“Met Lichtjesavond willen we bij iedereen een droomsfeer oproepen”

lucaswolde kl cult lichtjesavond groepje

Op zaterdagavond 26 september valt er in Lucaswolde iets heel bijzonders te beleven

LUCASWOLDE – Lichtjesavond in Klein Wonderland. Roept dat geen Droomwereld op? Maar dromen zijn toch bedrog? In dit geval niet. Want op zaterdagavond 26 september vindt op Klein Wonderland, de fraai ontworpen kunst-en-cultuur enclave aan de Hooiweg 37 in Lucaswolde écht een droomgebeuren plaats. Dan organiseren Jan Bouma en Foleor van Steenbergen er een sfeervolle – door 350 waxinelichtjes omzoomde – lichtjesavond vol creatieve optredens. Fraaie beelden, ‘ongewone’ bomen en struiken, slingerpaadjes, bankjes, verrassende terrassen en leuke prieeltjes nodigen ook zonder die creatieve optredens al uit tot een aangenaam verblijf.

“Tel daarbij de honderden waxinelichtjes op, dan krijg je inderdaad een Droomwereld,” zegt ‘landgoedeigenaar’ Jan Bouma die zichzelf een ‘verhalenverteller in schilderen en beeldhouwen’ noemt. Bij de organisatie van deze avond die iedereen gratis – veeg uw ogen maar even uit – kan bijwonen, wordt Bouma geassisteerd door de in Boerakker wonende toondichter en muzikale duizendpoot Foleor van Steenbergen.

Bouma en Van Steenbergen wonen hemelsbreed op slechts enkele honderden meters van elkaar, maar ze ontmoetten elkaar pas nadat deze krant enkele maanden geleden een verhaal over Bouma’s Klein Wonderland publiceerde. Dat contact resulteerde in een samenwerking, uitmondend in een Lichtjesavond met artiesten. En die zijn niet mis. Zo zijn er een aantal optredens van de uit Amsterdam afkomstige harpiste Habiba Doorenbos. Zij schrijft de door haar ten gehore te brengen songs zelf en dat doet ze onder begeleiding van haar harp op meerdere sfeervolle plekjes in de Wonderlandtuin. Habiba trad, met veel succes, al enkele keren in deze regio op. Dat ze het nu gratis doet komt vooral door de goede contacten die ze met Foleor van Steenbergen onderhoudt en ook omdat ze, zoals ze zelf zegt, een grote groep mensen nu eens echt met de vele muzikale mogelijkheden die de harp biedt, wil laten kennismaken. Ook uit ‘het westen’ afkomstig is gitarist en singer-songwriter Carst Terhorst. In zijn woonplaats Haarlem is hij een veelgevraagd artiest; dankzij alweer Van Steenbergen speelt en zingt hij zijn luisterliedjes af en toe ook in deze contreien. Zijn liefde voor Het Noorden vertolkt hij gevoelvol met de song die hij onder deze naam heeft gecomponeerd: ‘Als ik niet meer weet hoe laat het is, als ik mijn vrienden en geliefden mis, dan wil ik naar het noorden’. Welnu, dat doet hij nu dan ook.

Geert Venema komt van dichterbij: uit Tolbert. Hij is een meester in het verhalen vertellen maar ook in het vinden van eeuwenoude stenen die hij als amateur-archeoloog in de nabijheid van zijn woonplaats heeft opgegraven. Iets verder weg, uit Fochteloo, komt Sjoerd Bonnema. Hij is niet alleen een actief imker maar hij bespeelt ook vaardig de didgeridoo, een duizenden eeuwen oud blaasinstrument uit Noord-Australië, dat door de Aboriginals nog steeds wordt gebruikt voor de begeleiding van hun dansceremonies. De gasten van de lichtjesavond in Lucaswolde worden bij hun binnenkomst meteen al met didgeridoo-klanken begroet; ook later zal Bonnema hen met de veelzijdigheid van dit instrument laten kennismaken.

En dan Foleor van Steenbergen zelf, die met zijn artistieke partner Victoria Rojas Milesi, afkomstig uit Chili, een aantal acts zal opvoeren waarbij Victoria, die recent een flamenco workshop in Spanje heeft gevolgd, een aantal van haar gedichten zal voordragen en zal dansen. Foleor zal haar op het harmonium en met de trekzak begeleiden. Last but zeker not least zal gastheer Jan Bouma de bezoekers in een ongedwongen sfeer over zijn ‘beeldenterrein’ leiden.

De Lichtjesavond op zaterdag 26 september in Klein Wonderland, Hooiweg 37, Lucaswolde begint om 20.15 uur. De toegang is gratis – voor wie wat wil bijdragen staat een bus opgesteld, maar, beklemtoont de organisatie, die staat er geheel vrijblijvend. Iedereen is welkom. Meer info? Tel. 06-25057935 of foleor6@hotmail.com

Foto onderschrift:

De optredende artiesten, v.l.n.r. Geert Venema, Jan Bouma, Vicoria Rojas Milese, Foleor van Steenbergen en Sjoerd Bonnema. Ontbrekend zijn harpiste Habiba Doorenbos en singer-songwriter Carst Terhorst