Marum wint niet van koploper

Afbeelding
Sport
Persoonlijke fouten nekken Marum tegen sterker BCV
 MARUM – De laatste wedstrijd voor de winterstop was voor Marum de topper tegen koploper BCV. Op het kunstgrasveld in Marum had het een mooie afsluiting moeten worden van een overtuigende eerste seizoenshelft voor de thuisploeg, maar eindigde de middag en de eerste seizoenshelft in mineur: 1-4 verlies, een domme rode kaart van Kailola en ,,wellicht onze slechtste wedstrijd van dit seizoen tot dusver”, aldus Marum-trainer Jan Mulder.
Een prachtig affiche zaterdagmiddag in Marum, alwaar het plaatselijke eerste elftal op sportpark de Holten in de kou koploper BCV ontving. Daar moest De Krant natuurlijk bij zijn. Marum stond als achtervolger slechts op drie punten achterstand van de ploeg uit Bergum en zou bij een zege in puntenaantal gelijk komen en kon zo de kroon op het werk zetten na een uitstekende eerste competitiehelft. BCV is echter een taaie tegenstander, getuige de slechts acht tegendoelpunten die ze tot afgelopen weekend incasseerden in de competitie.  Helaas eindigde de middag voor Marum in een sof. De ploeg was een schim van zichzelf en zag een sterker BCV met een 1-4 zege terug naar Friesland varen. ,,Een beschamend optreden aan onze kant. Deze wedstrijd doet afbreuk aan onze sterke eerste competitiehelft”, zou Marum-trainer Jan Mulder naderhand opmerken.
Het strijdplan dat Mulder voor zijn pupillen had bedacht kon na vijf minuten spelen al de container in. Een persoonlijke fout van linksback Frank Terpstra, die zich verkijkt op een crosspass, leidt de 0-1 in. Terpstra verwerkt de pass helemaal verkeerd met zijn hoofd, waardoor Remco Bouius de bal simpel oppikt en alle tijd heeft om van ‘randje zestien’ een hoek uit te kiezen. Bouius kiest met succes voor een straffe knal in de verre hoek, doelman Johan Bouma staat aan de grond genageld. Het zou de eerste persoonlijke fout zijn in een serie van persoonlijke fouten aan de kant van Marum.
Vijf minuten na de achterstand krijgt Marum een prima mogelijkheid om weer langszij te komen. Spits Marc Oldewarris speelt zijn aanvalskompaan Jasper Siepelinga met een kiene breedtepass vrij, maar in kansrijke positie mikt hij de bal teleurstellend over het vijandelijke doel. In een felle openingsfase, waarin een vrij hoog baltempo gehanteerd wordt, is het BCV dat wederom dankzij een persoonlijke fout het net vindt. Ditmaal verkijkt aanvaller Siepelinga zich in zijn eigen zestienmetergebied op een dieptepass, waarvan de rappe, aanvallend ingestelde BCV-back Cor-Pieter Pander profiteert, de bal bij de achterlijn teruglegt op de vogelvrije spits Bouius, die zijn tweede kans in de wedstijd koelbloedig afrondt: 0-2.
Al snel is duidelijk dat BCV een geoliede machine is die organisatorisch goed staat en bovendien in aanvallend opzicht over individuele klasse beschikt met aanvallers als Bouius, de treiterende Harmen Vlietstra en vliegende rechtsback Pander. De ploeg is sterker aan de bal dan Marum, dat het met name van de tegenstoot moet hebben. De thuisclub krijgt niet nimmer echt vat op de gasten, de slechte (eind)passes helpen ook niet echt mee. Toch weet Marum de wedstrijd kortstondig weer spannend te maken als de geheel vrijstaande Ralph Oosterhof een indraaiende vrije trap van Jeroen Boekema bij de tweede paal via de vingertoppen van BCV-sluitpost Arjen Tolman binnen kopt.
Na de aansluitingstreffer lijkt Marum even op te veren en gloort er hoop aan de horizon, die in de 41ste minuut alweer wordt weggevaagd als BCV-aanvaller Vlietstra in het zestienmetergebied onderuit wordt gehaald: penalty. De elfmetertrap wordt vervolgens feilloos verzilverd door de nummer tien van BCV, Yorn Sikkenk. 1-3 is dan de verwachte ruststand als BCV-middenvelder Romke Bos vlak voor het intermezzo een vrije trap mag nemen aan de rechterkant. Even daarvoor vergeet scheidsrechter overigens te fluiten op een lichte overtreding op Noël Kailola. Bos slingert de bal hoog voor, Marum-goalie Johan Bouma snelt zijn post uit, roept ‘los’ en laat de bal hoog in de lucht ook daadwerkelijk los, waarna een scrimmage ontstaat en invaller Dennis Swieringa de bal op ongelukkige wijze in zijn eigen doel werkt: 1-4.
