Marum laat na rust de voeten spreken: 1-3

image

Tempo te hoog voor Aduard 2000

ADUARD – Aduard 2000 mocht in de eerste helft even ruiken aan de overwinning- en daarmee tevens de kans op de periodetitel- -tegen een Marum, dat in de eerste helft met 1-0 achter kwam door een dubieuze penalty. Spelers en technische staf lieten zich niet alleen over de strafschop verbaal gelden, maar de arbiter kon ook in het resterende deel geen goed doen in ogen van Marum. Na de pauze liet de kampioenskandidaat de voeten spreken en daar hadden de keihard knokkende paars-witten geen antwoord op: 1-3.

De streekderby, die honderdvijftig toeschouwers trok, waaronder vele meegereisde Marum-supporters, stond al vroeg in vuur en vlam. Marum-verdediger Jordy Swieringa hield in het strafschopgebied de doorgebroken Eltjo Velting tegen. Volgens heel Marum en een deel van de Aduarder aanhang absoluut geen penalty waard. Het was in ieder geval geen overduidelijke. Scheidsrechter Lania was echter onverbiddelijk: “100 procent penalty!”. Velting had geen moeite met het karwei en stuurde Mechiel van Valen de verkeerde kant op: 1-0. De voorsprong voor de paars-witten was niet onverdiend. Aduard trok feller van leer, terwijl de titelkandidaat slordig begon en veel balverlies leed. De ploeg uit het noorden van het Westerkwartier had het middenveld in handen. En voorin was Aduard aanmerkelijker doelgerichter dan de gasten uit het zuiden, die de pas weer teruggekeerde spits Rob Groefsema weer in de lappenmand zagen belanden. Een flinke aderlating, want stand-in is de logge Jacob de Wit, niet bepaald een afmaker. Een killer leek Aduard wel te hebben in de persoon van de ook al blessuregevoelige Jeffrey Eggens, die Van Valen op de proef stelde met een flinterharde volley, die de Marumer sluitpost stompend wegewerkte uit de korte hoek. Marum heeft de betere voetballers, zoals Marc Boonstra, Daan Assink, maar ook de verdedigers Frank Terpstra en Erwin Niezemuller. En dan is er nog de razendsnelle Daniel Laturiuw. Aduard hield stand, al zag het Marum steeds meer in de wedstrijd groeien. Toch was de beste kans nog voor de thuisclub. Uit een hoekschop van Arjen Baarda kopte Matthijs van Beusekom goed naar de grond. De inzet kon nog net uit het doel worden gewerkt.

In de tweede helft reageerde Marum furieus op beslissingen van de scheidsrechter. Helemaal na een tackle van Baarda op de tegenstander, die – onterecht, een kaart was op zijn plaats- onbestraft bleef. Toegegeven, de man in het zwart stond er niet op zijn paasbest op, maar om nu alles op de scheidsrechter te schuiven gaat te ver. Nee, Marum had intussen de bal gewoon tussen de palen moeten schieten. Die uitgelezen kans kreeg ‘roodbaard’ De Wit, die in ideale positie kwam, maar over het doel schoot. Even later trof Marc Boonstra van dichtbij de buitenkant van de paal. Dat was een veel moeilijker kans en pure pech. Aduard- dat Velting uit de voorste linie haalde- kwam steeds meer in het nauw. Een vrije trap van laatste man Noël Kailola vloog dwars door de muur, maar belandde klemvast in handen van Klaas Cruiming. Marum liet eindelijk zijn voeten spreken, het tempo ging omhoog, de combinaties werden vloeiender. En bij een hoge voorzet kon Boonstra niet inkoppen, maar kreeg De Wit de bal in zijn voeten. Een niet te missen kans: 1-1. Even later de pas ingebrachte Youri Wernet, die eerst een waarschuwingsschot losliet en vervolgens de bal van ver, na een stuit, vol op de slof nam. Gedragen door de wind plofte het projectiel in de bovenhoek: 1-2. De abdijbewoners werden bijkans onder de voet gelopen; de ploeg van Rob Vliek kon dit tempo niet bijhouden. Toch knokte de thuisclub zich bij momenten terug in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd werd wel de genadeklap uitgedeeld. Rik van Noord tikte Boonstra aan, die het strafschopgebied was doorgedrongen. De bal kwam wederom op de stip. Daan Assink was eveneens trefzeker: 1-3. Aduard boog het hoofd ook toen niet en ging verwoed op jacht naar de aansluiting. Het leverde zowaar nog kansjes op uit enkele vloeiende aanvallen. De veelvuldig mee opkomende Rik van Noord gooide er enkele scharen uit en bracht de verdediging in verlegenheid, maar zonder resultaat. En Baarda gaf met een schuine pass Arend-Jan Linde de gelegenheid, maar kwam net niet aan de bal. Die bal was in de tweede helft vooral voor Marum, dat door de winst nu in punten gelijk staat met Appingedam en NEC Delfzijl. En Aduard, dat had bij een overwinning maandag in het hol van de leeuw-Appingedam- de periode kunnen pakken. Het kon wel eens onderdeel worden van Damster feestvreugden.

Aduard-Marum 1-3 (1-0); Scoreverloop: 8. Eltjo Velting 1-0 (pen.), 67. Jacob de Wit 1-1, 70. Youri Wernet 1-2, 80. Daan Assink 1-3 (pen.); Scheidsrechter: Lania (Pieterzijl); Gele kaart: Noel Kailola, Daniel Laturiuw (beiden Marum); Toeschouwers: 150

Opstelling Marum: Mechiel van Valen, Noël Kailola (87. Tjibbe Bakker), Frank Terpstra, Erwin Niezemuller, Haije van der Molen (65. Youri Wernet), Jacob de Wit, Daan Assink, Jordy Swieringa, Marc Boonstra, Daniël Laturiuw, Edwin van der Molen

Ster van het Veld: Marc Boonstra (Marum). ‘Bono’ beschikt over een fabelachtige techniek. Liet leuke dingen zien aan de zijlijn. Pikt normaal zijn doelpuntje mee, maar had deze zaterdag niet het geluk.

Opvallend: De app van voetbalnoord is een welkome bron voor journalisten, die de tussenstanden kunnen bijhouden en uitslagen meteen kunnen zien. Maar vriend en vijand werden verrast doordat er bij de wedstrijd Aduard-Marum de mededeling in beeld verscheen: ‘afgelast’. Nog altijd tasten zowel Aduard als Marum in het duister. Een late 1 april grap? In ieder geval een misselijke….die echter geen succes was.