Met raadslid Slotema gaat alles verder weer goed

image

LEEK – Alsof er niets gebeurd was. Zo liep Jan Willem Slotema, raadslid in de gemeente Leek en ook en vooral bekend als voormalig melkboer en ‘Kreukel’, er afgelopen vrijdag bij. Ja, ook hij had het wel wat warm, maar verder was er ‘niks loos’. Hoe anders leek dat woensdagavond, tijdens de raadsvergadering. Slotema werd onwel. Paniek. Een ambulance en met spoed naar het ziekenhuis. Slotema had het benauwd,kreeg had last van de arm. En dus gingen alle alarmbellen rinkelen Achteraf viel het allemaal mee. Sterker nog: de artsen in het ziekenhuis konden niet aangeven waardoor de klachten van het Leekster raadslid veroorzaakt waren. ‘Maar aanstellerij was het ook zeker niet’, lacht Slotema.
‘Het overviel me. Tijdens de vergadering werd ik opeens wat benauwd. En dat gevoel werd steeds erger. Ik kreeg last van de arm. Alsof die opgepompt werd. Ik zei tegen m’n buurman dat ik ‘niet goed’ werd en dat ik even naar buiten moest. Buiten, het was ook toen nog heel warm, werd het niet beter. Eerder minder. Ambtenaren die buiten zaten hebben uiteindelijk de ambulance gebeld. Ze vroegen me of ze 112 moesten bellen. Het feit dat ik daar bevestigend op antwoordde, gaf wel aan dat het me echt niet goed leek. Want ik kan tegen pijn. Ik heb al jaren rugklachten en heb daar heel lang morfine voor gebruikt. Ik weet wat pijn is. Dit was echter ‘anders’.’

Slotema voelde zich dus allesbehalve goed. ‘Ik had niet eens de energie om na te denken wat het zou kunnen zijn. Toen de ambulance er was, heb ik ook niet zo heel veel meegekregen. Wat ik wel begreep is dat m’n bloeddruk gigantisch hoog was.’ Slotema werd, zoals ze dat noemen, binnenstebuiten gekeerd in het ziekenhuis. Het was geen hartinfarct of ander hartfalen, zoveel werd al snel duidelijk. ‘Maar wat het wel was, ook daar heb ik geen antwoord op. En dus mocht ik vrij snel weer naar huis. En nu loop ik er weer. Zonder beperkingen. Ja, de arts zei nog wel dat ik het wel een beetje rustig aan moest doen. En dat doe ik dus. Zoals iedereen dat doet met dit warme weer.’
Slotema blijft dus nuchter onder het voorval dat er voor zorgde dat de raadsvergadering gestaakt werd. ‘De raadsleden hebben de ambulance gezien en besloten om te stoppen. Er stonden heel belangrijke zaken op de agenda, en dan moet iedereen ‘de kop er wel bij hebben’. Achteraf voel ik me ook nog wel een beetje schuldig, maar goed. Zo gaan die dingen. Je hebt niet alles in de hand.’
Slotema filosofeerde vrijdag wel over het leven. ‘En dan met name over de kwetsbaarheid van de mens. Je doet woensdag gewoon je ding. Bereid je voor op de vergadering, maakt wat grapjes, maar voor hetzelfde geldt krijg je zomaar ineens een hartstilstand. Ben je ineens weg. Bah, daar moet je eigenlijk ook helemaal niet over nadenken. Ik ben er nog gewoon. Niks aan het handje’