In de eerste helft wordt zodoende al de uiteindelijke uitslag op het scorebord gezet. Na rust probeert Marum met de dreigende aanvaller Tom Boezeroy voor verdediger Jacob de Wit en een-op-een achterin nog wat te forceren, maar de ploeg is uitermate slordig in balbezit en creëert na rust nauwelijks uitgespeelde kansen. Een mooi schot met buitenkant voet van Boezeroy ontbeert kracht om BCV-doelman Tolman te verschalken, Tolman grijpt de bal met een fraaie zweefduik klemvast uit de lucht. Nee, de beste kansen in de tweede helft zijn voor de gasten, die ook na rust de bovenliggende partij zijn.
Het is aan Marum-doelman Johan Bouma te danken dat de nederlaag niet hoger uitvalt. Met een paar uitstekende reddingen schudt hij de blunder in de eerste helft enigszins van zich af. Met name de katachige save op een knal van BCV-invaller Jurrian Schievink richting ‘het kruisje’ mag er zijn. De thuisploeg heeft zich dan al lang neergelegd bij de nederlaag. In een bij vlagen grimmige wedstrijd laat Marum-spelverdeler Noël Kailola, die al geel op zak heeft, zich in de slotfase van zijn slechtste kant zien door BCV-aanvaller Harmen Vlietstra bij de middellijn uit frustratie compleet onnodig na te trappen. Met een directe rode kaart kan hij met het schaamrood op de kaken direct inrukken. Het is exemplarisch voor de onmacht bij Marum afgelopen zaterdag en een gebeurtenis die een schaduw werpt over een reeds vervelende middag voor de thuisploeg.
Trainer Jan Mulder, die zijn contract bij Marum met een jaar heeft verlengd, zag het naderhand met lede ogen aan. ,,Een beschamend optreden aan onze kant. Deze wedstrijd doet afbreuk aan onze goede eerste seizoenshelft, we hebben gezichtsverlies geleden. We toonden weinig respect in het veld en reageerden te veel af op de scheidsrechter en de tegenstander. Nadat Noël rood kreeg, heeft hij zijn tas gepakt en is hij weggegaan. Dat is zeer slecht. Een actie uit pure frustratie. Frustratie is niet erg, als je het maar omzet in wilskracht en energie. Ik had al drie keer gewisseld, anders had ik ‘m er uitgehaald voordat  de rode kaart zou hebben plaatsgevonden. Ik heb er nu spijt van dat ik hem niet heb gewisseld in plaats van een ander. We gaan ‘m na de winterstop waarschijnlijk drie of vier wedstrijden missen, erg vervelend”.
Tegen de nederlaag was weinig in te brengen. ,,BCV is een sterke ploeg. We hebben er de hele week op gehamerd dat we scherp moesten zijn. Door vier persoonlijke fouten sta je in de rust al met 1-4 achter. Ontluisterend. We hadden geen grip op BCV en kwamen er moeilijk doorheen. Van tevoren had ik de wedstrijd al gespeeld, ik had verwacht dat er niet zoveel verschil tussen ons zou zijn, maar BCV was op alle posities beter. Het was wellicht onze slechtste wedstrijd van het seizoen tot dusver”.

Marum – BCV 1-4 (1-4)
  1. Bouius 0-1, 24. Bouius 0-2, 34. Oosterhof 1-2, 41. Sikkenk 1-3 (pen.), 45. Swieringa 1-4 (eigen doelpunt). Scheidsrechter: Köhler. Rode kaart: 89. Kailola. Gele kaarten: Kailola, Laturiuw (Marum), Van der Meulen, Vlietstra, Tolman (BCV).
Marum: Bouma, Assink, Terpstra (24. Swieringa), Boekema, Siepelinga (72. St. Juste), Wagenaar, Oldewarris, Oosterhof, Laturiuw, De Wit (46. Boezerooy), Kailola.
BCV: Tolman, Van der Meulen (74. Frimpong), Feenstra, Rusticus, Van der Velde (82. Elzinga), Bouius (74. Schievink), Bos, Van der Laan, Sikkenk, Vlietstra, Pander.