Menner Wolter van der Veen verovert Frankrijk

Wolter van der Veen

PEIZE – Precies een maand na zijn eerste overwinning heeft menner Wolter van der Veen uit Peize voor de tweede keer toegeslagen in ‘La Douce France’: onder tropische omstandigheden eindigde hij vorig weekend tijdens een internationale wedstrijd op de eerste plaats!

Plaats van handeling was dit keer Chablis, of beter gezegd het dorpje Chemilly-sur-serein daar in de directe omgeving, waar oud-kampioene Marion Vignaud zeker gezien de omstandigheden een perfect evenement organiseerde. Dat Van der Veen kennelijk iets met wijn heeft kan na deze tweede internationale overwinning in zijn loopbaan eigenlijk niet meer ontkend worden. Was een maand geleden Saumur plaats van handeling, dit keer vormde dus Chablis het strijdtoneel, en die naam is wereldwijd bekend als een betere Bourgogne. We zijn benieuwd wanneer er een wedstrijd in Champagne gereden en gewonnen gaat worden.

Chablis ligt een kleine 200 km ten zuidoosten van Parijs, ter hoogte van Auxerre.

Veel sportevenementen in Frankrijk werden vanwege de zelfs voor dat land zeer hoge temperaturen tot boven de 40° van overheidswege verboden. Maar terwijl in Norg om dezelfde reden het ringsteken op zaterdagavond werd afgelast en een menwedstrijd op Mensinge in Roden zondag al voor dag en dauw begon teneinde tijdig klaar te zijn voor het al te heet of al te nat zou worden, mocht de wedstrijd in Frankrijk met name vanwege de uitstekende genomen maatregelen wel doorgang vinden. Zo was de wedstrijd aangepast aan de hitte: het wegtraject -normaal bedoeld om de paarden goed op te warmen voor ze aan de hindernissen beginnen- werd veranderd in een losrijroute van een paar kilometer. Er waren voldoende koelmogelijkheden voor mens maar hoofdzakelijk dier, onder meer in de vorm van nevel sproeiende tunnels en met mensen- en paardenbenen in het water van een stromend riviertje. En een extra veterinaire controle onderweg tussen de hindernissen. Incidenten deden zich dan ook niet voor.

Kwam Wolter van der Veen met zijn trouwe groom Thea Hummel en zijn drie pony’s Sandor, Bolinger en Skopje een maand eerder tot zijn vermeldenswaardige overwinning zonder een onderdeel te hebben gewonnen -dat kan uiteraard in een samengestelde wedstrijd- dit keer deed hij daar een flink schepje bovenop door in het openingsonderdeel de dressuur met ruime voorsprong de eerste plaats voor zich op te eisen. Algemeen wordt dit onderdeel als het belangrijkste van de mensport gezien en geldt de winst daarin als een riante uitgangspositie tijdens de volgende onderdelen. Zelden zijn de juryleden in hun beoordeling unaniem, nu noteerden drie van de vijf voor het team uit Peize de eerste plaats en de overige twee de tweede.

Tijdens de marathon op zaterdag was Van der Veen de snelste in twee van de zeven hindernissen en liet in nog drie obstakels de tweede tijd noteren. In totaal eindigde hij op dit onderdeel op de tweede plaats, maar behield ruimschoots de leiding in het tussenklassement.Dat betekende dat hij op de slotdag als allerlaatste mocht of moest starten in de afsluitende vaardigheid. Met een voorsprong van ruim zeven punten kon hij zich zelfs nog een misstap(je) veroorloven. Maar als altijd werd dit onderdeel degelijk en secuur gereden, foutloos ( = geen afgereden balletjes) en binnen de gestelde tijd. Daarin slaagden in zijn klasse tweespan pony’s overigens maar drie deelnemers. Van die drie had hij de derde tijd en daardoor de derde plaats op dit onderdeel, wat op het eindklassement verder geen invloed meer had. Zijn tweede internationale overwinning was een feit!

En zo kon hij zich opmaken voor de huldiging waarbij hij handen tekort kwam vanwege het grote aantal ereprijzen. En waar het Wilhelmus uiteraard niet ontbrak!