Marum herdenkt einde Indische oorlog

actueel

MARUM – Marum herdenkt op 15 augustus het einde van de Tweede Wereldoorlog in Indië. Middels verhalen, video en tekeningen wordt er stil gestaan bij de bloederige taferelen die de oorlog met zich mee bracht en die in Indië tot 1958 duurde. Inderdaad, dertien jaar langer dan ‘onze eigen’ oorlog.
De bevrijding van Nederland betekende niet dat de Japanse bezetting op de eilanden ophield. De Japanners capituleerden op 15 augustus 1945, maar kregen de opdracht de orde te bewaren totdat de geallieerden waren gearriveerd en de macht over konden nemen. Een invloedrijke groep Indonesiërs zagen beide alternatieven niet zitten en verklaarden zich onafhankelijk. Dit om van de Japanners af te komen en te voorkomen dat de Nederlanders hun voormalige machtspositie weer terug zouden nemen. Indonesische strijdgroepen zetten alles op alles om de wapens van het Japanse leger te pakken te krijgen. De onafhankelijkheidsoorlog ging gepaard met veel bloedvergieten en gruwelijke moordpartijen.
Uiteindelijk leidt deze oorlog op 27 december 1949 tot de onafhankelijkheid van Indonesië. Het gevolg hiervan was dat velen gedwongen werden te kiezen tussen Nederlander zijn of Indonesiër worden. Een keuze tussen blijven of  vertrekken. In de jaren na 1945 tot 1958 worden zo’n 300.000 mensen noodgedwongen verscheept naar Nederland. Ondanks hun dramatische oorlogsgeschiedenis, wordt het deze mensen duidelijk gemaakt dat er voor hun trauma’s en ervaringen géén plaats is in Nederland dat net een ‘eigen’ oorlog achter de rug had. Er was geen ruimte voor de verhalen over die ‘Verre Aziatische oorlog’. Pas in 1970 werd de eerste officiële herdenking gehouden op initiatief van ir. G. S. Vrijburg, waarna er langzaam maar zeker meer aandacht kwam voor de gebeurtenissen in Indië. Al duurde het tot 1999 voordat het kabinet Kok 15 augustus officieel erkend als het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Bij het Oude Romaanse kerkje in Marum aan de ringweg wordt er 15 augustus vanaf 18.45 uur stilgestaan bij de oorlog en de slachtoffers van de Indische Tweede Wereldoorlog. Er is gelegenheid om bloemen of kransen te leggen en ’s avonds is er een voordracht over die tijd in Indië.

UIT DE KRANT