‘Mijn droom wordt werkelijkheid’

Esther gaat (terug) naar Zuid Afrika

RODEN – Je hebt van die mensen die gewoon doen wat hun hart ze ingeeft. Die hun droom najagen. Die een ideaal hebben. Je zou Esther Blaauwwiekel (26 pas) uit Roden zo iemand kunnen noemen. Want ondanks haar jeugdige leeftijd weet ze precies wat ze wil: naar Zuid Afrika. Ze was er al eerder en raakte verknocht aan het land en de mensen. Bovendien kan ze daar haar maatschappelijke interesse omzetten in daden; bijdragen de wereld enigszins beter te maken. Oh ja, ze probeerde het echt wel. Ze probeerde Roden en Groningen net zo leuk of leuker te vinden dan Zuid Afrika. Hier de mooie dingen te zien. Het lukte niet. En dus stapte ze opnieuw zondag op het vliegveld richting Zuid Afrika. Voor onbepaalde tijd. ‘Ik heb geen idee hoe lang ik blijf. Misschien kom ik wel nooit meer terug, misschien ben ik ook zo weer terug. Het feit dat je altijd terug kunt, is wel een geruststellende gedachte. In Afrika wil ik inderdaad proberen de wereld te verbeteren. Ik weet ook dat dit me nooit voldoende zal lukken. Dat is inderdaad best een frustrerende gedachte’, zegt ze.

Ze is dus pas 26 lentes jong. Van de bekende Roner brandweerfamilie. Ze groeide op in Roden, studeerde later in Groningen. Ze is van zowel Rodermarkt als van Bommen Berend. Ze leest veel, al van kleins af aan met haar neus in de boeken van Annie M.G. Schmidt en Harry Potter. Ze ontwikkelde een enorme passie voor alles wat met taal te maken heeft: spelling, vreemde talen, maar ook muziek en schrijven. Als kleine Esther speelde ze al op de oranje typmachine van haar moeder. En als ze nog tijd over had, vermaakte ze zich met de saxofoon of speelde ze basketbal.  ‘Na het afronden van de middelbare school heb ik International Business and Languages gestudeerd. Dit is een internationaal gerichte opleiding die zich focust op marketing, communicatie en sales, maar ook op cultuur en in mijn geval de talen Duits en Spaans. Tijdens deze studie heb ik een half jaar stage gelopen bij een liefdadigheidsorganisatie in Durban, Zuid Afrika. Ik volgde mijn minor aan de Beijing Foreign Studies University in China en na mijn eindstage bij een internationaal medisch bedrijf in Groningen ben ik daar ruim twee jaar blijven werken als international accountmanager’, vertelt ze. Al snel ontdekte ze dat de commerciële wereld niet haar wereld is. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke problematiek. Ik wil bovendien de wereld zien. Ik wil leren over talen en culturen. Ik wil daar over schrijven en verhalen delen. Zo ziet mijn ideaalbeeld er uit. Aanvankelijk leek dit meer fantasie dan een reële mogelijkheid’, zegt Esther. In 2015 was ze terug in Zuid Afrika. ‘En toen wist ik het helemaal zeker. Ik wilde daar blijven. Ik heb vervolgens mijn baan opgezegd en stortte me volledig op het ontwikkelen van mijn talenten. In dat proces zit ik nog steeds en ik geniet van elk moment. Toen ik in mei 2016 opnieuw landde in Afrika wist ik het: mijn droom wordt werkelijkheid.’
Best knap. Zo jong nog en helemaal je eigen ding doen. Niet de kudde volgen en doen wat verwacht wordt. Heel veel mensen hebben hun idealen, hun wensen. Het blijft echter vaak bij gedachten, bij hersenspinsels alleen. Esther voegt de daad bij het woord. Ze brengt er offers voor. ‘Ik heb geen relatie, maar laat wel mijn familie en vrienden achter. En ik besef ook dat het geen Spanje is, dat ze even snel mijn kant op komen.  Ik heb al die dingen voor mezelf op een rijtje gezet. Ik weet wat ik ga missen. Het weegt echter niet op tegen wat ik ga doen. Het is een weloverwogen besluit.’

Ze gaat dus voor onbepaalde tijd. Knysna is het startpunt van het begin van een oneindige reis. ‘Ik ga er vrijwilligerswerk doen en wil verder mijn bedrijfje in online schrijfdiensten verder ontwikkelen. Ik wil mijn blog uitbreiden, zodat ik mijn belevenissen schriftelijk en visueel kan delen met familie en vrienden in Nederland. In Knysna zal ik op een gastenboerderij verblijven waar ik zal helpen met de dagelijkse werkzaamheden en daarnaast zal ik mij focussen op het Future You project. Dit project ontwikkelt voorlichtingen gericht op hygiëne en seksuele gezondheid van meisjes met als doel het aantal vrouwen dat een middelbareschooldiploma haalt te vergroten. In Afrika is nog steeds sprake van veel misbruik en vroegtijdige zwangerschappen. Ik zal proberen een programma op te zetten waarin deze meisjes persoonlijk begeleid bij de inrichting van hun toekomstige schoolcarrière. Ik besef dat het een druppel op een gloeiende plaat is en dat ik de complexe problematiek in Zuid-Afrika niet alleen op zal lossen, maar ik probeer het wél. Elk meisje dat ik kan helpen is er één. In Afrika zijn misstanden nog steeds aan de orde van de dag. Blanke mensen bijvoorbeeld, hebben er nog steeds véél meer mogelijkheden’, vertelt ze. In eerste instantie blijft ze zes maanden in Knysna, met tussendoor een reis door Namibië en Botswana met een vriendin uit Peize. Ze heeft er ontzettend veel zin in. ‘Natuurlijk is het best even spannend. Ik weet echter wat ik wil en wat ik ga doen. En wat betreft mijn schrijfdiensten; ook bedrijven hier in Nederland kunnen me inschakelen. De techniek staat tegenwoordig immers voor niets.’

Bloggen en vloggen voor de Krant
Speciaal voor de Krant zal Esther regelmatig schrijven over haar ervaringen in Zuid Afrika. Behalve op papier zal ze dit doen op de website van de Krant, waarvoor ze ook gaat vloggen. ‘Ik heb een vlogcamera. Ik ken dus het fenomeen, maar als ik eerlijk ben moet ik me nog wel even goed in de materie verdiepen, haha. Maar ook dat komt goed. Op deze manier kan ik de lezers van de Krant een zo goed mogelijk beeld geven van het leven in Zuid Afrika. Nu nog kunnen mensen mijn blog – dat doe ik vooral voor ‘de leuk’- lezen via 
www.sylvesthers.com. Ik denk echter na over een andere naam voor mijn blog. Als ik die heb, dan laat ik dat de lezers van de Krant uiteraard meteen weten.’