ze wonen al 23 jaar in Veenhuizen, in de voormalige kleuterschool en latere sportzaal aan de Generaal van den Boschweg 9, schuin tegenover het Gevangenismuseum. Ze leerden elkaar bijna veertig jaar geleden op de kunstacademie Minerva in Groningen kennen. Daar sloeg de liefdes- en creatieve vonk over, vertellen ze. Waarna ze besloten hun ideaal, het stichten van een ‘kunstkolonie in een landelijk en natuurrijk gebied’, samen te verwezenlijken. “Norgs voormalig burgemeester Liesbeth Tuinman heeft ons daarbij qua locatie op het goede spoor gezet,”verklaart het duo aan de keukentafel in hun atelier-annex-woning.“Maar ons ideaal van een kleinschalige kunstkolonie hebben we tot dusver nog niet echt kunnen verwezenlijken. Integendeel, het wordt hier in Veenhuizen zo langzamerhand veel te grootschalig, te commercieel; er wordt ook te weinig rekening gehouden met wat de plaatselijke bevolking wil,”vertellen ze ietwat gedesillusioneerd.  Om daarna meteen – ‘want daar gaat het nu om’ – over hun deelname aan de professioneel opgezette atelierroute te vertellen. 
Allereerst dan Marleen van Engelen. Ze was geruime tijd als schilderdocent aan de Teken en Schildergroep Roden verbonden. “De Ot en Sienschilderijtjes-actie was een idee van mij,” klinkt ietwat nonchalant maar met een ondertoon van trots uit haar mond. Haar tijdens de atelierroute getoonde expositie van grafiek, keramiek en tekeningen heeft als titel ‘Hemelkijkers’ met als subtitel  ‘onderzoek naar omhoog kijken’ meegekregen. Dat verbeeldt ze ondermeer in 63 beeldjes van hoofden die de blik allemaal hemelwaarts richten. Elk beeldje met een andere oogopslag. “Het is,”zegt Marleen, “een vorm van wegkijken van de realiteit, van visioenen, verlangen, fantasieën, onbereikbaarheid, toekomst, enzovoorts. Maar de beeldjes fungeren ook als troost, vangnet en  prikkeling tot vervolg-visioenen. Dat beeld ik niet alleen met deze geboetseerde hoofdjes uit, maar ook door middel van schilderijen, etsen en tekeningen. Ik heb een paar jaar geleden een vijftig portretten omvattende serie van hemelhoog kijkende mensen gemaakt. Ook die worden geëxposeerd.”
Haar in dit geval letterlijke tegenpool is Ad Breedveld. Want waar Marleen met haar kunstcreaties  in de hoogte kijkt, doet Breedveld dat, zoals hij zelf zegt, ‘letterlijk en figuurlijk in de diepte’. Via zijn deelname aan een expositie van buitenlandse kunstenaars in het ‘Neues Heimatmuseum für Ausländer’ bij Hamburg, dat hij poëtisch als een ‘heimwee-inbrengwinkel voor immigranten’  betitelt, kwam hij op het idee ‘diep te graven’ naar de wortels van met name het Drentse verleden.’  Dat doet hij onder het motto ‘Gouden Wortels weer op weg’ waarbij hij veel – ook internationale – interpretaties van het teruggaan naar ’s mensens oorsprong laat zien. Het motto van Ad Breedveld luidt dan ook ‘Ik ben een eeuwige goudzoeker’.  
Aan de Atelierroute op zaterdag 9 en zondag 10 mei nemen 12 professionele kunstenaars uit de gemeente Noordenveld deel. Daarnaast zijn er gastexposities van Europese en Afrikaanse kunstenaars. Er zijn diverse kunstvormen te zien: Fotografie, viltkunst, grafiek, ruimtelijk werk, schilderkunst, glaskunst etcetera. Voor meer info en een routebeschrijving zie www.verkuno.nl