Marum geeft kampioenschap op; Boerakker officieus periodekampioen;

Zaterdagvoetbal

REGIO – Marum heeft de handdoek in de ring gegooid als het gaat om de titel. De Moarumers verloren van Anjum, terwijl de naaste rivalen wonnen. VEV’67 blijft in het spoor van koploper Broekster Boys. Heel Noordenveld keek uit naar de derby ONR-Veenhuizen. Alles over deze kraker zie elders in dit nummer. Boerakker kan de periode niet meer ontgaan. Een 8-0 zege op Westerlee gaf de officieuze titel nog meer glans. Pelikaan S had het vooral lastig met het veld van Loppersum. HFC’15 heeft de wind er goed onder en won met sensationele cijfers (4-3) van Stadspark. Haulerwijk kwam in de dubbele cijfers tegen Jistrum.

Tweede klasser VEV’67 blijft de ‘runner-up’ (tweede) na de 2-0 zege bij Nijland, de ploeg die precies in de middenmoot staat. ‘Vlug En Vaardig’ was een klasse beter op het Zweitse Huitema Sportpark van de promovendus uit Friesland. De Leeksters hadden meer moeite met de knollentuin, waarop al sinds november niet is gevoetbald. Rense Dijk had al na een minuut succes. Het was het tiende doelpunt voor de clubtopscorer. Een half uur later werd het 0-2 door Gerhard van den Berg. “Het had minimaal 0-6 moeten worden”, vond hoofdtrainer Luitzen Nijboer, die het dan ook een simpele overwinning – thuis werd Nijland met 3-0 verslagen- noemde. Doordat Broekster Boys ook won blijft het verschil vier punten. De equipe van Luitzen Nijboer hervat de competitie op 5 maart, met een thuiswedstrijd tegen Heerenveense Boys.

SV Marum-Anjum 1-2. “En nu ziet het leven er weer anders uit”, sprak trainer Marcel Poll, terugkijkend op zijn uitspraak van vorige week toen Marum Grootegast naderde. Maar dit was na de wedstrijd. In de eerste helft zag het leven er zonnig uit voor de thuisclub, die de Friese opponent helemaal zoek speelde en het wonder was dat het slechts 1-0 stond. Marc Oldewarris was de maker. Na de pauze werd de geblesseerde Stefan Overkempe bij de gasten alsnog ingebracht en dat zorgde voor een heel ander Anjum, dat veel feller was en met veel zelfvertrouwen opereerde De 0-1 werd ongedaan gemaakt en Overkempe, de gevaarlijke spits, zorgde zelf voor de 1-2. De nederlaag van Marum was terecht. “Al onze ambities kunnen weer in de ijskast. Ik denk helemaal niet meer aan het kampioenschap (de achterstand op lijstaanvoerder Grootegast is opgelopen tot tien punten, al heeft Marum nog een wedstrijd in te halen, red). We moeten zorgen voor een prijs. Maar als we de periode niet pakken hebben we het slecht gedaan. Het is nu zaak de boel bij elkaar rapen”. En vooral punten rapen is het devies.

Pelikaan S boekte een moeizame, maar dikverdiende 2-1 zege op SC Loppersum, bijgenaamd ‘Klein Barcelona’, refererend aan dezelfde huiskleuren. John de Hoop noemde het veld belachelijk. “Je zakte er tot de enkels aan in. Vrijwilligers hadden met handmotormaaiertjes het veld bewerkt. Ze wilden koste wat koste dat het door zou gaan. En dat snap ik als je tegen Pelikaan S speelt. Ze stonden vierde, dus konden ze boven ons komen. Ik zei nog: scheidsrechter, dat u dit goed keurt. Hij oordeelde puur op telefonisch contact”. Over de wedstrijd: “Ik moet mijn ploeg de complimenten geven, zoals ze gestreden hebben.” Pelikaan S kwam met 1-0 achter, maar zette het recht via eerst een wervelende actie van Handrit Hoxhaj en de winnende door broer Petrit, eveneens na een schitterende actie. “Ik ben content en we blijven VVG zo in het vizier houden”.

Euforie bij HFC’15 dat het hoger geplaatste SC Stadspark versloeg. “Fantastisch!. Eerder kregen we complimenten, nu de felicitaties”, liet de opgetogen Frans Brouwer weten vanuit Hoogkerk. Het was een wedstrijd die alle kanten op ging. Ook de score ging op en neer. De Hoogkerkers kregen door twee benutte penalty’s van Stefan Boersma de wind in de rug: 2-1. En ondanks tegenwind in de tweede helft kwam HFC steeds weer op voorsprong (gelegenheidsspits Robert de Vries zorgde voor de 3-2). Beslissend was opnieuw een penalty, nu voor Stadspark, die echter gepakt werd door Sander Mulder. Erwin Siekman zorgde voor de bevrijdende 4-2, al gaf Stadspark pas na 4-3 de zaak op. Brouwer zorgt toch wel voor een schokeffect. “Je merkt dat er meer schwung in zit”, zegt hij zelf. “Het geloof is er, maar we zijn er nog lang niet”, waakt Brouwer voor al te veel euforie.

Boerakker is er ook nog niet, maar de periodetitel kan de geel-zwarte ploeg niet meer ontgaan. Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Boerakker was bijzonder effectief tegen het niet eens slechte Westerlee. Van de eerste vijf kansen vlogen vier in het net. Na een half uur stond het dan ook al 4-0. In de tweede helft werd de score uitgebouwd naar 8-0. Joey Hummel was het meest trefzeker: drie goals. ‘Wp’ Wouda, Lucas Dijk, Chris Leekstra en Rutger van der Veen zorgden voor de andere doelpunten. Doordat Niekerk ook won is de periode officieel nog niet binnen. Maar met drie punten voorsprong en 21 doelpunten voor…Boerakker moet dan met 10-0 verliezen en Niekerk 11-0 winnen. Er kan veel in voetbal, maar dit is onmogelijk, weet ook trainer Marco van der Veen. “Maar we gaan verder kijken. We gaan voor het kampioenschap!”, klinkt het vol vertrouwen.

SV Haulerwijk gaf een bijna perfecte galavoorstelling tegen Jistrum. Het publiek van De Hichte werd niet alleen vermaakt met leuk voetbal, maar ook getrakteerd op tien doelpunten. Thom Mulder trof liefst zes keer de roos. Louw-Jan Beijert was twee keer succesvol, Niek van Dijk één keer en een eigen doelpunt maakte de tien vol. Man van de wedstrijd was Jeroen Donkers, motor op het middenveld. “Het was een resultaat dat we echt aan onszelf te danken hebben. In de heenwedstrijd werd het 3-3. Maar dat hebben we nu prima rechtgezet”, aldus Ed Laagland.