“Met Agora heeft Leek een prima geoutilleerde theaterzaal. Dat willen we graag bewijzen”

Binnenkort: amateur theaterfestival, professioneel toneel en workshop voor lokale artiesten 

LEEK – Er was enkele jaren geleden al sprake van om de sociale en culturele werkzaamheden in het toen al ‘afgekeurde’ pand van de Oude Ulo, naast het Leekster gemeentehuis, naar een andere locatie te verhuizen. Zelfs een nieuwe multifunctionele accommodatie in het centrum van Leek werd genoemd, maar bleek zeker financieel niet haalbaar. Toen de Oude Ulo enkele jaren geleden echt verleden tijd was geworden, werden alle sociale en culturele activiteiten verplaatst naar het toen nog Punt1 hetende jongerencentrum aan de Rodenburg. In professioneel personeel opzicht sterk gereduceerde omvang fungeert dit pand nu onder de naam Agora als sociaal- en cultureel centrum. Het heeft een goed geoutilleerde theaterzaal met een ruime capaciteit. Drie nauw daarbij betrokkenen vertellen over hun favoriete theaterprogramma voor de komende weken.

“Agora is Grieks voor ‘Ontmoetingsplaats’. Dat is ook precies wat we willen zijn. Een plek waar letterlijk en figuurlijk iedereen welkom is, zich op sociaal en cultureel gebied kan oriënteren en ook theaterproducties kan bezoeken. Daarnaast organiseren we evenementen waaraan iedere inwoner van de gemeente Leek kan meedoen. Want een zo breed mogelijke participatie is ons uitgangspunt; we zijn er voor iedereen,”zegt Olivier Micheneau (foto rechts). Hij is de locatiemanager van Agora, waarvan het beheer valt onder de welzijnsorganisatie SPINN – die het werk van de Oude Ulo grotendeels heeft overgenomen en de gemeenten Leek en Marum als werkgebied heeft. Als goed voorbeeld van ‘beschikbaar zijn voor iedereen’ noemt Micheneau de deze maand te starten workshops van theatercoach en communicatiedeskundige Astrid Warntjes. Dansen, muziek maken, zingen, acteren, fotograferen, filmen en tekenen, dat alles komt voor geïnteresseerde amateurs die zich verder willen bekwamen aan de orde. In twee maanden tijd wordt een voorstelling gemaakt, waarin stijlen, kunsten en culturen worden gemixt. Alles is daarbij mogelijk. En hoe vreemder hoe beter. De workshop, waarvoor iedereen zich nog kan inschrijven, duurt 8 donderdagavonden en wordt in Agora gehouden. Aan het einde van de workshop worden op 9, 10 en 11 december drie voorstellingen in de theaterzaal gegeven. Meedoen kan vanaf 16 jaar. Info: www.solaceiguess.com of via astridwarntjes@live.nl; meer info ook via 06-14506296.

Komende zaterdag, 22 oktober, wordt in de theaterzaal van Agora een voorronde van het Theaterfestival ‘30 Minuten los!’gehouden, vertelt Leekster sociaalwerker, cultuurpromotor en presentatrice Christel Elshout (foto midden). Voorrondes van dit al jaren populaire en drukbezochte festival vinden dit jaar op vier locaties plaats, waarvan een in Leek. Vier amateur toneelverenigingen brengen ieder in 30 minuten een spannende eenakter over het voetlicht, waarna een professionele jury bepaalt wie er heeft gewonnen. De winnaar van elke voorronde doet mee aan de finale die op zondag 13 november in vanBerensteyn in Veendam wordt gehouden. Dit keer zijn de toneelspelers van het Der Aa-theater en Vals Alarm uit Groningen, Sappho uit Loppersum en Grunnigs Goud uit Leek de deelnemers. Elshout verheugt zich er op. “Het blijkt telkens weer toneel van, zeker voor amateurbegrippen, hoog en verrassend niveau te zijn. Het is voor iedereen een heerlijk avondje uit en van harte aanbevolen.” De toegangsprijs bedraagt 7,50 inclusief koffie/thee. Aanvang 19.30 uur.

De derde aanbeveling om de theaterzaal van Agora te bezoeken is van Leroy Hertz (foto links). Hij is licht- en geluidtechnicus bij Agora. Zijn bezoektip is de voorstelling Verwarringen van Alan Ayckbourn, die de professionele theatergroep Raamwerk uit Groningen op zaterdag 5 november, aanvang 20.00 uur, entree  10,– in het theater komt spelen. “Het is een boeiend en uitermate intrigerend stuk, knap gespeeld; de theatergroep wordt niet voor niets door de Kunstraad Groningen ondersteund,”zegt hij wervend. Daaraan toevoegend: “U zult er zeker geen spijt van krijgen.” (Meer info zie www.tgraamwerk.nl).

Theaterzaal Agora is gevestigd aan de Rodenburg 1b, Leek, telefonisch bereikbaar onder 0594-517877.