Marum wint op de valreep; Boerakker klimt naar tweede plaats

Zaterdagvoetbal

REGIO – Op de dag van Sinterklaas- waarbij ‘de wind behoorlijk waaide door de bomen’- strooide VEV’67 met doelpunten. ONR speelde een beetje voor Sinterklaas tegen Borger: 3-3. Marum deed het uiterst bescheiden en pakte pas uit in de laatste fase. Daarentegen regende het doelpunten bij HFC’15: 3-6 nederlaag en Boerakker dat met 6-0 won. Haulerwijk had een vrij weekend.

VEV’67 walste Zwaagwesteinde, een na laatste op de ranglijst, helemaal plat. Het grote overwicht werd nog zachtjes uitgedrukt: 1-7. “Na de vroege 0-1 speelden we al een gewonnen wedstrijd. We misten vijf basisspelers . Desondanks was er nog zoveel kwaliteitsverschil”, sprak Luitzen Nijboer na afloop. Marwin van Wijk was weer op dreef- veel scorend- en maakte er dit keer twee. De overige goalgetters: Jeffrey Visser, Rense Dijk, Vincent de Koning, Joachiem Wiegman en Marco Soeten. Doordat de gehele top drie won blijft het verschil intact. VEV’67 is nog altijd de runner-up en moet alleen Zeerobben voor zich dulden. Komende zaterdag komt ’t Fean ’58 op visite, terwijl Zeerobben tegen Broekster Boys speelt. “We willen graag als leider de winterstop in. Druk? Van te voren waren we al de gedoodverfde favoriet”, zegt Luitzen Nijboer geen druk te voelen. Nijboer, die ook volgend seizoen hoofdtrainer is bij VEV’67. Deze wens kwam uit de gesprekken met zowel de spelers als de trainer naar voren.

In de superspannende derde klasse B moest Marum op de Holten aantreden tegen Wykels Hallum. De topwedstrijd werd pas in de laatste fase beslist in het voordeel van Marum. Het was een echte topper, met veel publiek. In de eerste helft een gelijkwaardige strijd. Na de pauze trok Marum de wedstrijd naar zich toe en kreeg vier opgelegde kansen. Tien minuten voor tijd een aanval via Tom Boezerooy en Marc Oldewarris. Boezerooy schoot op het doel. De inzet werd onschadelijk gemaakt, maar Rob Groefsema, die de laatste twintig minuten ingebracht werd, was er als de kippen bij in de rebound: 1-0. De nimmer opgevende Friezen gingen aan voor het slotoffensief. Marum verdedigde met man en macht en trok de winst over de streep. Door de overwinning doen de geel-zwarten nog altijd volop mee om de titel. Naaste belager- en oude club van Marcel Poll- Grootegast won ook en werkte bovendien aan het doelsaldo. Marum treft komende zaterdag Dokkum, de nummer drie van de ranglijst.

In 3C hielden Pelikaan S en VV Groningen elkaar in evenwicht: 1-1. Beide topclubs hadden – zoals iedereen zaterdag- moeite met de harde wind, wat het goede spel niet ten goede kwam. VVG nam de leiding nadat Mouniz in de verdediging treuzelde. Myren Noeken, ingevallen voor de geblesseerde Freddy de Grooth, tekende voor de 1-1, na een wervelende actie van Handrit Hoxhaj. VVG drong aan en nadat Johannes Huisman aan de noodrem trok kreeg VVG een penalty. Pelikaan S was goed op de hoogte doordat het de penaltyreeks tegen Harkemase Boys had bekeken. Allart Kuiper dook daarom de goede hoek in, al ging de bal toch naast. In de tweede helft was Pelikaan S baas en had pech dat de paal de overwinning in de weg stond.

HFC’15 was aan de winnende hand tegen Noordwolde maar moest de punten toch weggeven. HFC stond in de eerste helft op een riante 3-1 voorsprong door doelpunten van Erwin Siekman, Enrico Maatita en Joost van der Meijs. De 3-1 viel vlak voor rust en was een mooie opsteker. In de tweede helft waarschuwde Sjoerd Rozema voor een snelle tegentreffer, die prompt viel. De 3-1 werd door de gasten volledig weggepoetst. Een blunder van de verder prima keepende Sander Mulder leidde de ondergang in. “We gingen niet goed met de wind om. Noordwolde had daar bovendien geluk mee bij schoten op het doel”, verklaarde Rozema het niet voor mogelijk gehouden verlies, waardoor de Hoogkerkers de aansluiting naar boven missen.

In de Derde Klasse D verspeelde ONR opnieuw punten. In de strijd tegen nummer vier Borger kwamen de Roners niet verder dan een gelijkspel. Het was wel een doelpuntrijk gelijkspel. ONR moest twee keer een achterstand wegwerken en had de volle winst bij 3-2 – doelpunt Hans van Tamelen die ook de 2-2 maakte- binnen bereik. Het werd alsnog 3-3. “We maakten de kansen niet af, daar moet je niet te moeilijk over doen”, aldus de immer nuchtere Ronald Vermeulen, die niet te spreken was over tegenstander Borger: “Vreselijk. Ze kleunden er hard in, schreeuwen, schelden, er zit weinig tussen de oren bij die ploeg”. Oranje Nassau Roden blijft ondanks het gelijkspel de ranglijst aanvoeren. TONEGO, dat wel won, naderde tot een punt.

In dezelfde klasse verloor Veenhuizen op het eigen Achter de Molen met duidelijke cijfers (0-3) van CSVC. Verrassend was de uitslag niet. Vorig jaar won Veenhuizen de thuiswedstrijd wel, maar had het ook alle moeite met de ploeg uit Coevorden. Marcel van Veenen noemde het een terechte nederlaag. Al in de eerste minuut stond Veenhuizen achter doordat het niet scherp begon. Na de 0-1 was de organisatie bij de thuisclub zoek. De blauw-witten namen daarna de nodige risico. Op een gemiste penalty na creëerde Veenhuizen niks. “We wisten van te voren: het vertrouwen is er wel, maar we winnen niet zomaar van CSVC”, verklaarde Van Veenen. Veenhuizen moet in de stand de Christelijke Sportvereniging voor laten gaan en is nu zesde.

Boerakker kende geen problemen met het onderaanstaande SC Scheemda. Het werd 0-6 in het Oostgroningse. “Het hadden dubbele cijfers moeten zijn”, vond Lucas Dijk. Binnen tien minuten scoorde Joey Hummel twee keer. Rutger van der Veen en Allard Gritter tilden de stand naar 0-4. Vervolgens kreeg een speler van Scheemda rood, maakte Lucas Dijk zelf de 0-5 en na een tweede rode kaart voor de thuisclub (beiden twee keer geel) schoten de gastheren ook nog eens in eigen doel. Doordat lijstaanvoerder VVK de andere gegadigde Amicitia klopte steeg Boerakker naar de tweede plaats.