“Mijn beelden zijn belevingen in brons gestold”

theo_untouch

Bronzenbeeldenmaker Theo van Eldik werkt als een schilder; van elk exemplaar maar één

Het is in deze rubriek niet eerder voorgekomen. Dat er uitvoerig over een kunstenaar van buiten het verspreidingsgebied van deze Krant wordt geschreven. Terwijl dat gebied, zie de colofon, op zich heel groot is. En het aantal in deze Kleintje Cultuurrubriek te ‘beschrijven’ kunstenaars ondanks de al 750 (!) afleveringen nog lang niet is uitgeput.

Maar soms kun je best een uitzondering maken, omdat de kunstenaar,of althans wat hij maakt, bijzonder is. Wat ook nog niet eerder is gebeurd, is dat dit verhaal wordt gebaseerd op een internet-site en mail-correspondentie. Hûh? Simpel: De kunstenaar woont nogal ver weg. Waarom u dit verhaal dan toch krijgt voorgeschoteld? Omdat de kunstenaar zeker enige binding met deze regio heeft. En ook, omdat ie bij wijze van uitzondering twee dagen – op zaterdag 24 en zondag 25 mei – exclusief met zijn beelden in Norg, in de fraaie tuin van Koos en Ina Noteboom aan de Schepenlaan 6, exposeert. En dat zijn echt heel bijzondere beelden. Deze zinnen zuigen we niet zo maar uit de dikke duim. Want ze – de beelden dus – zijn (ook) in ruime op des kunstenaars website www.theovaneldik.nl te bewonderen.

We hoorden om eerlijk – waarom niet? – te zijn al eerder van beeldhouwer Theo van Eldik. We menen zelfs wat van zijn werk in natura te hebben gezien. Dat kan kloppen, meldt hij per mail – nadat hij eerder al via het internet had gevraagd, of de Krant wel een artikel over zijn op de twee genoemde dagen te houden expositie zou willen schrijven. “Er staan van mij al een aantal beelden in tuinen in Norg en omstreken. Dat ik nu aan de Schepenlaan exposeer komt, omdat daar de ouders van mijn partner Irma wonen. Zij is in deze regio opgegroeid, maar woont nu vlak bij me, in Velsen. Zelf woon ik in Waddinxveen. Door haar heb ik met name Drenthe goed leren kennen. Daarvoor al ben ik als sociaal wetenschapper/onderzoeker, gespecialiseerd in onderwijs en zorg voor doven en slechthorenden, regelmatig in het noorden geweest. Ik kom er graag. ”

In 1998 verlegde Van Eldik zijn professionele koers. Hij volgde zijn hart en begon bronzen beelden te ontwerpen. Dat sloeg meteen aan en sedert 2005 is hij zelfstandig kunstenaar. Zijn beelden stonden en staan in diverse binnen- en buitenlandse galeries. Hoe hij die toch wel grote ‘omslag’ in zijn leven heeft gemaakt, vertelt hij beeldend (sic!) aldus: “Ik ben echt gegrepen door schoonheid en gefascineerd in mensen en intermenselijke relaties. Mijn bronzen beelden ‘verbeelden’ roeringen in mijzelf en van wat ik waarneem of meen waar te nemen. Dat zijn meest menselijke gestalten, maar ook dierenfiguren met een lyrisch karakter. Dat vind ik belangrijker dan een exacte weergave van de werkelijkheid. Mijn inspiratie put ik uit mensen, ontmoetingen, gebeurtenissen, kortom uit het leven zelf. Ik werk intuïtief, mijn vertrekpunt is een globaal idee of een gevoel dat van binnen uit komt. Mijn beelden ontstaan dan al makende.”

Wie Van Eldiks beelden op internet bekijkt, ziet dat de menselijke gestalten meestal rank zijn, en licht of hemels, zoals hij dat zelf noemt. “De vrouwen- en mannenfiguren verwijzen naar het ‘hogere, het schone, het ongrijpbare van het leven’,” verwijst hij naar zijn beweegredenen. Als ‘extra verklaring’ voegt hij daar aan toe, dat de ruwheid van een bronzen beeld als het echte leven is. “Ze zijn tekenen van een verhit bestaan, maar ook van serene rust. Met ieder beeld wordt mijn gevoel verdeeld, maar ik ben eigenlijk nooit tevreden. Ik ga voor goud, om het alledaagser uit te drukken. Maar – zo voegt hij er beschouwend aan toe; red. – imperfectie, onvolmaaktheid dus, laat de kijker altijd meer beleven. Zeker als ik, de maker, zoveel van mijn beelden houd.” Waarna nog een paar fraaie volzinnen volgen die zijn bedoelingen verwoorden: “Mijn beelden zijn belevingen in brons gestold. Ingetogen of juist uitbundig. Ze gaan over liefde, vriendschap en autonomie. Het is passie in brons. Je kunt mijn werkwijze vergelijken met die van een schilder: Ik maak van elk beeld slechts één exemplaar.”

“Het was,” aldus Theo van Eldik, “een grote stap van wetenschapper naar beeldhouwer. Maar daar hoop ik veel mensen blij mee te mogen maken.” U kunt zijn werk bekijken op www.theovaneldik.nl, en in natura op zaterdag 24 en zondag 25 mei van 13.00 tot 17.00 uur (voor wie dan niet kan: op afspraak via 06-20639346), in de tuin van de familie Noteboom, Schepenlaan 6 in Norg. Vrij entree.”