‘Mijn man is weer naar zee’

In the sportlight: Toneelvereniging Wilskracht

DE WILP – Op de Welle in De Wilp zal ongetwijfeld weer vollopen voor de drie voorstellingen die toneelvereniging Wilskracht uit De Wilp binnenkort weer op de planken brengt. Gespeeld wordt dit keer het blijspel ‘ Mijn man is weer naar Zee’. Het stuk is geschreven door Wilfried Wroost en vertaald door Gerard van Dijk. De speeldata zijn zaterdag 4, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari. Voor regisseur Hannie Treebus – van den Over zal het een heel speciale voorstelling worden. Ze tekent voor haar dertiende en tevens laatste stuk, Wilskracht zal op zoek moeten naar iemand anders die de regie kan voeren.

Met veel plezier deed ze het de afgelopen dertien jaar. ‘De tijd is gekomen voor wat anders’, zegt ze, de zoektocht van Wilskracht is ondertussen gestart. Maar eerst maar eens over ‘Mijn man is weer naar Zee’. Wanda (Wijke Winter – Velting) is net als in het echt getrouwd met Sjaac (Max Winter) en samen bestieren ze café de Thuishaven. Het café draait prima, maar door toedoen van haar man moet hij nog een straf uitzitten voor een gevalletje uit het verleden. Samen verzinnen ze een smoesje dat hij weer is gaan varen, om zo een verklaring te hebben voor zijn afwezigheid want de vaste klanten mogen er bovendien niet achter komen dat Sjaac naar de gevangenis moet. Maar helaas; na een paar dagen staat het bericht in de krant dat de boot waarop Sjaac zogenaamd is gaan varen, met man en muis is vergaan. Gijs Overdevest (Henk Renkema) en Dirk Jan van Gameren (Henk Winter) zijn vaste vrijgezellen  en zeer trouwlustige klanten en zien hun kans wat betreft Wanda schoon. Ook de schoonfamilie (Dick Nabring, Riekje Hummel – Pijper, Wim Helmholt en Janneke Hazeloop) zijn er als de bekende kippen bij want het is uiteraard Wanda’s schuld dat hij weer is gaan varen en nu eisen ze onmiddellijk hun ooit eens geleende geld op. Tal van problemen dus: een man die nog leeft maar in de nor zit én klanten en familie die het in verschillende opzichten nu op  Wanda voorzien hebben. Hoe gaat dit aflopen? De rest van de rollen wordt ingevuld door Vincent Roffel en Marjan Fokkinga – Renkema.

Toneelvereniging Wilskracht is een vereniging met historie. Officeel bestaat de vereniging vanaf 1953, maar al veel eerder stonden leden op de planken. Zelfs in de oorlogsjaren, maar van die historie is helaas weinig bekend gebleven. De club telt zo’n dertig leden, jonge en oude leden en van verschillende pluimage. Een gemeleerd gezelschap dus, dat bovendien een hechte band met elkaar onderhoudt. Wilskracht is veel meer dan een toneelvereniging alleen. Ook het sociale aspect speelt een zeer voorname rol en eigenlijk wordt alles – lief én leed- met elkaar gedeeld. Dat en het feit dat de acteurs zich ontwikkelen en prima in staat zijn om op uitstekende wijze een blijspel op de planken te brengen, maakt Wilskracht de bijzondere vereniging die het is. Loyaliteit kent bovendien amper grenzen, want in 2016 werden een aantal leden vanwege jubilea in het zonnetje gezet. Harm Renkema was al 35 jaar lid, terwijl de heren Winter en Nabring in de bloemen gezet werden voor het feit dat ze al dertig jaar lid van de club waren. De kroon spanden echter Riekje Humnmel – Pijper. Ze was vorig jaar namelijk al 45 jaar lid van Wildkracht, een vereniging waar je dus niet zomaar even afscheid van neemt.

Bij Wilskracht doet men alles samen. Ook de afstemming van het stuk. Er worden verschillende boekjes besteld en een leescommissie leest en beslist samen welk stuk het meest geschikt is. De repetities beginnen consequent op de eerste woensdag na de schoolvakanties en ook zaken als het decor en het toneel worden verzorgd door de zogenaamde coulissencommissie. En zo redt de vereniging zich elk jaar weer helemaal zelf en is Op de Welle al jaren de vaste pleisterplaats.

Drie voorstellingen dus, op 4, 10 en 11 februari. Die voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur. Ondertussen is de voorverkoop al van start gegaan. Donateurs krijgen de eerste kaart gratis en de tweede kaart kost ze vier euro, iedere volgende kaart kost acht euro. Niet donateurs betalen acht euro per ticket. Plaats van handeling is zoals gezegd Op de Welle en gezien de repetities kunnen belangstellenden weer vuurwerk verwachten van de spelers want ‘Mijn man is weer naar Zee’ is hilarisch en kent een toch wel een bijzondere ontknoping. Dat én dus de laatste keer dat Hannie Treebus – van den Over voor de laatste keer de regie voert, maken het nog meer de moeite waard een kijkje te komen nemen in De Wilp.

Toneelvereniging Wilskracht
Opgericht: 1953 (heroprichting)
Speelt: ‘Mijn Man is weer naar Zee’
Van: Wilfried Wroost
Regie: Hannie Treebus – van den Oever
Wanneer: 4, 10 en 11 februari
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Op de Welle
Info: 0594-643545