Max van den Berg in Tolbert

RODEN – Geert Willems is de luis in de pels van politiek Noordenveld. Hij bezoekt vrijwel elke politieke bijeenkomst en vormt zich vervolgens een eigen mening.

Donderdag Tolbert de Postwagen. Verkiezingsbijeenkomsten. Die avond was het druk in de Postwagen. D66 was er… Ik kwam voor de PvdA. Volgens de peilingen stevenen ze af op een historisch dieptepunt. Hoe houden ze zich onder die dreigende prognose? Ook kwam ik wel voor de beide Kamerleden Henk Nijboer en Tjeerd van Dekken. Vooral voor Max van den Berg. Politiek actief sinds eind jaren 60 in de stad Groningen. Daar was ik bij! Henk en Tjeerd hebben nog ambitie… Max niet meer… Dacht Ik. Henk Nijboer staat 7 op de Kamerlijst voor de PvdA. Ken hem niet. Op zijn site deelde hij op Valentijnsdag roze rozen uit aan jonge dames. Maar hij viel op mannen, zei hij. Zo ken ik Tjeerd van Dekken ook, maar die staat op de waarschijnlijk onverkiesbare 39ste plaats… Mijn vraag aan Tjeerd lag voor de hand: Tjeerd kerel…Wat heeft die Nijboer, wat jij niet hebt? Dan moet je bij Max zijn, was het antwoord. Zo had ik mijn eerste nieuwtje gelijk te pakken. Nadat Max een dik jaar geleden stopte als gedeputeerde van Groningen, heeft ie kennelijk nog genoeg omhanden… Het samenstellen van een verkiezingslijst van de PvdA. Ik dacht al bij het bekijken van de lijst, er staan wel veel Noordelijke kandidaten hoog op die lijst… Nu weet ik hoe dat komt.

Max heeft altijd zo’n opvallend, haast fluisterend stemgeluid… Met het klimmen der jaren is dat er niet minder op geworden. Zijn befaamde zwarte baard is weg… En zijn haar haast wit geworden. Het geeft hem wat kwetsbaars, wat menselijks…  In de jaren 70… Hij werd gelijk wethouder van een Links programcollege… Werd hij in der toenmalige media afgeschilderd als een machtsbeluste politicus, die zijn tegenstanders ringeloorde… Die lieten zich graag portretteren, dat ze daarom ‘s nachts nauwelijks een oog dicht deden. Het hielp Max aan zijn bijnaam Raspoetin aan de Grote Markt… Hoe anders kwam hij in die tijd op mij over. Bij zijn befaamde Verkeerscirculatieplan… Je verdeeld het centrum in 4 wijken ging hij in gesprek met consumenten en winkeliers. Open, zoals het bij hem paste. Zo ging hij ook te werk bij de stadsvernieuwing… Een ander groot thema in die tijd. Hoogstpersoonlijk trok hij de wijken in en overlegde hoe dit het beste kon. Met de bewoners. Over vernieuwbouw, maar ook over prangende vragen als wat er voor de deur moest… een parkeerplaats of een kinderspeelplaats. Voorbeeld van een zo geslaagd opgeknapte buurt is de Oosterpoort. Max heeft er zelf jaren gewoond. Onder de oude politiek was de sloophamer er ingezet. Zoals aan het Zuiderdiep, waar voor de 70er jaren zowat een vliegtuig kon landen. Zoveel was er gesloopt en geasfalteerd. Dit had Max te melden op zijn kenmerkende fluistertoon. Als je politiek wat wilt verbeteren, moet je weten wat je wilt en niet bang zijn om de mensen als gelijkwaardigen erbij betrekken. Alleen zo kom je bij elkaar en kun je wat bereiken…

Briljante zet dus van de afdeling Westerkwartier van de PvdA, Max uit te nodigen. Hij houdt een heel ander verhaal dan lijstrekker en kopstukken van die partij. Zo raakt Lodewijk Asscher verstrikt in enerzijds loyaliteit jegens het samen met de VVD gevoerde kabinetsbeleid en datgene wat hij wil uitvoeren in de komende periode. Onduidelijkheid over met welke partners dat dan moet, breekt hem ook op. Tussen VVD en PvdA schijnt het inmiddels niet meer te boteren.

De bovenzaal in de Postwagen was inmiddels aardig volgestroomd met geinteresseerden. Max van den Berg deed zijn best de beide Kamerleden nader voor het voetlicht te brengen.. Ach… ze zetten hun beste beentje voor. Het ging over uiteenlopende zaken als de gevolgen van de gaswinning. Ook de Zorg zou prioriteit moeten krijgen. Ik besloot ook een duit in het zakje te doen. Immers de zorg is naar de gemeentes toegesluist… Die moeten het handen en voeten geven. Dan gaat er wel eens wat goed mis. In Noordenveld gaat er nog wel eens zo’n zorgbedrijf failliet. Dan worden de zaken overgesluist naar een ander bedrijf. Anders dan Max te werk ging… in overleg… vond het overleg in Noordenveld plaats op management niveau. De mensen, die het werk in de zorg doen waren de moeite niet waard. Net zo min als hun vakbonden. Kamerlid Tjeerd van Dekken (nu plaats 39)ging hierop in. Hij begon met op te merken, dat spreker, ik dus, net zo praatte als dat ie schreef… Op zich is dat knap zei Tjeerd. Ja het is ook knap dat je dat opmerkt… Maar hij gooide zijn goodwill gelijk weer te grabbel, door op te merken, dat het beleid der bonden beinvloed word door SP-ers en PVV-ers…. ik dacht toen… Max heeft groot gelijk door hem op 39 te zetten…

Na afloop stapte ik op Tjeerd af en vroeg hem of hij nog wel wist waar we elkaar voor het eerst getroffen hadden. Op de Ossenmarkt, zei hij, tijdens de demonstratie van de FNVbond van Schoonmaakpersoneel. Juist zei ik, bij 20 graden onder nul. Ook de hier aanwezige oud wethouder Ellie Pastoor was erbij! Heb je daar een PVVer gezien? Nee zei Tjeerd… Nou dan zei ik.

De tragiek van de PvdA. De vroeger natuurlijke band met de Vakbeweging is bewust doorgesneden. Anderhalf miljoen leden… Die hebben zich op hun beurt voor een groot deel van de PvdA afgekeerd. Het is de vraag of Max’ pogingen, door veel vakbondsmensen hoog op de PvdAlijst te krijgen dit kan goedmaken. Over een dikke week weten we meer. Dan bent U aan zet!