‘Mensen lopen nooit dezelfde route’

Ard Vrielink 2014

SSN-activiteit ‘Klaverblad’ wint nog steeds aan populariteit

RODEN – Stichting Sportstimulering Noordenveld (SNN) organiseert op zaterdag 10 oktober voor de zesde keer de wandeltocht Klaverblad van Noordenveld. In 2010 werd de eerste tocht gehouden, waaraan toen ongeveer 150 mensen deelnamen. Vorig jaar startten liefst 450 lopers. De groei zit er dus heel aardig in. Deelnemers kunnen kiezen uit vijf verschillende afstanden en als vertrouwd is start/finish bij Het Wapen van Drenthe in Roden. ‘Het bijzondere aan deze wandeltocht is denk ik dat deelnemers nooit dezelfde route lopen’, zegt Ard Vrielink, voorzitter van SSN.
Wandelen is en blijft hip. En dus is het feit dat steeds meer mensen het Klaverblad ontdekken niet zo vreemd. ‘Bovendien willen we ons onderscheiden van andere tochten, en dat doen we ook’, zegt Vrielink. ‘ Zo zetten we elk jaar als bestuur zelf de routes uit. Het feit dat er vijf afstanden gelopen kunnen worden is ook bijzonder, net als het feit dat we zelf steeds ‘en route’ zijn. Op de fiets weliswaar, maar toch. We controleren zo continu of de organisatie klopt en hebben zo contact met de deelnemers. Even vragen of alles goed gaat. Je merkt dat de deelnemers dat bijzonder waarderen. Elke deelnemer krijgt een routebeschrijving mee en op die manier proberen we het de deelnemers zo goed mogelijk naar de zin te maken’, verklaart Vrielink het succes van de wandeltocht.

Vrielink is ondertussen al weer drie jaar voorzitter van SSN. Zijn doel bij zijn aantreden was vooral vernieuwen. Dat is – eerlijk is eerlijk- prima gelukt. De Avond4daagse bijvoorbeeld, was een enorm succes met meer dan vijfhonderd deelnemers. ‘Bizar, zoveel deelnemers bij de eerste editie. Of wandelen wel sexy is? Nou ja, je ziet het. Misschien heeft het ook met vergrijzing te maken, dat kan. Er is in elk geval ontzettend veel belangstelling voor en aan de Avond4daagse nam ook veel jeugd deel. Ik veracht bij de volgende editie nóg meer deelnemers’, zegt Vrielink. Ook introduceerde SSN freerunning in de gemeente Noordenveld. Een wat moderne versie van apenkooi. ‘Ook dat is aangeslagen, want ik geloof dat ongeveer twintig mensen dit nog steeds doen. Bovendien heeft V&L deze tak van sport aan het aanbod toegevoegd. Ook een succes dus. En zo willen we veel meer. Het gekke is echter dat clubs ons nog niet altijd goed weten te vinden. Dat zie je bijvoorbeeld ook wel aan het Sportgala, ook zo’n succesvol evenement van ons. Clubs zijn nog steeds niet scheutig in het aanleveren van kandidaten. Die wisselwerking – in het algemeen- tussen ons en de verenigingen zou nog wel wat beter kunnen’, zegt Vrielink.
SSN kan nog wel wat vrijwilligers gebruiken. ‘Onze secretaris – Ineke van Oosting- is gestopt. Daarnaast zoeken we nog minimala twee mensen die ons willen helpen bij de ondersteuning van de verschillende werkgroepen en mee willen denken om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Die mensen hoeven niet eens heel veel affiniteit met sport te hebben. Ze moeten het we leuk vinden om dingen te organiseren en de tijd hebben om eens per maan te vergaderen.’
Maar eerst dus het Klaverblad. Vrielink heeft er zin in. Ook hij zal op zijn geliefde moutainbike deelnemers opzoeken, wegwijs maken en waar nodig ondersteunen. ‘Voor de duidelijkheid: deelnemers kunnen vijf, tien, vijftien, twintig of dertig kilometer wandelen. Inschrijven kan vooraf via www.sportnoordenveld.nl maar ook gewoon op 10 oktober bij Het Wapen van Drenthe’, besluit de voorzitter. De starttijden zijn als volgt: 30 kilometer tussen 8.00 uur en 9.00 uur, 20 kilometer tussen 9.00 uur en 11.00 uur en de 5, 10 en 15 kilometer tussen 9.00 uur en 12.00 uur. De kosten? Inschrijven kost vier euro. Inschrijven en een medaille: 5,50 euro en voor tien euro is men ingeschreven en krijgt men een snertarrangement. Voor 11,50 tenslotte is men ingeschreven, krijgt men een herinnering en neemt men deel aan het snertarrangement. Kortom: voor iedereen is er een programma op maat. Zoals we van Sportstimulering Noordenveld gewend zijn.