Minikul (voor 20.10.15)

minikul

Recent werden in Zweden weer de Nobelprijzen bekend gemaakt voor internationale wetenschappers die voor het mensdom opmerkelijke prestaties hebben geleverd. Maar wist u, dat een tijdje daaraan voorafgaand ook Ig Nobelprijzen, een soort van ‘parodieprijzen’ voor onderzoeken waarom je moet (kunnen) lachen maar die ook aan het denken (zouden moeten) zetten, worden verleend? Zo werd dit jaar zelfs een Nederlands al dan niet serieus op te vatten onderzoek bekroond. Daarin werd vastgesteld, dat in alle landen de mensen een misverstand in een gesprek op drie dezelfde manieren blijken bij te sturen. En dat daarbij het woordje ‘huh?’- jawel met vraagteken – in alle talen het meeste voorkomt. Daar zou je inderdaad om kunnen lachen. Maar dat lachen zou je kunnen vergaan als je beseft dat ook dit soort in mijn ogen onzin-wetenschap door universiteiten met belastinggeld wordt verricht. Lacht u nu nog?

Er worden jaarlijks tal van in mijn ogen en misschien ook wel de uwe kul-onderzoeken uitgevoerd. Zo heeft de gemeente Amsterdam maar liefst negen maanden lang onderzoek gedaan naar de drukte op terrassen in die stad. Professionele 3d-geluidsmeters werden gebruikt om het geluidsniveau te meten. De zéér opzienbarende conclusie is, dat op zonnige dagen meer geluid op terrassen wordt geproduceerd dan op regenachtige. Wetenschappelijk is ook vastgesteld dat mensen met een lager inkomen een grotere kans op sterven hebben na een hartaanval, zelfs als ze in het ziekenhuis liggen. Wist u, ook door wetenschappers ‘bewezen’, dat ongestelde vrouwen langer winkelen? En dat vloeken impotent maakt? (Populair vertaald: Van schelden krijg je een slappe.) Heel bijzonder is de academische conclusie dat scheten van mosselen slecht zijn voor het milieu omdat ze lachgas uitstoten wat een broeikasgas is dat de ozonlaag afbreekt. Nog eentje tot slot: Mannelijke wetenschappers zijn vaak maagd. Dat bleek uit een grondige bestudering van een groep studenten tussen 16 en 25 jaar.

Hier laat ik het bij, want u zou na lezing van deze column best de neiging kunnen krijgen om de onnozelheid van deze Minikul-rubriek wetenschappelijk vast te laten stellen. Als u dat op eigen kosten gaat doen, rest mij niets anders dan huh! te zeggen. Dit keer met uitroepteken. Maar ik zou een Ig Nobelprijs dan zéér op prijs stellen.

Henk Hendriks

UIT DE KRANT