Minikul week 20 “15

minikul

Ik waarschuw u op voorhand: Dit wordt – een beetje – een preekje voor eigen parochie. Als u dit niets interesseert: Stop dan subiet met verder te lezen en ga gewoon door naar de volgende pagina. Makkelijk zat. Maar dat uit een recent onder meer dan 30.000 personen uitgevoerd onderzoek blijkt dat print – de moderne uitdrukking voor bedrukt papier oftewel kranten - wel degelijk ‘leeft’, doet mij deugd. Ik weet het, als ‘hot’ nieuwsmedium zijn kranten allang door tv, internet en wat met een fraaie verzamelnaam ‘social media’ wordt genoemd, verdrongen. Dat veel mensen voor een krant als allang achterhaalde ‘nieuwsbrenger’ niet (meer) willen betalen, vind ik jammer, maar ik begrijp het wel. Maar de rol als informatiebron is voor print echter nog lang niet uitgespeeld. En – driewerf hoera! – zeker niet voor GRATIS huis-aan-huis verspreide nieuwsbladen zoals deze krant.

Maar liefst 11,8 miljoen Nederlanders lezen zo’n krant regelmatig, blijkt uit het door het bureau Gfk uitgevoerde grootschalig onderzoek. Zelfs 24 procent van de mensen die een Nee/Nee-sticker op hun brievenbus hebben, dus in principe van ELKE op papier gedrukte gratis informatie verschoond willen blijven, gaan voor hun huis-aan-huisblad toch even naar een afhaalpunt. Omdat ze, zeker wat betreft het lokale en regionieuws en achtergrondverhalen, ‘bij’ willen blijven.

Ik zuig deze gegevens niet uit mijn dikke duim; het zijn allemaal conclusies uit de genoemde, in opdracht van het Nationaal Onderzoek Multimedia uitgevoerde enquête. Daaruit blijkt ook, dat meer dan de helft van de Nederlanders in lokaal nieuws is geïnteresseerd. Sterker: een meerderheid van 64 procent gebruikt als bron daarvoor de huis-aan-huis-nieuwsbladen. Ook als bron voor regionaal nieuws worden deze kranten hoog aangeslagen. Dat geldt eveneens voor kunst & cultuur en als agenda voor gebeurtenissen en andere lokale en regionale wetenswaardigheden. En voor onze democratie belangrijk: In veel huis-aan-huisbladen (zoals deze krant) krijgt de plaatselijke politiek royale aandacht en analyses.

De lezers hebben bovendien meer dan gemiddelde aandacht voor reclame. Want 89 procent is gespitst op de reclame van supermarkten, 73 procent leest de reclame voor voeding en dranken en 71 procent pluist alle aanbiedingen door. Tot slot: Een meerderheid van de lezers onderneemt actie naar aanleiding van krantenadvertenties.

Zo kan ie wel weer. Sla dan nu deze pagina maar om.

Henk Hendriks

UIT DE KRANT