Marum en VEV’67 hebben last van Friese strijdlust; HFC’15 op naar ‘vier op een rij’

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op een zonovergoten zaterdagmiddag morsten de topclubs in de regio punten. VEV’67 kwam niet voorbij Hardegarijp. Ook Marum had het moeilijk tegen Friese onverzettelijkheid, maar won wel. ONR sleept er pas in de laatste minuten een punt uit het vuur tegen het Drentse Hoogeveen. HFC’15 blijft aan de winnende hand. De Hoogkerkers boekten de vierde zege op rij. Pelikaan S won ook, maar opnieuw was het moeizaam. Boerakker blijft volop in de race voor het kampioenschap.

Een moeizame strijd was het voor VEV’67 in het Friese Hardegarijp, dat strijdt tegen het degradatiespook. Wat heet. Vlak voor tijd keken de Leeksters tegen een 2-1 achterstand aan. Wederom was het Age-Wim van der Zee, de redder in nood, die uit een vrije trap VEV aan een punt hielp. Vlug En Vaardig kwam toch al laat op gang op het terrein aan de De Warren. De thuisclub kwam met 1-0 voor. Vlak voor rust schoot Enrico Wardenier VEV naar 1-1. En dan denk je door te drukken. Maar de spelers begonnen al niet met de juiste instelling. Het gaat wel goed komen werd gedacht met de 4-0 thuiswinst in het achterhoofd. Door de 1-0 liepen we achter de feiten aan. En dat zit verder alles tegen: het veld, tegenstander, onszelf en scheidsrechter, die tijdrekken niet bestrafte. Age Wim dus weer. Hij kan weer spelen, maar nog niet een hele wedstrijd. Wanneer hij nodig is, kan hij invaller. En blijkt nog altijd goud waard. Doordat ook Broekster Boys een punt verspeelde is Zeerobben nu weer leider in deze ongemeen spannende klasse. Komende zaterdag- komt dat zien- de regelrechte topper VEV’67-Broekster Boys! Zeerobben krijgt dan te maken met Zuidhorn dat ook nog titelkansen maakt. Kortom: zaterdag is het de ‘kampioenenslag’.

In de derde klasse B deed Marum haar plicht- met de periode als doel- door te winnen van Rottevalle, maar het was een lastige klus op NL Doe-dag. Rottevalle kwam fysiek sterk voor de dag, maar het raakte al snel een speler kwijt vanwege een rode kaart, na het neersabelen van Marc Oldewarris. Daan Assink faalde echter vanaf de stip. Edwin van der Molen was er als de kippen bij. Na de 2-1 van Marc Boonstra stopte ook Erik Homan een penalty namens Marum. Pas diep in de tweede helft schoot Martijn Kuiper de bevrijdende 3-1 in de touwen. Ondanks tegen tien man bleef het een wedstrijd. Vervolgens kreeg nog een speler van de Friezen rood. En daar kan Grootegast voordeel van hebben volgende week. Rottevalle kan amper een elftal opstellen. Marum kan zich voorbereiden op de streekderby in en tegen Opende. Het zal weer een lastig karwei worden.

“Weer gewonnen, ongelooflijk maar waar”, sprak Frans Brouwer van HFC’15 blij na de 2-1 overwinning op De Heracliden. En dat na een moeilijke week. We misten zes bepalende spelers met name de spits, dat ons leek op te breken. HFC was wel beter dan de gasten, die al heel lang niet hebben gewonnen. Doordat de 1-0 uit bleef was er angst voor een tegendoelpunt. Pas een kwartier voor tijd was het Robert de Vries die orde op zaken stelde. Ali Resa Albayrak had even later ook succes. Vlak voor tijd kwam De Heracliden terug tot 2-1 en zag de arbiter een handsbal van HFC over het hoofd. Drie op een rij dus. Maar er bestaat ook een vier op rij. Wint HFC opnieuw dit spelletje?

