Mini Kul: Kommer & Kwel

minikul
Nog een paar weekjes en de komkommertijd zit er, tot mijn grote vreugde, weer op. Want ik heb deze ‘stille’ zomerperiode voor kranten en andere media altijd een ware crime gevonden. Het is ieder jaar weer hetzelfde nieuwsschrale tijdperk. Maar ja, de zomervakantieperiode. Veel mensen, en dan denk ik met name aan politici en andere hotemetoten, zijn weg en er valt,  internationale aanslagen buiten beschouwing gelaten, zeker op plaatselijk gebied weinig interessant nieuws te melden. De kranten zijn dan ook dunner, op de tv barst het van de herhalingen. En er wordt uit pure armoede soms zelfs ‘non-nieuws’ gemaakt. Zoals het in Engeland nog steeds regelmatig opduikende Monster van Loch Ness. Gelukkig (?) hebben we nu de Olympische Spelen (met echter vooral de hoogtepunten op voor ons ongunstige tijdstippen) die voor enige ‘verlichting’ zorgen, anders zouden we helemaal overspoeld worden met omaatjes van 118 jaar die een liefdesbaby hebben gekregen.
Hoewel de herkomst van het begrip Komkommertijd niet helemaal zeker is, wordt het in encyclopedieën meestal omschreven als ‘Een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan geworden, dus in de maand augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is.’
Waarschijnlijk komt het woord uit het Engels, waar kleermakers vroeger de term ‘Cucumber-time’ gebruikten. Dat woord dook rond 1700 voor het eerst op. Komkommers worden in de zomer geoogst, de adel verliet in deze periode de stad waardoor er voor de kleermakers niet veel te verdienen viel. Vooral Duitse kleermakers in Londen schijnen het begrip Cucumber-time te hebben gebruikt. In het Duits is de term overigens ‘Sauregurkenzeit’, letterlijk vertaald: Augurkentijd.
Er is voor het woord Komkommertijd nog een andere verklaring die uit het Jiddisch komt en een afleiding is van ‘Zóres- und ‘Jókresszeit, wat ‘de tijd van nood en treurnis’ betekent. En onze Belgische buren hebben het over ‘Plattebonentijd’.
Tot slot nóg een weetje (want dit columnpje moet wel vol, natuurlijk.) Komkommertijd schijnt ook regelmatig als ‘Kommertijd’ te worden geschreven. Soms als schrijffout, maar vaak ook opzettelijk. Want in de Komkommertijd is in de media meer plaats voor kommer en kwel, voor ellende, voor de tijd waarin er vaak onzinnig broodje-aap-nieuws te melden valt. Dat (ik ben u vóór!)  slaat inderdaad ook op de inhoud van deze column.
 
Henk Hendriks

UIT DE KRANT