“Met liefst 125 schilderijen van 45 amateurschilders bewijzen we dat kunst niet elitair is”

Marum KC Kunstkamer

Zaterdag 27 juni kunt u nog naar De Zomersalon Marum

‘Laatste kans, dus wees er snel bij’ zouden we schrijven als dit een advertentie was. Dat is het niet, of eigenlijk tóch een beetje wél ook. Want komende zaterdag 27 juni is het de laatste dag dat ‘De Zomersalon’ in de Kunstkamer, dat leuke huisje aan de Raadhuisstraat 12 in Marum,  125(!) schilderijen van 45(!) amateurkunstenaars uit de regio exposeert. U kunt er dan voor de laatste keer gratis tussen 12 en 5 terecht om ze in de in vier verschillende onderwerpen ingedeelde kamers te bekijken. In een kamer worden landschappen geëxposeerd, een andere toont  geschilderde portretten, dieren ‘beslaan’ de derde kamer en abstracte schilderkunst heeft een plaats gekregen in het vierde vertrek. En dan is er – buiten de expositie vallend en een stukje nostalgie -  nog het kamertje in jaren vijftig stijl waar de huidige Marumer cultuurwethouder Janny Hulshoff haar tienerjaren doorbracht. De Kunstkamer is, nog een aardige bijkomstigheid, namelijk ondergebracht in haar voormalige ouderlijke woning. Beschouwt u dat vertrekje maar als een extra bonus, want de Zomersalon-expositie, dáár gaat het om.
Voor de actieve Kunstcommissie Marum, die als doel heeft een podium te bieden voor kunst in de breedste zin van het woord binnen de gemeente Marum, is deze Zomersalon nu al een geslaagd gebeuren. “Er kwamen de afgelopen zaterdagen – alleen op die dag is de Kunstkamer geopend – opvallend veel bezoekers een kijkje nemen,” vertelt gemeentelijk cultuurambtenaar Hissy Brouwer (op de foto met haar lievelingsmuziekinstrument, de gitaar) enthousiast. Samen met beeldend kunstenaar Klaasje Smit uit Nuis (foto, staand), die de uiteindelijke expositie-selectie uit de vele door 45 amateurkunstenaars ingezonden schilderijen maakte, geeft ze de verslaggever een rondleiding door de knusse expositieruimtes. En die – de verslaggever -  is echt onder de indruk van niet alleen de geschilderde composities, maar ook van de kwaliteit die ze stuk voor stuk hebben. “Weet je,”zegt Klaasje Smit, “er is zoveel onbekend artistiek talent. Maar er is ook nog zoveel schroom onder die amateurkunstenaars om hun werk te exposeren. Met onze laagdrempelige Zomersalon hebben we die bescheidenheid bij veel zondagschilders weg kunnen nemen. Het is voor hen een stimulans om dóór te gaan. En ook het beste bewijs dat kunst, zoals soms nog wordt gedacht, echt niet elitair is.” Hissy Brouwer vult haar aan met: “Dát vooral willen we met deze maar ook andere exposities in de voor iedere geïnteresseerde toegankelijke Kunstkamer bewijzen. De Kunstcommissie heeft met dit pand in de roos geschoten. Maar….we kunnen hier niet blijven. In het kader van het Centrumplan Marum gaat ook dit pandje straks tegen de grond. In ieder geval kunnen we hier waarschijnlijk tot eind dit jaar blijven exposeren en andere manifestaties en workshops organiseren. Maar ik hoop echt, dat ‘we’ dan in een ander pand daarmee dóór kunnen gaan. Want nogmaals, het is bewezen dat je hiermee de kunst in alle vormen heel dicht bij de mensen brengt. Komen dus allemaal, nu het op zaterdag nog kan,” besluit ze haar gemeend enthousiaste betoog. Smit, die de recent geïnstalleerde door vaardige ‘mozaiekhanden’ van de bewoners van Jonkersvaart gemaakte Social Sofia heeft ontworpen en momenteel druk doende is met de creatie van de door inwoners van De Wilp gewonnen Leefbaarheidsprijs, sluit zich daar graag bij aan. “Er zit in deze regio zóveel kunsttalent. Daar móeten we met elkaar wat mee en aan doen,” beaamt ze.  Een volgende grote manifestatie op dat gebied kondigt zich al aan. Dat is de Kunstmarkt die op zaterdag 29 augustus in de Raadhuisstraat en omgeving zal plaatsvinden. Daarvoor hebben zich al veel kunstenaars in alle disciplines, inclusief muziekgroepen, aangemeld. Maar daar komen we nog nader op terug.
Allereerst is nu de focus gericht op zaterdag 27 juni, de slotdag van de Zomersalon. Even alle relevante zaken op een rijtje: De Kunstkamer waar deze expositie wordt gehouden is gevestigd aan de Raadhuisstraat 12 in Marum. U kunt er van 12 tot 5 gratis terecht. Als toetje zijn er ook veel vrijwilligers en amateurkunstenaars aanwezig om u enthousiast te ontvangen en desgewenst rond te leiden.