Marum van de kop verdrongen; Pelikaan S twee maatjes te ‘groot’ voor HFC’15

Zaterdagvoetbal

REGIO – Marum was de grote verliezer in de vierde speelronde. De gedegradeerde ploeg van Marcel Poll werd op eigen veld verrast door Stiens. ONR houdt stand als medekoploper. De Roners versloegen Marknesse. Maxim Maring maakte een onvervalste hattrick. VEV’67 nam revanche voor de nederlaag vorige week en meldde zich weer in de top. Pelikaan S liet weinig heel van HFC’15 dat een 9-2 verlies moest incasseren. Pelikaan S was simpelweg ‘twee maatjes te groot, waarbij in dit verband de naam De Grooth ook genoemd mag worden. Freddy maakte vijf van de negen. Boerakker kwam niet in actie tegen Corenos. Dit vanwege een sterfgeval bij de club uit Roodeschool. Veenhuizen maakt zich op voor de derby tegen ONR. De generale was niet goed: 6-3 nederlaag bij TONEGO. In de vijfde klasse behoudt Haulerwijk de tweede plaats.

VEV’67 versus VVI was een subtopduel. De wedstrijd op Oostindie eindigde in een spectaculaire 5-3 overwinning voor de Leeksters, die daarmee de nare smaak van de 5-1 van vorige week wegspoelden. In een levendige eerste helft nam VEV al een voorschot op de overwinning. Bij rust stond het 4-2. Enrico Wardenier, die vervolgens de 5-2 maakte, verzuimde om de 6-2 te produceren, waardoor de Friezen nog niet verslagen waren. Maar verder dan 5-3 lieten de geelhemden het niet komen. Gerhard van den Berg en Enrico Wardenier scoorden beiden twee doelpunten. Door de zege is VEV medekoploper. Liefst vier ploegen hebben hetzelfde aantal punten. VEV’67 staat op basis van het doelsaldo (+0) op een derde plaats. Komende zondag mogen de Leeksters aantreden tegen Nijland, dat slechts een puntje minder heeft,

Ook ONR heeft de koppositie in handen, die het moet delen met TONEGO, dat op basis van doelsaldo eerste staat. De man van de ‘Gouden Hattrick’ tegen het Flevose Marknesse was Maxim Maring. De 23-jarige aanvaller blijkt ze uit alle standen te kunnen maken: met het hoofd, zijn ‘uitschuifbeen’ en een verwoestend schot. Vlak voor de pauze werd het nog 1-3, maar in de tweede helft zorgde Lart Wolthuis vanaf de stip alweer voor 1-4 en was het duel definitief beslist. Over Sport Vereniging Marknesse sprak trainer Ronald Vermeulen lyrisch: “een leuke club, een leuk sportpark, een jong en sterk collectief en de eerste club die tegen ONR wilde voetballen”, om er aan toe te voegen: “maar het niveauverschil was groot.”. Dat blijkt ook uit de actuele stand. ONR staat tweede en Marknesse is geduikeld van plaats acht naar de twaalfde plaats.

Marum is de koppositie alweer kwijt na de kleine nederlaag tegen SC Stiens, vooraf de nummer zes. Op basis van de tweede helft was de nederlaag op zijn plaats. Marum kwam op eigen terrein flitsend uit de startblokken en het was Marc Boonstra die Marum al na acht minuten aan de leiding hielp. De thuisclub was in de eerste 25 minuten heel dominant en had al met 4-0 voor moeten staan. Een ‘goedkope’ vrije trap leverde de 1-1 op. Ook daarna kreeg Marum nog genoeg kansen om de Friezen op ruime achterstand te zetten. Breekpunt was de gemiste strafschop van Daan Assink, waarna de ploeg van Marcel Poll/Kees Pranger ‘andere dingen’ ging doen en de grip echt verloor. Dat zette zich voort in de tweede helft, waarin Stiens het spel vooral vertraagde en Marum matig speelde. “Dit is een tik, die onverwacht aankwam. We moeten tijd zien te vinden om ons te herpakken.”, realiseert Poll zich.

Pelikaan S liet geen spaan heel van HFC’15, dat in eigen huis met 2-9 afdroop. Freddie de Grooth die de laatste wedstrijd kansen liet liggen, stond net als zijn medespelers op scherp. De goalgetter maakte liefst vijf doelpunten. De topscorer van de regio van vorig jaar was ook betrokken bij de eerste vlotte aanvallen. Het was Handrit Hoxhaj die Pelikaan S op weg hielp en de eerste twee treffers voor zijn rekening nam. Een verslapping leidde tot 1-2 (doelpunt Ali Albayrak), maar daarna trapten de gasten het gaspedaal stevig in: 1-6. In de tweede helft liep de score hoog op. De gebroeders Hoxhaj deelden de overige vier goals. De tweede Hoogkerker treffer kwam op naam van Joost van der Meijs, op aangeven van Jacob de Boer. De zaterdagtak van fusieclub Hoogkerk Football Club had verder weinig te vertellen. “We hadden niks in te brengen, al kregen we nog wel vier tot vijf kansen. Maar dubbele cijfers tegen had ook gekund. Pelikaan S is twee maatjes te groot. Het is een volwassen ploeg, terwijl wij in ontwikkeling zijn., We raken niet in paniek, maar het wordt wel tijd om punten te pakken”, realiseert zich trainer Sjoerd Rozema.

Een doelpuntenfestijn ook bij Veenhuizen, dat zich wel bij een nederlaag moest neerleggen: 6-3 bij lijstaanvoerder TONEGO (‘Tot Ons Nut en Genoegen Opgericht’), vorig seizoen uitkomend in 3A. De ploeg uit Luttelgeest was in het eerste deel sterker en Veenhuizen kwam dan ook met 2-0 achter. Maar de blauw-witten kregen zelf ook drie kansen. “Daarvan hadden er twee in gemogen”, vond Marcel van Veenen. Vol goede moed begonnen de bezoekers aan het tweede deel. Maar binnen zes minuten stond het 5-0. “Die zes minuten hebben ons genekt”, weet Van Veenen zeker. Vanaf dat moment werden de blauw-witten kwaad en kwamen zowaar terug tot 5-2. Het werd uiteindelijk 6-3. Bij 5-1 werd Brian Giezen uit het veld gestuurd, omdat hij een doorgebroken speler neerlegde. “We lieten ons de kaas van het brood eten. Met name in die fatale zes minuten. Dat was zo slap. Volgende week spelen we tegen ONR. Er moet wat gebeuren. Het derbygevoel leeft wel. Ik hoef de jongens in ieder geval niet te motiveren”, weet Van Veenen. ONR is gewaarschuwd.

SV Haulerwijk blijft medekoploper na de 2-0 victorie op VVT, afkomstig uit Twijzelerheide. VVT was een lastige tegenstander. Het duel leek op een 0-0 af te stevenen. Tien minuten voor tijd werd Patrick Hilhorst binnen de zestien neergelegd. De penalty werd verzilverd door Thom Mulder. Even later zorgde Louw-Jan Beijert voor de bevrijdende 2-0. Ed Laagland vond het geen beste wedstrijd van zijn ploeg. “Maar wel weer belangrijke punten tegen een ploeg die mee gaat doen voor de prijzen.” Haulerwijk heeft ook nog een record in handen: vier duels nog geen doelpunt tegen. .