Mijn maatje, MOJ ondersteunt jongeren

NOORDENVELD – Zit je als jongere ergens mee, wil je met iemand sparren, kom je ergens niet uit, gaat het niet zo goed op school, voel je je vaak alleen of wil je gewoon je hart eens luchten. Welzijn in Noordenveld kent een project onder de naam MOJ. Dat staat voor Maatjes Ondersteuning Jongeren. Vanuit WiN is Albinota Alilaj bij dit project betrokken. Samen met vrijwilligers uit de gemeente draait zij dit initiatief. Piet Bakker is 1 van deze vrijwilligers (foto).

 ‘Ik woon nu 3 jaar in Peize en via een artikel in De Krant werd ik attent gemaakt op dit project. Na een gesprek met Albinota Alilaj heb ik mij aangemeld vrijwilliger voor MOJ. Ik ben met pensioen en heb dus veel tijd. Ik heb voor mijn pensioen veel training en begeleiding gegeven, met veel plezier. Iets kunnen betekenen voor jongeren vind ik boeiend en uitdagend. Als buitenstaander kun je soms gemakkelijker iets toevoegen dan wanneer dat vanuit school, ouders of werk gebeurt. Goed luisteren en niet oordelen kan voldoende zijn om het ijs te breken en tot een goed gesprek te komen. De coronamaatregelen pakten voor veel jongeren slecht uit.  Er is eenzaamheid en sommige jongeren kunnen moeilijker dan voorheen contacten aanknopen met vrienden. In gesprek kom je erachter waar de jongere zich mee bezig houdt, wat hen dwars zit en waar je iets in zou kunnen betekenen,’ zegt Piet Bakker.

 ‘Een aantal jongeren tussen de 8 en de 18 jaar zien we tussen wal en schip vallen,’ laat Albinota Alilaj weten. Eigenlijk richten wij ons op jeugdigen die niet voor hulp of zorg aankloppen bij een hulporganisatie en daarom liever met ons contact opnemen. Gewoon laagdrempelig, makkelijk bereikbaar en geen wachtlijsten. We werken bij MOJ met vrijwilligers die heel goed weten hoe zij om moeten gaan met de jongeren. Als we de hulpvraag van een jongere niet kunnen oplossen, verwijzen we hen door. Soms gaat dit ook andersom en verwijst de gemeente, het CJG of de praktijkondersteuner huisartsenzorg een jongere naar het maatjes project. Het is mooi dat we zo kunnen samenwerken.’

Piet Bakker is helder in zijn omgang met de jongere. ‘Het gaat erom dat ik iets kan toevoegen waar de jongere baat bij heeft. Dat kan van alles zijn. Lekker kletsen, een spel spelen, er op uit of gewoon wat je afspreekt. Kijk, ik wil niks, het gaat om de jongere. Ik ben nieuwsgierig, heb belangstelling voor wat de jongere wil en bezighoudt. Ik bied een luisterend oor en wil zeker niet oordelen over de situatie. Ik probeer een eilandje te creëren waar het voor de jongere prettig toeven is. Ik ben geen docent, geen vader. Ik ben een maatje, waar je in vertrouwen je hart kunt luchten. Als er vragen zijn of ik kan verder helpen dan doe ik dat. Het is mooi als je een jongere zelfvertrouwen kunt geven zodat ze zelfstandig hun leven voort kunnen zetten.’

Albinota Alilaj benadrukt dat de onderwerpen heel breed en divers zijn. Hoe onderhoud ik vriendschappen?  Hoe zorg ik voor een balans tussen school en vrije tijd? Hoe krijg ik mijn praktische zaken op orde? Het zijn zomaar enkele onderwerpen die aan bod kunnen komen in de gesprekken met de MOJ vrijwilligers. Ook ouders worden natuurlijk bij MOJ betrokken, zeker wanneer het gaat om jongeren onder de 18 jaar. ‘De ondersteuning duurt meestal een half jaar tot een jaar. Eens per week streven we naar een contactmoment tussen jongere en vrijwilliger. Als gesprekken eerder resultaat hebben dan stopt MOJ. En daarbij, MOJ is gratis voor de jongere om aan deel te nemen.’

Ken jij of ben jij een jongere die hier wellicht behoefte aan heeft neem contact op met WiN 050 3176500 of mail naar albinotaalilaj@stwin.nl. We zijn ook te benaderen via ons Instagram en TikTok account: Jongerenwerk_Noordenveld