Marum in dipje; Pelikaan S op weg naar eerste prijs

Sport

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op een winterse en laatste zaterdag van november kreeg Marum een koude douche in het hoge Noorden. De leider verloor niet alleen van Appingedam, maar is nu ook niet meer alleenheerser. VEV’67 koesterde een punt in Bergum. Een strijdvaardig CSVH pakte de volle winst in Rouveen. ONR kreeg een dreun van DESZ: 5-0. Veenhuizen kreeg ook een nieuwe tik: 3-1 verlies. In de vierde klasse deelt Pelikaan de lakens uit. De Oostwolders verpulverden en maken zich op voor de eerste beslissende slag, tegen Mamio. Een punt is voldoende voor de periode. TLC is bezig met een geweldige serie. De fusieclub uit Tolbert en Leek is door de zesde overwinning op rij geklommen naar de vierde positie. Boerakker pakte weer eens de volle winst. Haulerwijkse Boys daarentegen leed averij bij Potetos.

VEV’67 kruiste de degens met BCV, in Bergum. De Friezen stonden een plaats onder de Groningers en blijven daar staan. VEV trok de lijn door die uitgestippeld is. Alleen zat het weer eens niet mee. Op het zware veld van Bergum, dat ook nog eens zwaar tegenstand bood, kwamen de Leeksters uitstekend voor de dag. Maar de beloning bleef uit. Wel een domper in de vorm van een tegentreffer, vlak na de pauze, uit een hoekschop, waar een BCV-er in een woud van spelers het gaatje vond: 1-0. Drie minuten later scoorde ook VEV uit een corner, knap ingekopt door Tom Baan die daarmee zijn eerst doelpunt scoorde. Dezelfde Baan kreeg in de laatste minuut rood doordat hij aan de noodrem moest trekken. De gasten hadden het in de tweede helft moeilijk door het agressieve spel van de thuisclub. Ron de Boer kon niet anders dan tevreden zijn: “We houden BCV onder ons”. CSVH won de lastige uitwedstrijd in Rouveen. Tot volle tevredenheid van tijdelijk waarnemer Lesmond Prinsen bood de Hoogkerker ploeg een hoop strijd, het vuurtje werd aangestoken door kapitein Johan Honebeek die ook beide doelpunten voor zijn rekening nam. CSVH kwam wel eerst met 1-0 achter nadat een grote kans omzeep werd geholpen. De thuisclub had het middenveld in handen. Prinsen greep in en zette een extra middenvelder bij. Dit had effect. De achterstand werd omgebogen en er was zelfs kans op 1-3. Het was toch al een wedstrijd van de gemiste kansen. In de laatste vijf minuten was het vrouwen en kinderen eerst. “Je mag fouten maken, als je alles in je lijf geeft om te willen winnen. De jongens knokten zich helemaal leeg”, stelde Prinsen, die dit een heerlijk gevoel gaf. “Na zo’n wedstrijd krijg je maandag meteen een glimlach”. Onder leiding van Rien Hut kreeg ONR een flinke dreun van DESZ uit Zwartsluis. Leider Jan Uffels vond dat de Roners in het eerste deel te slap waren en niet goed bij de les. Wat heet. In de eerste helft stond ONR al op een hopeloze achterstand: 4-0. In de tweede minuut was het al raak, bij een hoekschop en na een misverstand in de verdediging. Hut predikte vooruit te voetballen, maar kreeg een tegenslag te verwerken: 2-0. DESZ kreeg nog legio kansen. Doelman Harmen Uffels voorkwam erger. In de tweede helft werd de taktiek veranderd. Dit leverde wel verbetering in van het spel, maar geen kansen. Integendeel. Uffels voorkwam met meerdere reddingen een monsterscore. Lijstaanvoerder Marum is een beetje van het spoor af. Op het eigen Marumnello ontspoorde de geel-zwarte trein. Appingedam ging met de