Mensinghe Scouts beste van Noord-Nederland

npk-verkenners

RODEN – Tijdens het jaarlijkse pinksterkamp in de Marnewaard, waar meer dan 3.500 scouts uit Groningen, Friesland en Drenthe hun jaarlijkse feestkamp bouwen, behaalden de scouts van de Mensinghe troep uit Roden de hoogste plaats in het algemeen klassement. En dat hadden ze ook ruim verdiend. Bij de kampeervaardigheid werden zij eerste en haalden zo de prijs daarvoor, de gewilde Zilveren Bijl, weer naar Roden, ondertussen een vertrouwd beeld.
Dit jaar wisten zij ook in de overige categorieën de eerste of een hoge plaats te behalen, en daarmee het algemeen klassement. De prijs daarvoor, de NPK-vlag, is nu voor het eerst op hun clubhuis in het Mensinghebos. Het thema van de Scouts was dit jaar piraten, en de Mensinghe scouts kwamen met een vijf meter hoog piratenschip aanzetten dat tevens dienst deed als poort naar hun kampterrein. Elk groepje van vijf scouts vormt een patrouille, ieder patrouille beschikte over een eigen werkend kanon. Het was duidelijk, als je een groot meerdaags feest wilt organiseren dan moet je flink uitpakken met het thema en de scouts uit Roden kunnen heel goed een feestsfeer maken. Na afloop van het kamp waren ze dan ook moe, hees en heel tevreden met de binnengehaalde buit. Nou ja, moe, ze dwongen nog extra respect af  door na het zware meerdaagse kamp de 40 kilometer gewoon weer naar huis te fietsen. Ook de andere leeftijdsgroepen van de Mensinghe vielen goed in de prijzen. De Mensinghe groep heeft nu echt de reputatie in Noord-Nederland als de groep die de standaard zet. Zo werden de explorers, de groep van 15 tot 17 jaar, zowel 4e, 5e en 6e bij de hikes. De padvindsters werden tweede bij de kampeervaardigheid en behaalden de derde plaats in het algemeen klassement. Omdat  zij in het piratenthema de taak hadden de schatten te bewaren noemden zij zich deze keer de ‘Mensinghe schatjes’. Zo zien ze er misschien ook wel uit, maar zo als zij omgaan met bijlen en ander kampeermateriaal staan ze ook echt wel hun mannetje.
De jongste leden van 5 en 6 jaar sliepen ook in tenten op het hele grote terrein. Zij hadden ‘de trein’ als thema en speelden de hele dag met groepen kinderen uit andere plaatsen. Voor velen van hun is het de eerste keer ‘s nachts van huis zonder de eigen ouders. Maar wel met hun eigen vertrouwde leiding. De welpen en kabouters, de leeftijdsgroep van 7 tot en met 11 jaar, hebben dit jaar ook een goed kamp neergezet. De instroom van nieuwe leden is zo groot dat zij af en toe met wachtlijsten moeten werken. Na de zomervakantie is er voor alle leeftijdsgroepen weer nieuwe ruimte. In die zomervakantie gaan de scouts weer op kamp, niet als wedstrijdje maar gewoon als extra vakantie. De meesten groepen gaan een week maar de groep 15 tot 17 jaar gaat 10 dagen naar Zweden. Dat regelen de jeugdleden allemaal zelf, maar van deze scouts verwacht je ook niet anders.