De raspaardjes van Pelikaan S vierden in dezelfde derde klasse de overwinning op Glimmen in het Witte Paard. Opnieuw was het een zware bevalling, tegen de nummer drie, met de Oosterhoffies in de gelederen. Maar Pelikaan S heeft Anton Jongsma. John de Hoop ging van 4-3-3 over tot 4-4-2. De twee spitsen Freddy de Grooth en Danny Holband voldeden aan de verwachtingen en scoorden de 0-1 en 0-2. De Oosterwolders verslapten vervolgens weer eens, wat leidde tot de 1-2. Holband liet de kans op 1-3 liggen door een penalty te slap in te schieten. Zo bleef het onnodig spannend. Zelfs na de 2-4 van Petrit Hoxhaj bleef Glimmen terugkomen. De 3-4 werd mede door een prima invallende Rafael Bianco geroutineerd over de streep getrokken. Door het puntverlies van VVG was er extra reden tot juichen in het Pelikaan S-kamp.

Jelmer Fierstra, terug van een blessure, hielp ONR vlak voor tijd aan een punt tegen Hoogeveen, dat drie minuten voor tijd nog met 0-2 voor stond. ONR speelde ronduit zwak tegen de Hoogeveners die strijden voor lijfsbehoud. Slap verdedigen (niemand deed wat) leidde tot de 0-1 achterstand. Oranje Nassau kreeg vervolgens wel de nodige kansen, maar was te onrustig in de afwerking. Ook bij de 0-2 reageerde de verdediging niet. “De keeper werkte een vrije trap weg, terwijl de spelers daar naar keken”, zag leider Bernard Hofstra tot zijn verbijstering. “We kregen na rust geen kansen, dat is ONR-onwaardig”. Wel een penalty, die verzilverd werd door Hans van Tamelen. Vanaf de aftrap veroverde ONR de bal, kopte Mitchell Schievels voor en lobte Fierstra over de keeper: 2-2. “Het is bekend dat in de derde periode de kleintjes punten pakken van de bovenste ploegen”, zei Hofstra, die dit dan ook geen grote verrassende uitslag vond. En in deze klasse wint iedereen van iedereen. TONEGO en Elim wonnen overigens wel.

Veenhuizen verloor in Nijeveen van SVN’69, toch de nummer elf van de ranglijst. Maar de stand geeft een vertekend beeld. Als de wedstrijden gelijk getrokken worden staat SVN gewoon derde. Veenhuizen speelde niet goed en was vooral aanvallend onmachtig. Na een 0-0 ruststand drongen de gasten wel aan, een doelpunt hing ook in de lucht, maar Veenhuizen creëerde geen spectaculaire dingen voor het doel. Vanuit een scrimmage scoorde de thuisclub wel. Uiteraard nam Veenhuizen risico, op jacht naar de 1-1. In de counter werden de bezoekers verslagen door een wipper over de keeper. “Het euvel bij ons is: wel winnen van de koplopers, maar verliezen van de concurrenten. Dat is gewoon niet goed”, stelt trainer Marcel van Veenen. Veenhuizen zakte flink op de ranglijst en is nu tiende.

Een doelpuntenfestijn op Oomkegast in Boerakker, dat zelf zes keer trefzeker was, terwijl tegenstander Harkstede er drie maakte. Voor Boerakker doelpuntten Menco Oedzes en Chris Leekstra twee keer. Willem Pieter Wouda en Jacob de Wit hadden ook succes. De geel-zwarten profiteerden van een halve misstap van VVK, dat nog wel twee wedstrijden moet inhalen. Boerakker heeft voorlopig een voorsprong van vier punten.

SV Haulerwijk won het topduel van Eastermar. De thuisclub was al vroeg bij de pinken en opende de score via Thom Mulder. Vervolgens drukte Eastermar Haulerwijk met de rug tegen de muur, zonder tot score te komen. Na een half uur was het wederom Thom Mulder, die met Stefan Hilhorst aan de basis stond van de 2-0, die gemaakt werd door Patrick Hilhorst. Na rust zat Eastermar er volledig doorheen, terwijl de oranjes kans op kans kregen. Haulerwijk stond verder als een huis en het was vooral een collectieve overwinning. Het betekende de vierde achtereenvolgende overwinning voor de oranje-zwarten, die daardoor de ‘Broekophalders’ in de nek hijgen. .