Marum één helft geweldig; HFC’15 ziet weer licht in de duisternis

Zaterdagvoetbal

REGIO – De hoogst spelende regionale troeven wonnen allen op de zaterdag die door de KNVB tevens bestempeld werd als start van de ‘Week van de Scheidsrechter’, dat overigens bij de meeste verenigingen niet bekend was. VEV’67 versloeg debutant Nijland, ONR won de Noordenveld-derby in Veenhuizen (zie verslag elders), Marum rekende af met Anjum en Pelikaan S kende weinig problemen met Loppersum. HFC’15 won voor het eerst dit seizoen en wel op zaterdagavond. Boerakker viel uit de toon en verliet met twee rode kaarten op zak en een nederlaag Westerlee. SV Haulerwijk kwam niet verder dan 3-3 bij Jistrum.

VEV’67, als vierde geklasseerd, trof nummer vijf, Nijland, dat het als promovendus verrassend goed doet en nog ongeslagen was. ‘Vlug En Vaardig’ maakte een eind aan die status. De stand was bij de pauze nog blanco (0-0). “Maar ook in de eerste helft waren we oppermachtig”, vond trainer Luitzen Nijboer. “Nijland speelt heel gegroepeerd en dan moet je nauwkeurig zijn in de passing. We waren juist slordig”, analyseerde Nijboer. In de tweede helft ging het stukken beter en was de 3-0 nog een magere afspiegeling. “Rense Dijk nam de eerste twee doelpunten voor zijn rekening en dat waren tevens zijn eerste goals van het seizoen. De voormalige Boerakker-spits kopte de 1-0 binnen en rondde nummer twee met de voet af. Jeffrey Visser tekende voor 3-0. Dit uit een voorzet van Vincent de Koning. “Ik ben dik tevreden, want Nijland is een lastige tegenstander. Of ik weet van de ‘Week van de Scheidsrechter’? Nou, hij floot aardig, maar het was ook geen lastige wedstrijd voor de scheidsrechter.” VEV blijft medekoploper.

Marum bekroonde de beste eerste helft van het seizoen met veel doelpunten, tegen Anjum, dat vorige week een pak slaag kreeg van Grootegast. Bij rust leidde de geel-zwarte brigade van Marcel Poll met liefst 1-5 door doelpunten van Marc Oldewarris (twee keer), Marc Boonstra, Noël Kailola en een eigen doelpunt. Marum ging dan ook met een heleboel vertrouwen de Friese kleedboxen in. Het resulteerde na rust in een drietal kansen, maar ook twee tegendoelpunten, waardoor het bij 3-5 nog even knijpen was. De tweede helft was het tegenovergestelde van de eerste: Marum’s slechte helft tot nu toe. “Net zo slecht als de scheidsrechter”, voegde Poll er aan toe, ook niet beseffend van de ‘Week van de Scheidsrechter’ “Die tweede helft baart me wel zorgen, maar goed, de drie punten zijn binnen”, vindt Poll het belangrijkste. Na het verlies van vorige week staan de Marumers er weer bij, als nummer drie, een plek lager dan vorig seizoen. Al was dat toen het eindstation. De weg is nog lang.

Pelikaan S won thuis van SC Loppersum, dat vorig jaar uit de tweede klasse kelderde. De Oostwolders stuitten op een jonge, stugge ploeg, niet voor niets nummer vier. Pelikaan S was voor rust beter en kreeg ook veel kansen, maar daarvan werd er maar één verzilverd, door Wasim El Baroudi. Een domme actie achterin – laconiek verdedigen- betekende vlak voor rust de 1-1. Na de pauze een scherper Pelikaan S, dat alsnog een regelmatige 4-1 zege boekte. Rechtsback Mounis Ben Allal gaf het voortouw (2-1) , waarna Freddy de Grooth het op zijn heupen had: 4-1. Pelikaan S blijft in het spoor van koploper VV Groningen dat wederom geen fout maakte.

HFC’15 speelde zaterdagavond in tegen Stadspark. Reden: Stadspark beschikt maar over één veld, waarop de vele teams moeten spelen. En dat kan niet op één middag. De avondwedstrijd was HFC goed gezind, want de ploeg van Sjoerd Rozema boekte de eerste overwinning. Dat het toch even wennen was onder kunstlicht gaf Ali Albayrak toe, die een grote kans miste omdat hij in de lampen keek. De hele goede eerste helft leverde geen doelpunten op. Na rust sloeg HFC wel toe. Na de 0-1 door Joost van der Meijs verloor de Hoogkerkse elf de grip en kwam onder druk. In de 88e minuut schoot de thuisclub een penalty tegen de lat. Een minuut later volgde de bevrijdende 0-2 van Van der Meijs. Na de wedstrijd bleef de selectie in de stad hangen, in de vorm van ‘teambuilding’.

Boerakker liep rood aan in Westerlee. Binnen het kwartier moest Ali Akbari eraf na zijn tweede gele kaart. Boerakker kreeg in dit deel ook twee penalty’s tegen waardoor het met een 2-0 achterstand begon. Diep in de tweede helft maakte Menco Oedzes de 2-1. De gasten leken terug te komen in de wedstrijd, maar moesten het doen met negen man, omdat ook Lucas Dijk rood kreeg. “Westerlee pakt niet heel veel punten. Ze hadden nog niks, maar hebben er nu drie”, verwoordde Lucas Dijk zelf.

Runner-up SV Haulerwijk had te maken met Jistrum, de nummer zeven van de stand. Aan de Fjildwei in de gemeente Tytsjerksterdadiel kwam geen winnaar uit de bus: 3-3. Haulerwijk speelde in het eerste deel soms heel goed en soms heel slecht. Het leverde de eerste tegendoelpunten op van het seizoen: 2-1. Na de pauze namen de gasten een 2-3 voorsprong en werd de 2-4 afgekeurd wegens buitenspel. De 3-3 was een zondagsschot op zaterdagmiddag. “De 2-4 werd ten onrechte afgekeurd, maar we hebben het in de eerste helft weggegeven”, vond trainer Ed Laagland.