Minikul (voor 10.11.15)

Waaraan kun je overduidelijk zien dat je ouder wordt? Aan het (ook) steeds krakkemikkiger en kalender wordende rijtje dat zich voor het ‘in ontvangst nemen’ van de jaarlijkse griepprik voor de praktijk van je huisarts heeft gevormd. Die grijze golf kabbelt langzaam, met veel bekenden maar toch ook zonder veel generatiegenoten die er vorig jaar nog wel bij waren, verder naar de ultieme prikplaats. Maar of de griepprik nu werkt of niet – daar verschillen de meningen over – tot dusverre zijn mijn vrouw en ik er zonder noemenswaardige ziektes de winter mee doorgekomen.

Ik denk, dat de griepspuit voor oudjes en anderzins fysiek kwetsbaren in de samenleving nu zo’n jaar of vijf, zes, de asperines die nu paracetamolletjes heten of de zure citroengrog vervangt. De farmaceutische industrie vaart er wel bij. Tóch schijnt er buiten de citroengrog nog een ander huismiddel te zijn, tot dusverre vrij onbekend, dat een prima remedie tegen dit winters ongemak is: Kippensoep, die in de volksmond ook wel ‘Joodse penicilline’ wordt genoemd. De Joodse rabbijn en arts Maimonides beschreef al in de 12de eeuw dat kippensoep werkt tegen verkoudheid en griep. Daar is in de twintigste eeuw zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan waarbij werd geconstateerd, dat hoe meer kippensoep griepgetroffenen aten, hoe vrijer ze door hun verstopte neus konden ademen. Maar een echt ‘geoctrooieerd medicijn’ is die soep nooit geworden.

Nog steeds worden dit soort huismiddeltjes toegepast, hoewel: des te ouder mijn generatie wordt en dus verdwijnt, des te minder je er over hoort, dus ze ook worden gebruikt. Zo zou je spanningshoofdpijn met een potlood tussen je tanden kunnen verdrijven. En moet je voor het voorkomen van slechte adem twee keer per dag een schaaltje yoghurt eten. Pijnlijke voeten verdwijnen door de voet twee minuten lang over een tennisbal, een blikje of desnoods een golfbal te laten rollen. Bij de hik moet je een theelepeltje suiker nemen en wagenziekte verdrijf je door olijven te eten. Stress in het verkeer vermijd je door op een pepermuntje te kauwen of kaneel, áltijd bij je hebben als je moet rijden!, te slikken. En voor wittere tanden poets je niet met tandpasta maar eet je een appel. Wél zo gezond ook.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar ik wens u, de mijnen en mezelf tot slot een grieploze winter toe. Al dan niet met een griepspuit, paracetamolletje of verouderd huismiddeltje.

Henk Hendriks