“Mijn grootste uitdaging tot nu toe is en blijft aquarel”

Roden KC week 7 Maya

Vooral kleur en gevoel spelen een grote rol bij beeldend kunstenaar Anja Verweij

Het multifunctionele centrum De Brinkhof, hartje Norg, staat – zeker en vooral dankzij cultuurpromotor Greet Joosten – bekend om zijn ruimhartig expositiebeleid. Veel kunstenaars uit de regio hebben al gebruik gemaakt van de mogelijkheid hier hun creativiteit ‘aan den volke’ te tonen. Deze maand is dat ‘zondagschilder’ Maja de Ruiter-Verweij uit Roden, die daar onder haar meisjesnaam, samen met werk van haar nichtje Anja Verweij uit Rumpt, tot 5 maart met haar schilderijen de wanden bekleedt. En daarmee eens te meer bewijst, dat bij veel ‘opregte amateurs’ geen of weinig verschil bestaat met werk van professionele kunstenaars. Je kunt dat een compliment voor de schilders zelf, maar evenzeer voor hun docenten noemen. Er zit, dat hebben we in deze rubriek al vaker geconstateerd, echt veel talent onder mensen die tekenen en schilderen ‘gewoon’ als een prettige afleiding, als een hobby pur sang, beschouwen. Maja Verweij is daar, met dank aan haar docenten, een van.

Al van jongs af was tekenen één van haar favoriete bezigheden, naast – later – andere creatieve zaken zoals het maken van wandkleden en fotograferen. “Maar daar deed ik toen nog weinig mee. Te druk met de kinderen en met mijn werk, ik zat in het kleuteronderwijs,” vertelt Maja in haar woning aan de Nijenrode in Roden dat sinds 1970 met echtgenoot André haar woonplaats is. Geboren in Beesd, midden in de Betuwe, raakte ze onder de indruk van de Drentse natuur toen ze, nog niet eens getrouwd, samen met haar aanstaande op de brommer bij haar broer en schoonzus op familiebezoek ging. “Echt, allebei waren we meteen verkocht,” herinnert Maja zich nog goed. “Wat een prachtige natuur! En wat een fijn leefklimaat, hier wilden we graag wonen. Toen mijn man, die in de horeca werkzaam was, in deze regio een baan kon krijgen hebben we dan ook niet geaarzeld. Daar hebben we geen moment spijt van gehad. Naast de opvoeding van de kinderen was ik vooral actief als vrijwilligster, bij de kerk en in de opvang en begeleiding van asielzoekers. Het kwam er die eerste jaren toen echt niet van om daarnaast nog eens rustig te gaan zitten tekenen of schilderen.”

Maar ook hier kroop uiteindelijk het bloed waar het niet gaan kon en pakte Maja haar creatieve activiteiten weer op. Ze ging teken- en schilderlessen volgen bij de in Peize wonende en werkende beeldend kunstenaar Arien de Groot, die destijds in Nieuw Roden cursussen kunsthistorie annex tekenen en schilderen verzorgde. “Min of meer toevallig kwam ik toen ook in contact met de – vooral door zijn aquarellen bekende – door mij bewonderde kunstschilder Hans Musters uit Haren. Wat wás ik blij dat ik bij hem in een klein groepje geplaatst kon worden om schilderlessen te volgen. Die lessen volg ik ook nu nog steeds, gemiddeld zo’n acht keer per jaar. En nog steeds ik leer veel van hem. Dat doe ik overigens ook bij de Teken- en Schildergroep Roden waar eerst Antje Sonnenscheid en nu Jan Kenter mijn docenten zijn.”

Geïnspireerd vooral door haar leraar Hans Musters gaat Anja’s voorkeur uit naar aquarel. “Dat is een heel moeilijke techniek,”bekent ze,”maar die blijft me nog steeds boeien. Ik probeer hierin steeds weer een stapje verder te komen. In mijn stijl streef ik niet naar een exacte weergave van het onderwerp, ik voeg er mijn eigen interpretatie aan toe. Maar vooral kleur en gevoel spelen voor mij een grote rol. Een heel enkele keer maak ik tijdens een workshop of bij groepslessen met een vastgelegd thema een uitstapje naar de techniek van pastelkrijt of acrylverf. Ik wil me graag blijven vernieuwen, maar aquarel blijft tot nu toe voor mij toch de grootste uitdaging.”

Met dus ook werk van haar nichtje Anja kunt u Verweij’s schilderijen tot 5 maart in De Brinkhof in Norg bewonderen. Bij haar thuis in Roden laat ze de interviewer ook nog een klein deel van haar omgangrijke collectie zien. “Want in De Brinkhof kan ik maar een klein deel van mijn werk tonen,”zegt Maja. Mooi, constateert de interviewer. Maar voor Maja en echtgenoot André steelt de pontificaal op de deur van hun woonkamer geprikte tekening die hun jongste kleinzoon heeft gemaakt, hier de show.