“Met de huiskamerconcerten heeft Noordenveld er een muziekevenement van allure bij”

image

Het enthousiasme straalt van de organisatoren Ben Douwes en Ids Dijkstra af

NOORDENVELD – De in 2011 als experiment opgestarte Huiskamerconcerten in Roden en omgeving gaan het vijfde jaar in! Dat uitroepteken is terecht, want de door muziekliefhebbers Ben Douwes en Wim Blomsma georganiseerde concertreeks in huiskamers heeft inmiddels grote bekend- en vermaardheid verworven. De musici – professionals en zéér goede amateurs – komen uit het hele land. En het publiek komt ook van heinde en verre. Initiatiefnemer, voormalig bankdirecteur Douwes, heeft sedert zijn pensionering alle gelegenheid om ook zijn eigen muzikaliteit weer voluit te beoefenen. Hij speelde als saxofonist in diverse gerenommeerde bigbands en is met zijn saxofoonquintet Opus 5 nog steeds actief (hij speelt ook tijdens de komende huiskamerconcerten). Maar daarnaast kan hij nu eveneens zijn organisatietalent en netwerk voluit benutten. De vanaf het begin succesvolle huiskamerconcerten zijn inmiddels onder de paraplu van het havezathecomplex Mensinge gebracht, waardoor de mogelijkheden in organisatorisch opzicht groter worden. “Alles werd naar mate het succes toenam al complexer,”zegt Douwes die samen met Blomsma in Mensinge-manager Ids Dijkstra – de man die onder meer (ook) het theater annex cinema De Winsinghhof op de regionale cultuurkaart zette – een enthousiaste mede-organisator heeft gevonden.

De nieuwe serie huiskamerconcerten vindt op zondagmiddag 22 maart 2015 plaats. “Met weer een met zorg samengesteld programma in alle klassieke maar ook jazzy- en wereldmuziekstijlen uitgevoerd door 16 verschillende groepen top-musici uit heel Nederland inclusief de regio Noordenveld,”zegt Douwes wervend. “Ze treden bijna uit ‘liefdewerk-oud papier’ op in de huiskamers van 15 gastvrije gezinnen in Roden, Lieveren, Peize en Steenbergen. Daar worden in totaal 44 concerten gegeven, ieder van zo’n drie kwartier met een royale pauze tussen elk concert, waardoor op deze zondagmiddag drie verschillende concerten voor één prijs bezocht kunnen worden. Huiskamers zijn geen concertzalen, de ervaring heeft geleerd dat veel concerten snel uitverkocht zijn. Wie meer over het programma wil weten, kan de website www.theaterdewinsinghhof.nl aanklikken of het complete programma via huisconcertenroden@gmail.com aanvragen.”

Mensinge-manager Ids Dijkstra is er trots op, dat ‘zijn’ cultuurproject, de havezathe Mensdinge met alles er op en er aan inclusief De Winsinghhof ondanks recessie en bezuinigingen behoorlijk floreert. “De huiskamerconcerten die nu onder ook onder onze paraplu plaatsvinden zijn voor mij opnieuw het bewijs, dat je met veel inzet – en dat vooral dankzij alle vrijwilligers, zet dat ook maar met een ! – veel kunt bereiken. De Winsinghhof is uitgegroeid tot een volwaardig en bij publiek en artiesten geliefd en druk bezocht theater. De bezettingsgraad ligt boven het landelijk gemiddelde en dat geldt, ondanks een warm en met veel internationale sportevenementen belast zomerseizoen, eveneens voor de cinema. Ik denk dat het havezathecomplex vorig jaar op een totaal bezoekersaantal van dik 32.000 uitkomt en dat De Winsinghhof in totaliteit rond de 10.000 bezoekers heeft getrokken. Dat zijn echt prima aantallen. Dat komt, en ik meen dat oprecht, ook doordat het bestuur zakelijk meedenkt en open staat voor nieuwe initiatieven. Zo doet ook onze theaterzaal dit jaar mee met de huiskamerconcerten; de grote zaal wordt daarvoor tot een intieme huiskamer ‘omgebouwd’ en in de stijlkamer van Mensinge vinden ook concerten plaats. De nu al reguliere muzieksessies op zondagmiddag in De Winsinghhof zijn eveneens groeiende; om en om worden er dan in de foyer en in de theaterzaal muziekoptredens in diverse genres gehouden. Heel graag zou ik de schitterende Catharinakerk nog meer bij culturele evenementen op en rond de Brink willen betrekken. En niet te vergeten: er wordt dit jaar ook een tiental opnluchtconcertjes in het centrum van Roden gegeven. We werken daarvoor samen met de Zakenkring. En de gemeente? Natuurlijk is het jammer dat de subsidiekraan verder wordt dichtgeschroefd maar het doet me goed dat de nieuwe cultuurwethouder Alex Wekema echte belangstelling voor cultuur heeft. En dat we een goede klik met cultuurambtenaar Leonie van Roekel hebben. We gaan door!”

Huiskamerconcerten organisator Ben Douwes zegt droogjes tot slot: “Wijs je de lezers voor meer info nog even op de website www.theaterdewinsinghhof.nl?”