Mebatherm, Roden

Roden OG Mebatherm

Datum: 8 mei 2015
Tijd: 10.15 uur

RODEN – Burgemeester Hans van der Laan is een druk man. Nu helemaal, nu hij begonnen is aan iets dat afscheidstournee heet. Wat gewoon tot het bittere eind doorgaat zijn de bedrijfsbezoekjes. Bezoekjes van een uur aan bedrijven in de gemeente. Vrijdag – bedrijfsbezoeken zijn altijd op vrijdag- was het weer zover en toog de burgervader in gezelschap van Luuk Ronde en Rieks Perdok naar Westervelde en Roden.
Ongenode gast had het druk en ging niet mee naar Westervelde, waar het trio al om 9.00 uur te gast was bij Mulder Wagenbouw. U weet wel, dat bedrijf dat huiswagens, veewagens, landbouwwagens, diepladers, kippers en oogstwagens bouwt. Net als podiumwagens. Het bezoek aan Mulder duurde iets langer dan een uur. ‘Het was gezellig’, zei Van der Laan, die rond de klok van 10.30 uur pas bij Mebatherm verscheen. De heren werden gereden door Ronde. Achterin de praktische en dus lelijke Citroen zat de burgemeester. Naast Luuk zat Rieks, voorzitter van OCN en tegenwoordig druk bezig om Roden op de kaart te zetten. Luuk en Hans in colbert, Rieks in een rode trui. Verschil moet er zijn.
Ongenode gast is het gewend. Dat je op mensen van de gemeente moet wachten. Dat is overigens niet erg, want mensen van de gemeente hebben het gewoon heel druk. Zeker nu het (arme) Rijk steeds meer afschuift richting (nog armere) gemeente. En bovendien: de ontvangst bij Mebatherm was meer dan hartelijk. Er was koffie en er was gezelligheid van drie dames. Gedrieën denken ze hardop na over de vraag hoeveel mensen er eigenlijk bij Mebatherm werken. Na een akelige stilte volgt het verlossende antwoord. Het zijn er 25. Mebatherm is Roden. Want het bedrijf is er al bijna ene halve eeuw gevestigd. Mebatherm noemt zichzelf volkomen terecht een totaalinstallateur voor alle installaties van gas, water, sanitair en elektra. Uiteraard, want dat hoort zo in 2015, ligt de focus in de geest van Otto Huisman op duurzaamheid en comfort. Mebatherm is verder een bedrijf waar service hoog in het vaandel staat. ‘We staan 24 uur per dag, zeven dagen per week voor de mensen klaar’, zegt Herald Noot, die nadat Van der Laan, Perdok en Ronde binnenzijn naar beneden komt lopen. Noot is als altijd enthousiast. Waar je wellicht zou verwachten dat hij eerst koffie gaat drinken met zijn gasten, staan ze met z’n vieren binnen een minuut in het magazijn en vertelt Noot honderduit over zijn bedrijf. Dat doet hij met passie. En trots. Tijdens zo’n bedrijfsbezoekje hoor je bovendien ook nog eens wat. ‘Wat je hier ziet, daar komen jullie eigenlijk niet voor’, zegt hij, als de drie bezoekers naar wat dozen staan te kijken. In die dozen zitten wasemovens. Keukenonderdelen. Led-verlichting. Want er gebeurt meer bij Mebatherm. Noot vertelt over roestvrij staal. Geweldig roestvrij staal. Roestvrij staal waar je geen vlekje op ziet.
Noot gaat in volle vaart verder. Naar de containers. Bovendien die containers hangt een bordje waarin duidelijk gesteld wordt dat er geen chemisch afval in mag. Want: daar wordt op gecontroleerd. ‘Ik heb al drie keer bezoek gehad. Met politie er bij. Dat blijft toch best vreemd’, zegt Noot, die vervolgens al weer in het magazijn staat. Tussen de kraantjes en de dopjes. Opvallend: de overzichtelijkheid en netheid. Mebatherm is een net bedrijf. Er ligt geen papiertje op de grond. Geen peukje. Geen rommel. Van der Laan en Noot gaan voor een foto naar boven, Ronde en Perdok blijven beneden. Perdok vertelt nog maar eens waarom hij geen voorzitter van de Stichting Jaarbeurs van het Noorden is geworden. Hij ging het gesprek wel aan, maar zag er toch van af. Iets met teveel verschillende petten.
Als Van der Laan en Noot weer beneden zijn, gaat de rondleiding verder. Langs de kantoren. Langs de drie vriendelijke dames. ‘Eigenlijk gebeurt hier niet zo veel. Onze mensen zijn op pad. Ze komen hier ’s morgens en zijn zo snel mogelijk weer weg’, zegt Noot, die tegenwoordig een mooie, verzorgde baard heeft. Ongenode gast heeft genoeg gezien. Die vertrekt. De drie heren blijven nog even. Ook Mebatherm en Mulder kan Van der Laan afstrepen van zijn ‘to do lijstje’. Nog een paar maanden. Nog een paar bedrijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roden OG Mebatherm-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roden OG Mebatherm-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roden OG Mebatherm-3