Mensinge ziet af van coördinator ‘op afstand’

‘Kerst op Mensinge’ gaat gewoon door

RODEN – Havezate Mensinge is vanaf zaterdag 10 december het decor voor de traditionele kersttentoonstelling. Al vele jaren trekt deze tentoonstelling een groot aantal bezoekers. Het is vooral de combinatie van de oude havezate versierd met prachtige kerstdecoraties die deze tentoonstelling zo bijzonder maakt. Dat ‘Kerst op Mensinge’ gewoon doorgang vindt, is vooral te danken aan de organisatie en vrijwilligers van Stichting Landgoed Mensinge.

Zij hebben zelf namelijk de handdoek maar weer opgepakt als het gaat om de (her)opening van zowel havezate als Landskeuken. De gemeente kwam met het voorstel een coördinator aan te stellen voor de havezate, maar dat aanbod is door het bestuur van de stichting vriendelijk afgewezen. De kandidaat kon namelijk niet op korte termijn beginnen en woonde bovendien nogal uit de buurt: op ruim twee (!) uur rijden van Roden. En dus hebben de vrijwilligers besloten er zelf de schouders onder te zetten, uiteraard versterkt met Jan van der Heijden uit Roden.

Van der Heijden nam ook dit jaar de uitdaging aan om de havezate in kerstsfeer te brengen met bijzondere kerstplanten en kerststukken, Ilex Hoveniers en Tuincentrum uit Leutingewolde neemt de inrichting van het voorterrein voor zijn rekening. De tafels worden op bijzondere wijze gedekt met unieke serviezen. Landskeuken Mensinge laat bezoekers kennismaken met een bijzonder kersthapje en drankje. Bezoekers kunnen dit jaar bovendien iemands wens in de speciale wensbomen hangen. Deze schitterende bomen staan zowel in de Landskeuken als in de havezate, de wensen mogen maximaal vijftig euro kosten. Er worden twee wensen uitgezocht die Landgoed Mensinge gaat vervullen. Tot en met Eerste Kerstdag is Cuisinerie Mensinge geopend. Landgoed Mensinge is geopend op zaterdag 11 en zondag 12 december, op zaterdag 17 en zondag 18 december en vanaf woensdag 21 december tot en met woensdag 28 december, van 13.00 uur tot 16.30 uur. Een afspraak maken (voor een groep) kan ook: info@mensinge.nl.

‘Het is hartverwarmend om te zien hoe de grote groep vrijwilligers dit samen oppakt. Er zijn mensen die dit naast hun al bestaande en drukke baan doen, of al ander vrijwilligerswerk doen. Dat zegt veel over hoe nauw betrokken iedereen is bij het landgoed. Je proeft in dit soort situaties ook de saamhorigheid onder de meer dan honderd vrijwilligers en bestuur’, zegt Ids Dijkstra.