volle buit er vandoor. In een rommelige partij kwam Marum met 0-1 achter door een knullig moment, waarbij de bal bij toeval voor de voeten kwam van de tegenstander, die niet veel beter was. Na rust een heen en weer-wedstrijd, waarbij de gasten zich feller toonden in de duels. Maar het was Marc Boonstra die Marum weer hoop gaf. Dit na goed doorzetten van Rob Groefsema. Niet attent zijn leverde drie minuten voor tijd alsnog de domper op: 1-2. “We zijn even uit vorm”, concludeerde Gert Groefsema. Doordat ook Zuidhorn verloor is de spanning bovenin om te snijden. Marum deelt de koppositie met Stadspark. Liefst vijf ploegen staan op drie punten achterstand. Veenhuizen ging met 3-1 de bietenbrug op bij subtopper SVN’59. Op sportpark Tussenboerslanden in Nijeveen werd het 3-1 voor de thuisclub. Tegen de betere ploegen kan Veenhuizen goed mee. Wat heet. De bezoekers namen brutaal de leiding, via Robert Elsinga, na voorbereidend werk van Albert-Jan Moes. Veenhuizen voetbalde beter, maar kreeg na rust meteen twee tikken om de oren: 2-1. En even later de 3-1. De gasten kregen daarna nog kansen, zonder resultaat. Door de nederlaag is de formatie uit het beroemde gevangenisdorp weer gezakt naar de plek bij de fatale streep. De komende weken worden cruciaal, want moet Veenhuizen de punten zien te pakken tegen de directe concurrenten. Pelikaan S speelde tegen VVS oftewel Oostwold versus Oostwold. West tegen Oost. Pelikaan S liet er geen gras over groeien tegen de club uit Oost-Groningen: 11-1. De rood-zwarten speelden aardig, in een hoog tempo, dat VVS niet kon bijbenen. Bij rust was het al 5-0. In de tweede helft nam John de Hoop de gelegenheid om een ander systeem uit te proberen, maar dat kwam niet uit de verf. Nadat VVS een keer mocht tegenscoren, liep de score in het vertrouwde 4-3-3 hoog op. De doelpunten werden verdeeld over twee spelers, Freddy de Grooth (zes) en Petrit Hoxhaj (vijf). Pelikaan S is warm gedraaid voor de grote slag bij Mamio. Een punt is genoeg voor de eerste periode. TLC heeft de wind flink in de zeilen. De blauw-groenen wonnen voor de zesde keer op rij. Zaterdag was Oosterparkers de klos. Ralph Twijnstra scoorde vlak voor rust vanaf de stip de 1-0. Stefan van der Beek maakte diep in de tweede helft zowel de 2-0 als de 3-0. Mathijs Huistra zorgde voor de ruime 4-0. Met 18 punten uit de laatste 6 wedstrijden is TLC prima op stoom en nadert daarmee datzelfde Oosterparkers, dat nu nog de derde stek in handen heeft. Haulerwijkse Boys werd voorbijgestreefd door Potetos. De Boys gaven niet thuis in het stadse. Het was een duel zonder kansen. Haulerwijkse Boys hielp de tegenstander twee keer een handje. Eerst een handsbal van Johan Otten die een penalty opleverde, na rust speelde Sweitse Hut achterin de bal in de voeten van de tegenstander: 2-0. Het werd uiteindelijk 3-0. De geel-zwarten zakten daardoor naar de zevende plaats, een plek wat trainer Ed Laagland niet voor ogen had. “Zo spelend horen we daar wel”. Boerakker zegevierde eindelijk weer eens. In Oldehove werd het 2-4 door onder meer twee voltreffers van Willem-Pieter Wouda. Boerakker nam al in de eerste helft ruim afstand van de op oorlogssterkte verschijnende Humsterlanders.: 0-3. In de tweede helft kregen de gasten iets meer tegenstand, maar de zege werd niet meer uit handen gegeven. De hulp van TLC kwam gelegen. Door de nederlaag van Oosterparkers staat Boerakker nu weer op twee.